vrijdag 15 oktober 2010

Man uit Oegstgeest vermoord in Dominicaanse republiek

Luc Vandormael met Suny
Op een vuilnisbelt in de Dominicaanse Republiek is het zwaar verminkte lichaam gevonden van Luc Vandormael (58) uit Oegstgeest. Vandormael is in brand gestoken en gevierendeeld.

Vandormael, Belg van geboorte, woonde vanaf zijn veertiende in Nederland en was vorig jaar geëmigreerd naar de Dominicaanse Republiek.
Volgens zijn dochter Pascale uit Noordwijk, die contact heeft met vrienden van haar vader zou haar vader het slachtoffer zijn van een georganiseerde bende die achter zijn geld aan zat.

Vandormael, tot voor kort systeembeheerder bij het centrum voor ruimteonderzoek en technologie Estec in Noordwijk, was een rijk man, zeker naar Dominicaanse maatstaven. In september 2009, kort na zijn vervroegd pensioen, vestigde hij zich op zijn droomeiland. Vandormael had daar een echtgenote, July Nuñez, maar dat huwelijk bestond slechts nog op papier. Tien maanden geleden kreeg hij een relatie met de Zunilda 'Suny' Benitez (29). Zowel July als Suny zijn gehoord en vrijgelaten. De politie ziet de ex-vriend van Suny als hoofverdachte.

Luc Vandormael met dochter Pascale
“Afgelopen zaterdag [10 oktober] had onze vader nog contact met vrienden en zondag belde hij nog met zijn moeder. Tijdens het gesprek leek het of hij een duw kreeg, waarop de verbinding werd verbroken. Zondagavond moet hij rond negen uur zijn vermoord", zegt dochter Pascale, die net als haar broer Patrick ten einde raad is. “Van de autoriteiten horen we niets. Probleem is dat hij daar immigrant is, geen vaste verblijfplaats in Nederland meer heeft en van Belgische nationaliteit is. Dat maakt het niet gemakkelijker om zijn lichaam te repatriëren."Update 18 oktober 2010: Inmiddels is duidelijk dat Vandormael het slachtoffer is geworden van een huurmoord, met Suny als opdrachtgeefster. Zij ging er van uit al zijn bezittingen te krijgen. Ze wist niet dat ze  geen aanspraak kon maken op zijn erfenis omdat Vandormael nog officieel getrouwd was met July Nuñez.

Suny had twee vrienden ingeschakeld om de moord op haar man te plegen: Jesus Tejeda (32) en zijn vriendin Cristal Aquino (20). Ook zij werden gearresteerd. Suny had hen 200.000 Dominicaanse pesos (ongeveer 3900 euro) beloofd om Vandormael te doden.

Vandormael was via Suny ook met het duo bevriend. Ze nodigden hem op zondag 10 oktober bij hen uit in hun appartement. Gastvrouw Cristal Aquino bood Van Dormael een kopje koffie aan met daarin enkele slaappillen. Toen hij daardoor totaal versuft was zou Jesus Tejeda hem met een ketel hebben doodgeslagen. Daarna werd het lichaam in stukken gesneden. Bij een illegaal autokerkhof in Batey Yaco stopten ze het lichaam onder een struik, overgoten het met benzine en staken het in brand.

Suny was op dat moment aan het werk, waardoor ze een alibi had. Ze verklaarde aanvankelijk aan de politie dat de dood van Vandormael een roofmoord was. Ze haalde het appartement van de Belg overhoop, waardoor het leek of de moordenaars hem thuis verrast hadden.

Vandormael trouwde vijftien jaar geleden met Nuñez, een Dominicaanse vrouw die hij in Duitsland had leren kennen. Het koppel ging een tijd geleden in goed overleg uiteen, maar bleef gehuwd. Daardoor blijft July de rechtmatige erfgenaam.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook