vrijdag 15 oktober 2010

Uitspraak: TBS voor moord in Heerlen

Johan van R. (22) uit Ede is door de rechtbank in Maastricht heeft vandaag  ontslagen van rechtsvervolging en hem tbs met dwangverpleging opgelegd. Het Openbaar Ministerie had levenslang geëist, voor de moord op Theo Bisschops  (53) in Heerlen en poging tot moord in Amsterdam.

De man stak op 28 februari dit jaar Theo Bisschops uit Eindhoven neer in het centrum van Heerlen. Later die dag sloeg hij op het Centraal Station in Utrecht een man (46) uit Amsterdam met een hamer op het hoofd. Die raakte daardoor zwaargewond. Beide slachtoffers waren willekeurig gekozen. Volgens gedragsdeskundigen is hij ‘ernstig gestoord’. De rechtbank heeft geoordeeld dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar is.

De Edenaar heeft een lange geschiedenis van geweldsdelicten. Hij verbleef in de extra bewaakte gevangenis in Vught, waar hij geïsoleerd zat omdat hij een gevaar vormde voor andere gedetineerden en personeel. Door fouten van justitie kwam hij op 18 februari dit jaar zonder begeleiding of medicatie op straat te staan. Tien dagen later pleegde hij een moord.

Later blijkt Johan van R. in januari van dit jaar al iemand in zijn nek had gestoken in de penitentiaire inrichting De Berg te Arnhem.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook