donderdag 30 april 2015

Lagere straf in hoger beroep voor wurgen ex-vriendin

De man (34) uit Zevenaar die op 23 juli 2013 zijn ex-vriendin Wendy Rutjes (30) wurgde waarna haar zevenjarig zoontje zijn moeder vond, heeft in hoger beroep donderdag een lagere celstraf opgelegd gekregen naast zijn tbs: zeven jaar. Ook bepaalde het hof dat hij al na de helft van die straf aan zijn tbs-behandeling zal beginnen en niet zoals gangbaar na twee derde van zijn straf.

Het jongetje vond zijn dertigjarige moeder dood in een plas bloed op 23 juli 2013. De Zevenaarder had de vrouw in elkaar geslagen en gewurgd. en werd uiteindelijk in Duitsland gearresteerd. De rechtbank oordeelde dat het een vooropgezette moord was en legde negen jaar cel en tbs op. In hoger beroep oordeelt het gerechtshof echter dat er niet genoeg bewijs is voor een plan, zodat het geen moord is maar voor doodslag.

De man was boos, bedreigde de ex, hing haar kat op en zei vooraf tegen mensen 'dat hij haar kapot zou maken' voordat hij de woning aan de Spaakstraat insloop en haar doodde.
De man was de bewuste nacht bij een vriend blijven slapen en gebruikte diens busje en een ladder daarop, om via het open slaapkamerraam bij zijn ex naar binnen te klimmen. Maar dat bewijst nog geen moordplan, vindt het hof.

De man is door stoornissen verminderd toerekeningsvatbaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Kolonel Karremans niet vervolgd.

Het Hof in Arnhem heeft gisteren besloten de vroegere Dutchbat-commandant Kolonel b.d. Thom Karremans (66) niet te vervolgen in de Srebrenica zaak. Het OM had reeds eerder  besloten Karremans niet te vervolgen, maar een aantal  nabestaanden had een artikel 12 procedure aangespannen om vervolging af te dwingen.

Direct na de uitspraak van het gerechtshof in Arnhem reageerdeThom Karremans vanochtend telefonisch vanuit Spanje, waar hij reeds geruime tijd woont.. Hij noemt de beslissing om niet te vervolgen van "eminent belang". 

"Voor alle Dutchbatters en hun familieleden omdat er nu eindelijk een eind komt aan een hele lange periode van onzekerheid, van miskenning en bovenal van onbegrip", zegt Karremans. 

Ondanks dat hij niet wordt vervolgd, is er geen vreugde bij hem. "Dan moet ik u enigszins teleurstellen, want ik had eigenlijk stiekem een beetje gehoopt op strafvervolging. Omdat ik niet wil dat de politiek en militair verantwoordelijke personen uit die tijd, de minister-president en de minister van Defensie bijvoorbeeld, alsnog de dans ontspringen na twintig jaar. Ik heb altijd gezegd: 'alle lijken uit de kast'." 

Volgens Karremans hadt een paar jaar meer door een strafvervolging hem ook niet meer uitgemaakt.  In een eventuele rechtszaak had hijwillen aantonen dat de verantwoordelijkheid van toen ergens anders ligt dan op zijn schouders.

"Bovendien wil ik daarmee aantonen, en dat mag ook weleens gezegd worden, dat twintig jaar geleden de hele wereld, en ik noem expliciet de hele wereld, van de Verenigde Naties tot en met Nederland, niets heeft gedaan, maar dan ook werkelijk niets heeft gedaan om de bevolking te hulp te schieten en Dutchbat III te hulp te schieten. Met alle vreselijke gevolgen van dien die we allemaal kennen."  

Naar eigen zeggen is over hemzelf genoeg gezegd de afgelopen twintig jaar "Dat weet men in Nederland wel. Het gaat erom dat mensen die toentertijd politiek en militair verantwoordelijk zijn ook eens keer voor de rechtbank mogen verschijnen en zeggen wat er daadwerkelijk in die periode gebeurd en niet gebeurd is."


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook