maandag 1 juni 2015

Uitspraak: 10 jaar en tbs voor moord op bejaarde vrouw in Amsterdam

Een man (21) is vandaag door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de moord op zijn buurvrouw Bep Theunissen (91) op 29 mei 2012 in Amsterdam-Noord.

Bijzonder is dat het hof de minister van justitie en het Openbaar Ministerie (OM) heeft geadviseerd de tbs-behandeling meteen te laten beginnen, voorafgaand aan de opgelegde celstraf.

Gewoonlijk vindt plaatsing in een tbs-kliniek plaats na het uitzitten van de straf. Maar aangezien de man 21 jaar is en de mogelijkheden dat hij nog kan veranderen of beïnvloedbaar is optimaal zijn tot zijn 25e, hebben deskundigen aangeraden eerder te beginnen met de behandeling.

Het vonnis valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Die wilde dat de man behalve een tbs-behandeling ook twaalf jaar cel zou krijgen. Dit kwam overeen met de uitspraak van de rechtbank in 2013.

De man belde op de bewuste avond op 29 mei 2012 met een smoes bij de vrouw aan omdat hij seks wilde en niet zo ver wilde reizen. Toen dat niet vrijwillig lukte, werd hij boos en wurgde hij het slachtoffer.

Hij bleef vervolgens uren in haar huis. Toen bleek dat de vrouw niet dood was, wilde hij dat alsnog realiseren met een koekenpan. Hij zocht op internet of dit mogelijk was en wurgde haar uiteindelijk nog een keer.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: jeugddetentie en tbs wegens doodsteken straatmuzikant in Zwolle

Tegen een jongen (17) uit Zwolle is 2 jaar jeugddetentie en 3 jaar jeugd TBS (PIJ) geëist voor het doodsteken van de Bulgaarse straatmuzikant Zdravko Vazov (54) voor de deur van een supermarkt in Zwolle

De zitting in de rechtbank in Zwolle is achter gesloten deuren omdat de verdachte minderjarig is. Nabestaanden en hun raadsman woonden de zitting wel bij.

Vazov was op de avond van 2 december net klaar om naar huis te gaan toen een man wild op hem in begon te steken. Een omstander die tussenbeide sprong, werd ook geraakt. Die kwam ervan af met verwondingen.

De Bulgaarse accordeonist bezweek later in het ziekenhuis. Honderden mensen liepen enkele dagen later mee in een stille tocht om de man te herdenken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook