vrijdag 27 maart 2009

De Rammende Rechter in Pauw en Witteman

Vanavond was Wicher Wedzinga alias de Rammende Rechter te gast in Pauw en Witteman om te spreken over de Geldnet Zaak waarvoor Danny Kuiters is veroordeeld tot 12 jaar cel.

Kuiters was in eerste instantie in 1996 vrijgesproken maar werd door het Hof in Leeuwarden, waarvan Wedzingia destijds deel uitmaakte in 2003 veroordeeld tot 12 jaar cel. Het bewijs was eigenlijk niet meer dan een verklaring van ene Hendriks, die beweerde dat Kuiters er bij betrokken was.

Na zijn ontslag, sprak Wedzinga over de zaak met advocaat Doedens en uitte zijn twijfels. Een van de andere raadsheren die bij de zaak was nam dit niet en klaagde Wedzinga aan voor het ‘breken van het geheim van de raadskamer’

Wedzinga zei eerder al o.a.:

Van meet af aan was ik geplaagd door twijfels. Naar nu blijkt komt de heer H. terug op zijn belastende verklaring en geeft onomwonden toe dat hij Kuiters erbij heeft gelapt. (…) Hierdoor komt het hele bewijs tegen Kuiters op losse schroeven te staan. Als ik dit alles destijds had geweten, waren mijn twijfels dusdanig toegenomen dat ik geen gebruik had willen maken van de belastende verklaringen van de heer H. en was er geen unanimiteit tot stand gekomen. De heer Kuiters zou zijn vrijgesproken.

Het bewijs was toen al zwak, ik twijfelde. Nu er nieuwe verklaringen zijn opgedoken, denk ik dat wij hem ten onrechte hebben veroordeeld.

Wedzinga’s verklaring is met name van belang omdat bij een eerdere vrijspraak de drie raadsheren unaniem tot een veroordeling moeten komen.

Bij P&W zei Wedzinga dat hij deze uitspraken niet als 'breken van het raadskamer geheim’ beschouwde. De nieuwe verklaringen waar Wedinga aan refereerde betreffen het feit dat de kroongetuige - Hendriks- later toegaf het allemaal verzonnen te hebben omdat hij bang was voor Kuiters. Hendriks had namelijk een vriend van Kuiters vermoord en daarom wilde Hendriks Kuiters veilig opgeborgen hebben. Bij P&W kwam vervolgens ook nog aan bod een gegeven dat als dat bekend zou worden Kuiters 'direct in vrijheid gesteld zou worden'. Het zou hierbij volgens Wedzinga niet gaan over het feit dat één van de raadsheren een relatie had met een Advocaat Generaal die bij de zaak betrokken was. Wat het dan wel was wilde hij vooralsnog niet zeggen omdat hij dan wél het geheim van de raadskamer zou breken. Wel zei Wedzinga dat hij dit desnoods in de rechtbank - als de zaak tegen hem dient- wél zou zeggen. Een feit waarvoor hij tot 1 jaar celstraf veroordeeld kan worden. Maandag staat Wezinga voor de rechter.

Wedzinga was overigens ook Raadsheer bij de veroordeling tot 8 jaar van Angelique van E. voor de zgn. ‘Appelschase babymoord’, een zaak die ook de nodige twijfels heeft opgeroepen en waarin zij aanvankelijk werd vrijgesproken op basis van hetzelfde materiaal. Wedzinga staat echter nog volledig achter deze veroordeling. Volgens journalist Mischa Kat was Wedzinga toen echter depressief, zijn mederechter P.J.M. van den Bergh een half arbeidsongeschikte borderliner en mede rechter Carla Eradus lag onder vuur wegens nepotisme

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte moord Giovanni van Ierland aangehouden

Vandaag is een man aangehouden met de initialen L.V die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op Giovanni van Ierland. Deze aanhouding werd door de politie in Nederland verricht, nadat het Openbaar Ministerie op Curaçao daartoe een rechtshulpverzoek heeft gedaan.

Van Ierland werd in de late namiddaguren op 27 januari doodgeschoten bij een winkel in Rio Canario. Van Ierland was verwikkeld in een juridische gevecht met als insteek Le Mirage (voormalig openluchtbordeel ‘Campo Allegre’).
De politie heeft na verloop van tijd de eigenaar van een sportschool aangehouden die verdacht worden de vluchtauto te hebben gehuurd en gereden voor, tijdens en na de moord op Van Ierland. De aanhouding van V. in Nederland betreft de tweede in deze moordzaak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Gearresteerd wegens tatoeageWie zal zeggen wat het betekent? Always Carry A Bible, Air Cavalry Attack Brigade, Association of Community Access Braodcasters, Association of Companion Animal Behavior Counselors, een belediging of inderdaad: 'Acht Cola, Acht Bier'
Je houdt het niet voor mogelijk maar in Nederland (in Groningen weliswaar) is een man gearresteerd wegens een tatoeage.
Twee leden van de lokale Hermandad hebben daar een man (30) aangehouden omdat hij een tatoeage in zijn nek had met de tekst 'ACAB'. Volgens de politie staat ACAB namelijk gewoonlijk voor 'all cops are bastards'. In eerdere rechtszaken is bepaald dat deze tekst een strafbare vorm van belediging is.

De Groninger was om zijn legitimatie gevraagd op de Hoekstraat, waar geregeld drugs worden verhandeld. De man had zijn identiteitsbewijs bij zich, en van zijn mogelijke betrokkenheid bij drugshandel bleek ook niets. Maar toen de agenten de tatoeage in zijn nek zagen, hielden zij de Groninger aan voor belediging.

De man was naar eigen zeggen een ex-bajesklant en verklaarde dat hij de tatoeage had laten zetten toen hij in de gevangenis was beland. Of dat klopt, weet de politie niet. Later op het politiebureau verklaarde de verdachte overigens dat 'ACAB' wat hem betreft niet staat voor 'all cops are bastards', maar voor 'acht cola, acht bier'.

Dat 'ACAB' een strafbare vorm van belediging is, werd vorige maand bevestigd in een zaak bij het gerechtshof in Den Haag. Een man uit Goes werd in hoger beroep veroordeeld omdat hij in maart 2007 een bomberjack had gedragen met de tekst 'ACAB', wetende dat hij daarmee politieagenten beledigde. Het hof in Den Haag legde de man een voorwaardelijke boete van tweehonderd euro op. Een overweging om niet tot een onvoorwaardelijke boete te komen, was overigens dat de man inmiddels afstand had gedaan van zijn jas, iets dat bij een tatoeage iets lastiger zal zijn.

Een woordvoerder van de Groningse politie zegt niet te weten van eerdere aanhoudingen voor een tatoeage met de tekst 'ACAB'. "Maar de manier van uiten is voor ons niet relevant. Of het nu op een muur wordt gekalkt, op een T-shirt staat of in een tatoeage, het is en blijft belediging van de politie."

Het is nu aan het Openbaar Ministerie om te bepalen wat er met de man gebeurt. Onduidelijk is wanneer de man de tatoeage heeft laten zetten. Mogelijk deed hij dat dus voordat duidelijk is geworden dat 'ACAB' als een juridisch strafbare vorm van belediging wordt beschouwd.

Ja, de politie zorgt weer goed voor zichzelf. Waar de gewone burger beledigd wordt is het al moeilijk om aangifte te doen en wordt de zaak vaak geseponeerd, maar deze man wordt gelijk opgepakt en verhoord.
Het feit dat een afkorting specifiek voor één beledigende tekst zou staan is volledig absurd. Er bestaat een Maleise rockband met de naam A.C.A.B. die niets met de beledigende tekst te maken heeft en het is een afkorting voor de Association of Community Access Broadcasters op natabene de website ‘www.acab.org.nz’. Voorts kan het betekenen ‘Always Carry A Bible’, Australian-Chinese Association of Biomedics en is het een legerafkorting van ‘Air Cavalry Attack Brigade’ (zie ook: The Free Dictionary') en 'Associació Contra l'Anorèxia i la Bulímia (ACAB)’

In China werd je vroeger opgepakt en veroordeeld als je bijvoorbeeld drie flessen voor je deur had staan waarvan er per ongeluk één gebroken was. ‘Drie glazen flessen’ (三璃瓶) hoewel met andere karakters geschreven klinkt namelijk als ‘Deng Xiaó Ping’ (邓小平), de naam van een partijleider van China. Als één van die flesjes gebroken was, was dat volgens de Chinese autoriteiten eigenlijk een doodswens aan het adres van Deng Xiaó Ping. We gaan hier dezelfde kant op.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Wonderdokter Yosi Moto gepakt in Duitsland

Een in Tongeren (België) wonende Nederlander van Indonesische afkomst, met de bijnaam Yosi Moto (63) is door de Duitse politie in Wittlich, in de deelstaat Rijnland-Pfalz gearresteerd omdat hij zich voordeed als wonderdokter en zo vrouwen drogeerde en misbruikte.

In het bloed van de slachtoffers werd een stof aangetroffen die ook als verdovingsmiddel wordt gebruikt. Volgens de Duitse politie woont de Nederlander in Tongeren, waar hij als ober werkt.

De politie denkt dat hij in België en Luxemburg meerdere vrouwen op dezelfde manier heeft misbruikt en is op zoek naar slachtoffers.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook