maandag 26 januari 2009

Uitspraak: 15 jaar voor moord op Joyce Feenstra (eerste aanleg)

Joyce Feenstra
joyce-feenstra
Troeta W. (32) is door de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot vijftien jaar cel voor de moord op de zwangere Joyce Feenstra (23) uit Ridderkerk 6 juli 2007. Amalia W. (22), de jongere zus van Troeta, tegen wie acht jaar cel was geëist, is vrijgesproken.

De jongste verdachte verklaarde dat zij niet op de hoogte was van het plan van haar oudere zus en dat het nooit bij haar opgekomen is dat Troeta de vrouw echt zou doden.

De rechtbank volgde haar verhaal en sprak haar vrij, ook omdat zij niet heeft 'bijgedragen' aan de moord. Het Openbaar Ministerie vervolgde ook Amalia omdat zij niets heeft gedaan om te voorkomen dat haar zus de moord pleegde.

De zussen drongen 's nachts de woning van Joyce binnen. Joyce, die ongeveer vijftien weken zwanger was, werd eerst gedwongen chloor te drinken. Vervolgens moest zij met een touw om haar nek van een krukje springen. Om de moord op zelfmoord te laten lijken, moest Joyce een afscheidsbrief en -sms sturen. Al met al duurde de kwelling 2,5 uur. Troeta beweert zich niets meer te kunnen herinneren. De jongere zus Amalia deed niets om het drama te stoppen, hoewel zij Joyce hoorde rochelen.

Het lichaam van Joyce werd om half vijf in de nacht ontdekt. Volgens ingewijden plaatste Troeta nog geen twee uur na de vondst van de overleden Joyce een bizar bericht op een internetsite. “Mijn probleem is opgelost,” zou ze hebben geschreven. Niet veel later dook een ouder berichtje aan Joyce op. 'De grootste kankerhoer die er op Ridderkerk woont ben jij. Als je denkt je bij je moeder te verstoppen, hahaha is die nog dommer dan jij. Twee hoeren in een nest, ik vind jou kakkerlak', zou er te lezen zijn geweest.
Troeta heeft tegen zeker zes mensen verteld dat zij Joyce vermoordde, zegt justitie.

Aanvankelijk dachten de zussen weg te komen met de moord, maar in mei 2008 werden zij toch gearresteerd.

De rechtbank nam het Troeta kwalijk dat zij op een 'berekende manier de moord in scène heeft gezet'. Uit onderzoek van deskundigen bleek dat moord aannemelijker was dan zelfmoord.

Het nekletsel paste volgens een patholoog-anatoom beter bij wurging dan bij ophanging. Ook bleek dat het slachtoffer nooit met haar volle gewicht aan de aangetroffen haak had kunnen hangen.

Volgens de rechtbank beging Troeta de moord omdat ze dacht dat het slachtoffer een relatie met haar man, Jack van T. had. Ze dacht dat haar man in verband met Joyce's zwangerschap misschien voor Joyce zou kiezen. Of Joyce zwanger was van Troeta's man, is niet bekend.

Al met al een zeer gruwelijke moord op een zwangere vrouw, waarbij dus eigenlijk 2 mensen zijn omgebracht en dan toch maar 15 jaar? Onbegrijpelijk. "Troeta" komt hier goed mee weg.

Een man in Rotterdam kreeg februari 2007 elf jaar van de rechter (eis 18 jaar) alleen al wegens het doden van zijn ongeboren kind (niet de moeder).

Update 30 juli 2010: In hoger beroep kreeg Troeta opnieuw 15 jaar maar haar zus kreeg nu 5 jaar wegens medeplegen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Slachtoffer aanslag nu zelf verdachte

Samira Bekkar (27)
samira-Bekkar

Wim Beckmann (50) uit Merksplas ontkende vandaag met klem de moord op zijn bedgenote Samira Bekkar(27). Hij begrijpt naar eigen zeggen niet waarom hij verdachte nummer één is. De raadkamer bevestigde zijn aanhouding.

Beckmann zit sinds 16 december opgesloten in de gevangenis van Turnhout op verdenking van moord en brandstichting. Op 27 juli werd de Brusselse paaldanseres Samira Bekkar (foto) in de slaapkamer van zijn villa aan de Steenweg op Turnhout afgemaakt met twee kogels in het hoofd.

Beckmann zelf raakte zwaargewond en verloor een oog. 'Met de moord op zijn vriendin heeft hij niets te maken', zegt advocaat Herwig Declerck. 'Mijn cliënt is geen dader, maar slachtoffer. Hij weet niet wie hem en Samira heeft neergeschoten. Nadat hij een kogel door het oog had gekregen, is bij hem het licht uitgegaan. Hij herinnert zich niets van de feiten.'

Al voor zijn arrestatie stond Beckmann bovenaan het verdachtenlijstje. De speurders vonden het raar dat het alarm in het 'best beveiligde huis van Vlaanderen' niet was afgegaan. Bovendien was het moordwapen in de villa gevonden. Het gerecht gaat er vanuit dat Beckmann eerst zijn vriendin doodschoot, het huis in brand stak en vervolgens zichzelf voor het hoofd schoot. De vermeende zelfmoordpoging mislukte.

Beckmann zegt erg bedroefd te zijn door het overlijden van Samira. 'Van een passioneel drama is absoluut geen sprake. Verder onderzoek zal dat aantonen', zegt Declerck. 'De dood van Samira zal mijn cliënt nooit verwerken.'

Op verzoek van Beckmann zelf stelde de raadkamer de behandeling van zijn zaak op 19 december uit. Het dossier is intussen acht kaften dik. Meester Declerck vroeg de vrijlating onder voorwaarden. 'Mijn cliënt is bereid zijn paspoort in te leveren, een borgsom te betalen en zich ter beschikking te houden van het gerecht', zei de raadsman. 'Hij zou niets liever willen dan dat de waarheid aan het licht komt.'

De voorzitter had geen oren naar het verzoek en bevestigde de aanhouding van Beckmann met een maand. De verdediging overweegt ernstig in beroep te gaan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook