vrijdag 18 december 2009

Jongen veroordeelt voor moordplan

Een 15-jarige jongen uit de Zuid-Hollandse gemeente Rijnwoude die van plan was een aanslag op zijn school te plegen, is vrijdag door de rechtbank veroordeeld tot 83 dagen jeugddetentie. Dat is de tijd die hij in voorarrest heeft gezeten.

De scholier wordt sinds augustus van dit jaar intensief behandeld. Mocht hij zich daaraan onttrekken, dan wordt hij in een justitiële jeugdkliniek geplaatst. De jeugdreclassering begeleidt de jongen.

De toen 14-jarige jongen werd in mei opgepakt. Er waren signalen dat hij zichzelf en anderen van het leven wilde beroven. Hij verklaarde dat inderdaad van plan te zijn. Naar eigen zeggen had hij al een deel van zijn spaargeld aan iemand betaald om een vuurwapen te kopen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Twaalf jaar voor moord op Ilonka

A.B. (54) uit Vlissingen is door de rechtbank in Middelburg veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar voor de moord van de toen 42-jarige Ilonka Toth. De uitspraak is conform de eis van de officier.

Het stoffelijk overschot van de vrouw werd op 5 juli vorig jaar achter een grafsteen in de bosjes van de begraafplaats in Vlissingen gevonden.

De nu veroordeelde verdachte heeft altijd ontkent en er is geen hard bewijs. Het OM heeft aangevoerd dat 'niemand anders het gedaan kan hebben'.

De oorsprong van het op het moordwapen (een grafsteenrand) gevonden DNA is omstreden. Het NFI zegt dat het niét van de verdachte is, het IFS zegt dat het 'mogelijk wel' van de verdachte is. Voor het 'gemak' heeft het OM er voor gekozen om het IFS te geloven en het NFI niet.

Bovendien werd vanaf 2008 de op Curaçao geboren verdachte, verhoord zonder de aanwezigheid van een tolk. Advocaat van Dunsbergen vindt dat vreemd.

Tijdens een van de zittingen in september herkenden een Middelburgs echtpaar de verdachte als de man die zij die 4e juli 's middags samen met Toth op de begraafplaats hadden gezien. Eerder hadden ze hem niet herkend, toen de politie hen foto's liet zien. Een vooraanstaande Nederlandse rechtspsycholoog verklaarde dat de rechtbank die herziene verklaringen van het paar moet negeren. 'De twee zaten immers in de rechtszaal en konden niet onbevooroordeeld hun mening geven'. De rechtbank heeft de verklaring echter gewoon meegewogen.

Update 17 juni 2011: Er is twijfel ontstaan of Anthony wel schuldig is

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 15 jaar cel voor moord Oploo in hoger beroep

Lieke van Lierop(21) en Wilbert P. (26) zijn door het gerechtshof in Den Bosch vandaag beiden veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf wegens de moord in mei 2007 op haar vader Jan van Lierop(52) in Oploo (Brabant).
De eis in hoger beroep was vijftien jaar cel voor de man en twaalf jaar cel voor de vrouw.

Samen met haar toenmalige vriend (inmiddels echtgenoot), Wilbert P., doodde Lieke haar vader en staken vervolgens het huis in brand om alle sporen uit te wissen.
De rechtbank veroordeelde Van Lierop 6 augustus 2008 nog tot acht jaar cel. P. kreeg in februari 2009 drie jaar cel en tbs met voorwaarden van de rechtbank opgelegd. In hoger beroep heeft het hof de straffen dus flink verhoogd.

Van Lierop leefde samen met haar aan alcohol verslaafde vader. Na de zoveelste confrontatie tussen de twee op 15 mei 2007 werd de dochter wanhopig. Toen een spoedopname van haar vader niet mogelijk bleek, heeft ze hem samen met haar toenmalige vriend van het leven beroofd. Rekening houdend met deze persoonlijke omstandigheden en met de jonge leeftijd van de vrouw, legde de rechtbank haar destijds een fors lagere straf op dan geëist.

P. zou een nylon capuchon over het hoofd van het slachtoffer hebben getrokken en Van Lierop duwde een kussen op zijn gezicht. Omdat zijn schoonvader na deze pogingen nog bleek te ademen, zou P. zijn keel hebben dichtgeknepen tot hij niet meer bewoog.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook