vrijdag 15 oktober 2010

Rapporteur SVB en zijn vrouw in Indonesië vermoord

De Nederlander Dirk Pieter van Antwerpen (58), die in Indonesië werkzaam was als freelance-rapporteur voor de Sociale Verzekeringsbank (SVB), is vermoord. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag vandaag laten weten, naar aanleiding van een bericht van de Wereldomroep. Ook zijn Indonesische vrouw Suyatmi werd van het leven beroofd.

De lichamen van het echtpaar werden donderdag ontdekt in hun woning aan de Songgoriti Road, Songgokerto Village in het Indonesische dorp Kota Batu op Oost-Java. De Indonesische politie liet vrijdag weten dat de twee door een misdrijf om het leven zijn gekomen. De handen van de man waren op zijn rug vastgebonden. Zijn echtgenote was op dezelfde wijze gekneveld. De politie heeft veel bewijsstukken gevonden. Wat die bewijsstukken zijn, is niet gezegd.

Dirk Pieter van Antwerpen behoorde tot de staf van het consulaat in Soerabaja. Hij bemiddelde tussen slachtoffers van de Politionele Acties (1945-1949) en de Nederlandse overheid over onder meer pensioenen. De oorlogsslachtoffers zijn inmiddels tegen de 80 jaar oud.

Waarschijnlijk waren Dirk Pieter van Antwerpen en Suyatmi al langere tijd dood. De buurman had hen al een poos niet gezien en dacht dat zij voor een vakantie naar Nederland was. Ook hun bediende was al twee weken niet in het huis geweest.
De reden voor de moord is onduidelijk. Volgens omstanders was het echtpaar gewaardeerd binnen de gemeenschap in Batu. Ook het werk van Dirk Pieter was niet omstreden.

Songgoriti Road, Songgokerto Village

De lichamen werden ontdekt door een buurman, ene Samuel, die om 16.30 gealarmeerd werd door de rottende stank die uit het huis kwam. Toen hij poolshoogte nam, zag hij in het huis een lichaam op de grond liggen. Samuel waarschuwde het buurthoofd, die de politie waarschuwde. Die vond Dirk's lichaam in de gang van het huis en Suyatmi in de achtertuin. Beide lichamen vertoonden steekwonden.

Suyatmi dan Dirk Pieter Tewas Terikat

Aparat Kepolisian Kota Batu, Jatim, hingga Jumat (15/10/2010) sore, belum menemukan motif meninggalnya staf Konsulat Belanda, Dirk Pieter van Antwerpen, di rumahnya Jalan Raya Songgoriti, Kelurahan Songgokerto, Kota Batu.

Kepala Kepolisian Resor Kota Batu AKBP Gatot Sugeng Susanto, seusai melakukan olah tempat kejadian perkara (TKP), Jumat sore, menjelaskan, aparat kepolisian Kota Batu masih bekerja mengumpulkan sejumlah bukti.

Ketika ditanya mengenai bukti apa saja yang ditemukan di rumah korban, Gatot tidak bisa menjelaskan dan beralasan bahwa bukti tersebut menjadi rahasia pihak kepolisian.

"Banyak bukti yang ditemukan, tapi beri kami waktu sebentar untuk mengumpulkannya, sebab kami masih menyelidiki kasus ini," kata Gatot.

Selain melakukan olah TKP, aparat Polres Batu juga terus meminta keterangan sejumlah saksi dari teman korban guna mendapatkan info penyebab kematian korban.

Salah satu tetangga korban, Imam, mengatakan, korban Dirk Pieter adalah pria yang paling akrab di wilayah tersebut.

Imam terakhir kali bertemu korban tahun lalu. "Setelah itu saya tidak pernah bertemu, mungkin dia sibuk ke Belanda," katanya.

Menurut Imam, pekerjaan Dirk Pieter yang ia ketahui adalah sebagai fasilitator korban perang Belanda dengan Pemerintah Belanda.

"Ia biasanya memfasilitasi korban perang Belanda dari Indonesia agar mendapat santunan dari Pemerintah Belanda," katanya.

Di rumah korban, selain ditemukan mayat Dirk Pieter, juga ditemukan mayat Suyatmi yang diduga istri Pieter. Kedua korban ditemukan dengan posisi tangan terikat.

Diketahuinya temuan mayat tersebut berdasarkan laporan dari warga kepada ketua RT setempat, lalu diteruskan ke Polsek Batu.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Acht jaar oude moord lijkt opgelost

Johan S.(49) uit Amersfoort stond vandaag terecht voor de moord op Marokkaan Mohammed Yaacoubi (28) uit Breda, die op 8 oktober 2002 dood werd gevonden in een bestelbus op de parkeerplaats van recreatieplas Ekkersweijer in Son (NB). Yaacoubi was door twee kogels om het leven gebracht. Een mislukte drugsdeal zou aanleiding zijn geweest voor de moord en de Eindhovense drugsbaron Louis S. zou de opdrachtgever zijn geweest.

Omdat een belangrijke anonieme getuige nog niet is verhoord wordt de rechtszaak opgeschort tot eind december.

Het moorddossier werd vorig jaar heropend na belangrijke tips. Zo kwam het dna van Johan S. overeen met het dna dat werd aangetroffen op een sigarettenpeuk die in de buurt van het lichaam van Mohammed werd gevonden. De sigaret moet volgen het OM op de parkeerplaats zijn gerookt omdat de askegel er nog aan zat.

Johan S. werd in februari in de gevangenis van Heerhugowaard aangehouden voor deze moord. Hij zat daar voor het plegen van gewapende overvallen.

Ook Loes van der W., de ex-vriendin van Johan S., heeft een beschuldigende verklaring afgelegd. Loes en Johan leerden elkaar in de gevangenis kennen. Loes werkte er als cipier en werd ontslagen toen ontdekt werd dat zij pillen binnensmokkelde voor Johan. Met de relatie ging het toen ook bergafwaarts.

Justitie liet beslag leggen op enkele duizenden euro’s van Mohammed. Hij moest in het kader van de pluk-ze-wet nog tachtigduizend euro afbetalen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: TBS voor moord in Heerlen

Johan van R. (22) uit Ede is door de rechtbank in Maastricht heeft vandaag  ontslagen van rechtsvervolging en hem tbs met dwangverpleging opgelegd. Het Openbaar Ministerie had levenslang geëist, voor de moord op Theo Bisschops  (53) in Heerlen en poging tot moord in Amsterdam.

De man stak op 28 februari dit jaar Theo Bisschops uit Eindhoven neer in het centrum van Heerlen. Later die dag sloeg hij op het Centraal Station in Utrecht een man (46) uit Amsterdam met een hamer op het hoofd. Die raakte daardoor zwaargewond. Beide slachtoffers waren willekeurig gekozen. Volgens gedragsdeskundigen is hij ‘ernstig gestoord’. De rechtbank heeft geoordeeld dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar is.

De Edenaar heeft een lange geschiedenis van geweldsdelicten. Hij verbleef in de extra bewaakte gevangenis in Vught, waar hij geïsoleerd zat omdat hij een gevaar vormde voor andere gedetineerden en personeel. Door fouten van justitie kwam hij op 18 februari dit jaar zonder begeleiding of medicatie op straat te staan. Tien dagen later pleegde hij een moord.

Later blijkt Johan van R. in januari van dit jaar al iemand in zijn nek had gestoken in de penitentiaire inrichting De Berg te Arnhem.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: Vrijspraak Wilders op alle punten

Oriana Fallaci
Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank in Amsterdam gevraagd Geert Wilders vrij te spreken op alle punten ( groepsbelediging, aanzetten tot haat en tot discriminatie wegens godsdienst en ras.). Eerder vandaag vroeg het OM al vrijspraak van aanzetten tot haat met een citaat waarin de Koran wordt vergeleken met Mein Kampf. Volgens de officieren van justitie Birgit van Roessel en Paul Velleman heeft Wilders de tekst van schrijfster Oriana Fallaci niet tot de zijne gemaakt.

Zoals het gerechtshof had opgedragen, hadden de aanklagers het citaat toegevoegd aan de lijst van uitlatingen waarvoor de PVV-leider terechtstaat. Volgens het hof heeft Wilders zich mogelijk schuldig gemaakt aan het aanzetten tot haat door de woorden van Fallaci te gebruiken. Het OM is het hiermee dus niet eens.

Wilders citeerde Fallaci in een ingezonden brief in de Volkskrant:
“Een gematigde islam bestaat niet. Het bestaat niet omdat er geen onderscheid is tussen Goede Islam en Slechte Islam. Er is islam en daar houdt het mee op. En de islam is de Koran en niets dan de Koran. En de Koran is het Mein Kampf van een religie die beoogt anderen te elimineren, die die anderen - niet-moslims - ongelovige honden noemt, inferieure wezens. Lees de Koran, dat Mein Kampf, nog eens. In welke versie dan ook, je zult zien dat al het kwade dat de zoons van Allah tegen ons en henzelf begaan, uit dat boek afkomstig is.”

Het OM had voor alle beschuldigingen criteria opgesteld waaraan de uitlatingen van Wilders moesten voldoen om strafbaar te zijn. Sommige uitspraken voldoen aan een aantal van deze criteria, maar geen enkele aan alle voorwaarden, aldus officieren van justitie Birgit van Roessel en Paul Velleman. Bij groepsbelediging vindt justitie dat Wilders het steeds duidelijk over de islam heeft en niet over de gelovigen, moslims. In een aantal gevallen geldt dat ook voor de uitspraken die zouden aanzetten tot haat en tot discriminatie

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: 14 jaar voor gewapende overvallen op Hotels

Tegen Tony S. en Adrie S. is door het Openbaar Ministerie in Amsterdam veertien jaar gevangenisstraf geëist wegens overvallen op elf Amsterdamse hotels die binnen één maand gepleegd zijn.

Volgens de officier van justitie is het moeilijk om in zaken als deze tot een verantwoorde strafeis te komen. ‘Per feit, per overval, kan ik volgens de wet vijf jaar eisen. Ruim vijftig jaar dus, maar dat doe ik niet.’ (dit is overigens niet waar, maximaal zou het 16 jaar kunnen zijn Red.)

Veertien jaar is nog steeds een hoge straf, maar de officier vindt het verantwoord, omdat beide verdachten een strafblad hebben van tientallen bladzijden. Daarnaast heeft Tony S. een volledige bekentenis afgelegd.  ‘Het waren stuk voor stuk heel heftige overvallen met een enorme impact op de slachtoffers en op de maatschappij’, aldus de officier van justitie.

De advocaten van de twee zeiden na afloop ‘verbijsterd’ te zijn over de hoge eis. ‘Dat krijg je nog niet voor moord’.

Bij de overvallen werd soms geweld gebruikt, maar is niemand gedood.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man uit Oegstgeest vermoord in Dominicaanse republiek

Luc Vandormael met Suny
Op een vuilnisbelt in de Dominicaanse Republiek is het zwaar verminkte lichaam gevonden van Luc Vandormael (58) uit Oegstgeest. Vandormael is in brand gestoken en gevierendeeld.

Vandormael, Belg van geboorte, woonde vanaf zijn veertiende in Nederland en was vorig jaar geëmigreerd naar de Dominicaanse Republiek.
Volgens zijn dochter Pascale uit Noordwijk, die contact heeft met vrienden van haar vader zou haar vader het slachtoffer zijn van een georganiseerde bende die achter zijn geld aan zat.

Vandormael, tot voor kort systeembeheerder bij het centrum voor ruimteonderzoek en technologie Estec in Noordwijk, was een rijk man, zeker naar Dominicaanse maatstaven. In september 2009, kort na zijn vervroegd pensioen, vestigde hij zich op zijn droomeiland. Vandormael had daar een echtgenote, July Nuñez, maar dat huwelijk bestond slechts nog op papier. Tien maanden geleden kreeg hij een relatie met de Zunilda 'Suny' Benitez (29). Zowel July als Suny zijn gehoord en vrijgelaten. De politie ziet de ex-vriend van Suny als hoofverdachte.

Luc Vandormael met dochter Pascale
“Afgelopen zaterdag [10 oktober] had onze vader nog contact met vrienden en zondag belde hij nog met zijn moeder. Tijdens het gesprek leek het of hij een duw kreeg, waarop de verbinding werd verbroken. Zondagavond moet hij rond negen uur zijn vermoord", zegt dochter Pascale, die net als haar broer Patrick ten einde raad is. “Van de autoriteiten horen we niets. Probleem is dat hij daar immigrant is, geen vaste verblijfplaats in Nederland meer heeft en van Belgische nationaliteit is. Dat maakt het niet gemakkelijker om zijn lichaam te repatriëren."Update 18 oktober 2010: Inmiddels is duidelijk dat Vandormael het slachtoffer is geworden van een huurmoord, met Suny als opdrachtgeefster. Zij ging er van uit al zijn bezittingen te krijgen. Ze wist niet dat ze  geen aanspraak kon maken op zijn erfenis omdat Vandormael nog officieel getrouwd was met July Nuñez.

Suny had twee vrienden ingeschakeld om de moord op haar man te plegen: Jesus Tejeda (32) en zijn vriendin Cristal Aquino (20). Ook zij werden gearresteerd. Suny had hen 200.000 Dominicaanse pesos (ongeveer 3900 euro) beloofd om Vandormael te doden.

Vandormael was via Suny ook met het duo bevriend. Ze nodigden hem op zondag 10 oktober bij hen uit in hun appartement. Gastvrouw Cristal Aquino bood Van Dormael een kopje koffie aan met daarin enkele slaappillen. Toen hij daardoor totaal versuft was zou Jesus Tejeda hem met een ketel hebben doodgeslagen. Daarna werd het lichaam in stukken gesneden. Bij een illegaal autokerkhof in Batey Yaco stopten ze het lichaam onder een struik, overgoten het met benzine en staken het in brand.

Suny was op dat moment aan het werk, waardoor ze een alibi had. Ze verklaarde aanvankelijk aan de politie dat de dood van Vandormael een roofmoord was. Ze haalde het appartement van de Belg overhoop, waardoor het leek of de moordenaars hem thuis verrast hadden.

Vandormael trouwde vijftien jaar geleden met Nuñez, een Dominicaanse vrouw die hij in Duitsland had leren kennen. Het koppel ging een tijd geleden in goed overleg uiteen, maar bleef gehuwd. Daardoor blijft July de rechtmatige erfgenaam.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vrouw ernstig mishandeld in Breukelen | Overleden

Het Bisschopswater
De dove Trudy van der Vlis (63) uit Breukelen is ernstig mishandeld. Ze is er zeer slecht aan toe.

Een getuige vond het Trudy even na 8 uur in de bosjes aan het Bisschopswater.

Marcel S. (39), de onderbuurman van de vrouw is aangehouden. De twee zouden ruzie hebben gehad, voornamelijk wegens geleuidsoverlast. Trudy wilde in verband met haar doofheid de TV nog wel eens hard zetten.

Update 16 oktober 2010: Trudy is in het ziekenhuis overleden.
Update 17 oktober 2011: Marcel S. (40) is veroordeeld tot 12 jaar wegens moord. De straf is conform de eis.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte moord Laeia Mohsenin en Aiden opgepakt

Leon B. (27) uit Rijswijk is afgelopen nacht in Milaan opgepakt vanwege betrokkenheid bij de dood van Laeia Mohsenin (27) en hun zoon Aiden (4) uit Rijswijk.

De komende dagen treedt het Openbaar Ministerie in overleg met de Italiaanse autoriteiten teneinde de overlevering van de verdachte te realiseren.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook