woensdag 6 oktober 2010

Eis: vrijspraak medeverdachten in zaak Dirk Post | jaar + tbs voor hoofddader

Tegen de twee medeverdachten (13 en 14) in de moordzaak Dirk Post (14) heeft het Openbaar Ministerie vandaag vrijspraak geëist. Justitie zegt dat de twee jongens uit Urk niet strafrechtelijk kan worden verweten dat zij de moord op hun plaatsgenoot Dirk hadden kunnen voorkomen.
Recentelijk nog verweet justitie de twee dat zij Dirk niet hadden gewaarschuwd voor Jaap van der H.(16). Van der H. zou hen vooraf hebben gezegd, dat hij Post ging vermoorden. De jongen heeft inmiddels bekend dat hij op 17 november vorig jaar Dirk met 47 messteken heeft gedood.

Dit zou gebeurt zijn toen zij in het bos waren om geesten op te roepen en Dirk -althans volgens Jaap- iets vervelends gezegd had over Jaap's vriendin.

Tegen Jaap H. eistte het OM gisteren een jaar jeugddetentie en de maatregel tot opname in een penitentiaire inrichting voor jeugdigen (PIJ-maatregel) voor de duur van maximaal 6 jaar geëist. De officier acht moord bewezen.  De geëiste PIJ maatregel is langer dan de gebruikelijke duur van 4 jaar, omdat de officier van justitie de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar acht.

Uitspraak dinsdag 19 oktober 2010 om 13.30 uur.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Ina Post vrijgesproken

Ina Post, die 23 jaar geleden werd veroordeeld tot 6 jaar cel wegens doodslag op de bejaarde mevrouw Kolstee-Sluiter(89) is in herziening vrijgesproken. Het Hof in Den Bosch vond haar bekentenis -het enige bewijs-  niet voldoende voor een schuldig verklaring. Het OM, dat altijd had volgehouden dat Post het misdrijf had begaan en dat recentelijk suggereerde dat ze ook wel een tweede onopgeloste moord op een andere bejaarde vrouw begaan zou hebben, had 6 jaar geëist.

Geert-Jan Knoops pleit ervoor de 'bekentenis' van verdachten uit het wetboek te schrappen als 'volwaardig' bewijsmiddel.

De afgelopen 8 jaar zijn er nu officieel 4 zaken waarin het OM gigantisch bakzeil heeft moeten halen:

  • De Puttense moordzaak
  • De Schiedammer Parkmoord
  • De zaak Lucia de Berk
  • De zaak Ina Post

Er zijn echter veel meer dwalingen
De volgende zaak die mogelijk herzien wordt is de Drontense Bosmoord, een zaak waarin Henk Haalboom veroordeeld werd tot 20 jaar voor de moord op Pim Overzier.

Op 7 oktober betuigde het OM spijt in het programma van Pauw en Witteman, maar weigerde te spreken van een 'dwaling'. Volgens het OM was het simpelweg zo 'dat sommige rechters anders oordelen dan andere'

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook