donderdag 19 februari 2015

Moordenaar van Stratman eist behoud luxe cel.

Sandro G., de man die op gewetenloze wijze de Haagse juwelier Stratmann doodschoot, stapt naar de rechter omdat hij zijn luxe cel niet wil inruilen voor een normale gevangenis.

G. werd eind 2013 in hoger beroep tot 10 jaar cel veroordeeld voor de fatale overval op de Haagse juwelier Ruud Stratmann in april 2012. Medeovervaller Ziya B. kreeg 8 jaar celstraf opgelegd

Vanwege die straf zit Sandro G. op de afdeling voor langgestraften in Veenhuizen, maar moet misschien plaatsmaken voor gedetineerden uit Noorwegen. Hij wil zijn luxe cel met allerlei privileges echter niet opgeven.

Criminelen die veroordeeld worden tot een celstraf van 10 jaar tot levenslang komen op deze afdeling in de Drentse gevangenis terecht. Op de afdeling, die niet oogt als een gevangenis, mogen gedetineerden zelf koken, groenten telen, kippen houden en minimaal twee uur per dag luchten op een landelijk ogende luchtplaats. Daarnaast hebben ze toegang tot een recreatieruimte en een hobbyruimte.

En daar blijft het niet bij. Volgens Omroep West hebben alle criminelen een eigen televisie met 55 zenders in hun cel, een aangenaam uitzicht en ze mogen zelf de kleur van één muur in de cel bepalen.

Dat riante gevangenisleven dreigen G. en zijn medebewoners op de luxe afdeling nu kwijt te raken. Om plaats te maken voor Noorse gevangenen, die hier waarschijnlijk worden opgevangen omdat in Noorwegen een cellentekort is, moeten ze verhuizen naar een 'gewone' gevangenis. Om dat te voorkomen is G. samen met een aantal andere gedetineerden naar de rechter gestapt. Het kort geding dient vrijdag.

Volgens advocaat Cremers, die enkele gedetineerden vertegenwoordigt, hebben de langgestrafte gevangenen overigens gewoon recht op de extra faciliteiten en privileges. ,,Voor gevangenen die een zéér lange straf uitzitten of levenslang hebben gekregen is het door Europa geregeld dat zijn in een woonomgeving verblijven", vertelt hij aan de regionale publieke omroep.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook