woensdag 12 augustus 2009

Man (21) misbruikt bejaarde (93)

De politie van Eindhoven heeft woensdagochtend een 21-jarige man uit Nuenen aangehouden voor een zedendelict waarvan een 93-jarige vrouw slachtoffer is geworden.

De man was werkzaam in de zorginstelling in Woensel Zuid waar de vrouw woonde. De man is in verzekering gesteld voor verder onderzoek"

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Somalische piraten zijn vooral zielig en willen hier blijven

Vandaag stonden de 5 Somaliers die verdacht worden van zeeroverij voor de rechtbank in Rotterdam voor de verlenging van hun voorarrest. Zij zouden op 2 januari dit jaar het Antilliaanse schip Samanyulo hebben willen aanvallen. Onder leiding van advocaat Ausma staken zij het bekende riedeltje af: We moeten wel piraat worden, want we kunnen geen vis meer vangen omdat grote schepen alle vis weg hebben gevangen. We zullen voor het gemak maar even vergeten dat minstens één van de piraten zei geitenhoeder te zijn. Zij waren de zee op gegaan om een schip aan te vallen, maar hadden niet de Samanyulo aangevallen. Ze hadden dat schip slechts ‘om hulp’ gevraagd omdat hun motor haperde.

Het ‘we moeten wel’ verhaal worrdt terzijde geschoven door Somalie specialist Jort Hemmer van instituut Clingendael. Volgens hem is er inderdaad wel illegale overbevissing voor de kust van Somalie, maar is de piraterij een goed georganiseerde criminele big business. Hij wijst o.a. op het feit dat de piraten goed uitgerust zijn met zware wapens. Het array aan wapens dat er bij de voor de nu voor de rechter staande piraten werd aangetroffen was dan ook indrukwekkend. Volgens hem weten de piraten heel goed wat ze doen en wordt een goede kosten batenanalyse gemaakt.  Één geslaagde operatie levert makkelijk 15 Somalische jaarsalarissen op (maar waarschijnlijk veel meer). Je kunt je natuurlijk ook afvragen dat als visserijschepen de oorzaak zijn van hun ellende, waarom ze dan niet die visserijschepen aanvallen in plaats van schepen die alleen op doorvaart zijn.

De kapitein van de Samanyulo vertelde ook dat de piraten geen goede bedoelingen hadden. Ze hadden op zijn schip geschoten en hij had toen terug laten schieten met een lichtkogel waardoor het schip van de piraten in brand vloog. Even later werden de piraten door de Deense marine opgepikt en uitgeleverd.

De piraten in Rotterdam zien zichzelf vooral als slachtoffer. In een telefonisch interview met één van de piraten, Farah Hamid Yousef, stak deze vooral een klaagzang af en vroeg justitie of hij in Nederland mocht blijven.

Dat laatste zou natuurlijk te dol zijn, maar er bestaat wel kans op door ons doorgedraaide immigratiebeleid. Somalië wordt gezien als ‘onveilig’ en daarom krijgt zo’n beetje elke Somalier die Nederland weet te bereiken asiel. Echter, het zijn mannen als Yousef die Somalie onveilig maken en als Somalië voor hem veilig genoeg was om te wonen en te pirateren, dan is het ook veilig genoeg om hem na een lange gevangenisstraf er weer naar toe te trappen.

Wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak is staat nog niet vast. (dat bleek uiteindelijk 26 en 27 mei 2010.

Zie ook: Van Somalische piraat naar jihadist.Update 26 mei 2010: Tegen de piraten wordt 7 jaar geëist. Waar zei eerst toegaven het schip te hebben willen overmeesteren, namen zij dat nu terug. Ze hadden het schip slechts willen vragen hun 'op te pikken'.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nieuw onder-zoek zaak bijlmoord

De rechtbank in Haarlem heeft vandaag nieuw aanvullend onderzoek gelast in de zaak van de dubbele moord in Badhoevedorp. Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag hoeveel Seroxat de verdachte Elzeline Farquharson-Kooy (64) in haar bloed had ten tijde van het plegen van de moord op haar man Cyril (61) en dochter Daphne (22) en of dit middel van invloed kan zijn geweest op deze daad.

De vrouw wordt ervan verdacht dat zij op 5 september echtgenoot en dochter doodde door met een bijl op hun hoofd te slaan. Zij was kort hiervoor begonnen met het slikken van Seroxat, een middel tegen depressies.

Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut is gebleken dat de vrouw een geringe hoeveelheid van het middel in haar bloed had. Hoeveel dit was ten tijde van het delict, is niet duidelijk. De rechtbank wil weten of gebruik van het medicijn kan leiden tot agressief gedrag en of dit ook kan bij een geringe hoeveelheid.

Al eerder legde getuige-deskundige professor Anton Loonen in deze zaak een verband tussen verkeerd gebruik van het antidepressivum Seroxat en het plegen van de dubbele moord.

De zaak wordt naar verwachting begin november inhoudelijk behandeld.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Ophef om ‘geheime’ instructievideo van de politie | Ach, het is komkommertijd

In de Telegraaf vandaag een artikel van John vd Heuvel waaruit zou moeten blijken dat de politie vreselijk in verlegenheid is gebracht door een videoband met ‘geheime informatie’ die de Telegraaf in handen heeft gekregen.

De band is een instructietape van de politieacademie die toont hoe informanten in spé rijp gemaakt worden om voor de politie te werken. Er zijn twee rechercheurs op te zien die met een (gespeelde) informant praten.

De tape zat in een videorecorder van de politieacademie die via een veiling werd verkocht.

Hoe je een probleem kunt creeren waar er geen probleem is. Wellicht is het onvoorzichtig om zo’n band in een videorecorder te laten zitten als je hem verkoopt, maar het is geen ramp. Het betreft een instructievideo met een rollenspel. Er zijn geen daadwerkelijke informanten op te zien.

Hoe je iemand rijp maakt om voor je te gaan werken kan ook niet echt beschouwd worden als ‘strict geheime informatie’.

Ook leuke reacties bij de reaguurders van de telegraaf:

“Als je iets vind dan hoor je dat bij de politie aan te geven en af te leveren en niet mee naar de krant te gaan. En als je er ook nog geld voor krijgt is dat volgens mij een soort van heling. Dus degene die het naar de krant heeft gebracht is zwaar de l*l volgens mij.”

Duidelijk een gevalletje ‘niet lezen’. De tape is samen met een videorecorder op een openbare veiling verkocht. De nieuwe eigenaar mag er mee doen wat hij wil.

Een en ander laat niet onverlet dat het hoogst onvoorzichtig is wat hier gebeurd is. Nu ging het om een onschuldige instructievideo, maar er zijn natuurlijk voorbeelden te over waarbij gevoeliger materiaal en zelfs wapens ergens ‘vergeten waren’. Het duidt er op dat de procedures bij de politie niet goed zijn.

 • Begin 2004 verliest een AIVD'er zijn laptop in de trein. Volgens AIVD woordvoerder, Vincent van Steen, meent zeker te weten dat er geen staatsgeheimen op deze 'laptop van de zaak' staat. 'Dat is ons uit uitgebreid onderzoek gebleken.' Voor dat onderzoek was overigens niet de ontvreemde laptop beschikbaar, want die is nooit meer teruggevonden. De medewerker heeft ‘een pittig gesprek’ met zijn AIVD-superieuren gehad over het verlies.
 • Begin 2005 zet officier van justitie Tonino zijn computer aan de weg. Het apparaat wordt meegenomen en aan misdaadverslaggever Peter R. de Vries gegeven. Naast grote hoeveelheden kinderporno staan er ook gegevens uit strafonderzoeken op, o.a. naar vermeend terrorist JoMa Sison
 • Eind 2005 laat een medewerker van de RID diskettes met vertrouwelijke gegevens over het leven van Pim Fortuyn in zijn leaseauto slingeren. Er staan ook gegevens op over infiltratie acties van de RID in Milieu Offensief en over het handelen van de Leefbaar Rotterdammer Dries Mos. De garagehouder geeft de floppy's aan Peter R. de Vries.
 • Eind 2005 raakt een strafdossier zoek. De vertrouwelijke map bevatte ondermeer informatie en werkopdrachten, die de rechercheurs nodig hadden voor het uitvoeren van hun werkzaamheden.
  De politie vermoedt dat rechercheurs de map afgelopen dinsdag bij het parkeerterrein aan de Houtwal in Zutphen op het dak van hun dienstvoertuig hebben gelegd en vervolgens zijn weggereden.
 • Januari 2006 verliest een medewerker van militaire inlichtingendiens (MIVD) een memorystick met vertrouwelijke informatie.
 • Januari 2006 laat een kapitein van de landmacht een USBstick met geheime informatie over de Nederlandse militairen in Afghanistan in een huurauto liggen. Op de stick ook gegevens over de beveiliging van minister Kamp van Defensie. De stick wordt gevonden door twee scholieren die de stick terugsturen na hem gekopieerd te hebben. Daarmee stappen ze naar de pers. Ze kregen nog wel een cadeaubon van Defensie.
 • Februari 2006 maken auto-inbrekers van een politieman een laptop, een digitale agenda, een dienstpistool, pepperspray en een portofoon buit.
 • Februari 2006 wordt een koffertje met werkinstructies voor de piketofficier van justitie in Rotterdam uit zijn auto gestolen.
 • Maart 2006 stelen autokrakers een geladen dienstpistool, een laptop, een agenda, een politielegitimatiebewijs en een cd-rom uit de auto van een rechercheur van de afdeling Zware Criminaliteit van de Dienst Centrale Recherche van de Amsterdamse politie, die in een eetcafé zat. Twee verdachten hebben inmiddels bekend. Het meeste materiaal is teruggevonden. De cd-rom met gevoelige informatie is echter niet boven water gekomen. De rechercheur is overgeplaatst en hem is voorwaardelijk ontslag aangezegd.
 • April 2006 komen verslagen van telefoongesprekken tussen twee groepen mensensmokkelaars bij de Telegraaf terecht. Een officier van justitie probeerde de informatie vermoedelijk naar haar privé-adres te sturen, maar een lezer van de Telegraaf onderschepte de informatie.
 • 16 augustus 2006 raakt defensie in Afghanistan een digitale gegevensdrager met informatie kwijt. De commandant van de Nederlandse troepen, kolonel Vleugels heeft op Kamp Hooland in Tarin Kowt aangifte gedaan van vermissing. Het ministerie van Defensie wil niet zeggen om welke informatie en om welk type gegevensdrager het gaat.
 • Januari 2007 raakt een Nederlandse ambtenaar een usb-stick met geheime informatie kwijt. Het gaat om een gegevensdrager van de Nederlandse ambassade in de Poolse hoofdstad Warschau. Op de stick staan geheime toegangscodes van de woning van een Nederlandse diplomaat en de namen van lijfwachten die met premier Jan Peter Balkenende naar Polen zijn gereisd. Een medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de stick laten liggen in een huurauto. Het departement laat in een reactie weten dat een intern onderzoek is opgestart. Dat moet uitwijzen hoe het verlies van de usb-stick precies heeft kunnen gebeuren. Verder staan op de stick allerlei gegevens van de Nederlandse ambassade, zoals plattegronden en kasboeken. Ook afwijzingsbrieven aan sollicitanten, inclusief foto's en telefoonnummers, zijn op straat terechtgekomen. Volgens het ministerie gaat het niet om 'officieel vertrouwelijke documenten', maar is het verlies 'bijzonder vervelend'.
 • In juni 2008 raakt een rechercheur van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) zijn laptop kwijt. Wat voor gegevens er op de laptop staan, wil het korps niet zeggen. Wel is er tegen de rechercheur een onderzoek begonnen. Ook gaat het KLPD opnieuw zijn 'veiligheidsinschatting' voor informatiedragers tegen het licht houden.
 • Op donderdag 3 juli 2008 laat een medewerker van het arrondissementsparket in Rotterdam een dossier van een strafzaak in de trein van Amsterdam naar Dordrecht liggen. De ordner zat in een plastic boodschappentas, samen met twee vonnissen uit een recente andere zaak.
 • Uit een dienstauto van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) wordt een dienstpistool, pepperspray en een portofoon gestolen. Het afgesloten voertuig stond geparkeerd in Utrecht, maar was niet als politieauto herkenbaar. Het KLPD laat weten een intern onderzoek naar de betrokken medewerker in te stellen.
 • Woensdag 16 juli 2008 is er een koffer met stukken van een officier van justitie uit Almelo gestolen in Zwolle. De officier had de koffer even neergezet om het autoportier te openen op de parkeerplaats van het station. In een onbewaakt moment is de koffer meegenomen. De officier heeft direct aangifte gedaan. Volgens een woordvoerder van justitie heeft de diefstal geen gevolgen voor de zaken die de officier in behandeling heeft. De dief zou het volgens justitie niet hebben gemunt op de stukken. Op 18 juli is de koffer waarschijnlijk door de dief zelf teruggebracht.
 • Oktober 2008 raakt een militair een USB stick kwijt. Twee mannen die hem ineen wasstraat vinden willen hem terugverkopen maar worden gearresteerd door de Marechaussee. Defensie omschrijft de informatie op de stick als 'ongerubriceerd', hetgeen betekent dat die niet geheim is, aldus een woordvoerder. De twee zijn dinsdag vrijgelaten. De Marechaussee onderzoekt nog of de militair fouten heeft begaan door Defensie-informatie op een eigen USB-stick te zetten.
 • Oktober 2008 raakt justitie het complete strafdossier van de overval op restaurant Jimmy Woo kwijt waardoor vrijspraak dreigt.
 • 18 maart 2009 verliest een politierechter een Albert Heijn boodschappentas met 5 strafdossiers die zij op de bagagedrager mee naar huis wilde nemen. De dossiers worden gevonden en bij Peter de Vries bezorgd.
 • 11 augustus 2009 blijkt in een via de Domeinen verkochte videorecorder van de politieacademie een instructievideo te zitten overde criminele inlichtingeneenheid (CIE) van de politie. Op de tape is te zien hoe de geheime dienst te werk gaat bij het werven en begeleiden van informanten. De tape wordt bij de Telegraaf bezorgd

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook