dinsdag 4 maart 2014

Uitspraak: 7 jaar cel in hoger beroep voor vergiftigen echtgenoot

Galina R. is wél degene geweest die haar man Ad van den Dool in het Zeeuwse Kattendijke heeft vergiftigd door haargroeimiddel in zijn fles likeur te gooien. Nadat de rechtbank haar eerst vrijsprak, heeft het gerechtshof in Den Bosch haar dinsdag toch veroordeeld en wel tot 7 jaar gevangenis.

De man overleed op 8 maart 2009 aan een overdosis minoxidil, dat in het haargroeimiddel zat. De vrouw werd gepakt met een flesje van het spul in haar zak. Het hof veroordeelde de vrouw voor mishandeling met de dood tot gevolg. Ze wist niet dat het spul dodelijk zou zijn, aldus het gerechtshof.

De verdediging gaat in cassatie bij de Hoge Raad.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Arrestaties in moordzaak Berend Smit en echtpaar Veenendaal

De politie heeft twee gisteren twee mannen uit Assen gearersteerdt voor de moord op Berend Smit (55) uit Dwingeloo op 4 november 2012.

Smit werd die dag in de bossen bij Spier, niet ver van zijn woonplaats, op klaarlichte dag doodgeschoten toen hij zijn hondjes uitliet in het natuurgebied het Dwingelderveld. Het is altijd een raadsel geweest waarom

De man zou zijn doodgeschoten met een speciaal vuurwapen dat het leger gebruikt. Het wapen werd eerder uit een defensiewapenopslagplaats gestolen.

De gearresteerde mannen worden oook verdacht van de moord op het Drentse echtpaar Jan en Greet Veenendaal. Het gaat om voormalige ISAF-militair korporaal Admilson R. en zijn jongere broer Marcos. Admilson R. werd er in 2011 door justitie van verdacht tijdens een Nederlandse militaire missie in Uruzgan met opzet zijn eigen pantservoertuig te hebben opgeblazen met een handgranaat. Bewijs daarvoor werd echter niet geleverd.

De broers werden door een zwaarbewapend arrestatieteam in hun flatwoning in Hoogeveen gearresteerd.

De recherche wist het bloedige spoor dat de twee vermeende seriemoordenaars achterlieten stap voor stap te ontwarren. Telefoontaps, observaties en het uitpeilen van de gestolen telefoon van Smit waren daarbij naar verluidt cruciaal. De eerste aanknopingspunten ontdekte het onderzoeksteam nadat Jan en Greet Veenendaal op 28 juli vorig jaar dood in hun bed in hun huis aan de Bosrand in Exloo werden aangetroffen. De omstandigheden bleken direct verdacht. Braaksporen waren er niet, maar allerlei kostbaarheden van het paar bleken geroofd. Kort erop probeerden de moordenaars met een bankpasje van hun slachtoffers te pinnen in Assen; juist bij een automaat zonder camera’s.

Smit werd op 4 november 2012 in koelen bloede en op klaarlichte dag doodgeschoten toen hij met zijn hondjes een wandeling bij Dwingelderveld maakte. Zijn lichaam werd enkele dagen later in het bos gevonden.Een van de hondjes bleek opgesloten in een 2,5 meter hoge, afgesloten afvalcontainer, tien kilometer verderop. Smits zwarte Peugeot stond kilometers verderop geparkeerd, op een plek buiten de vluchtroute van de moordenaars. De gsm van de salesmedewerker werd echter later aangestraald bij een McDonald’s-filiaal in Hoogeveen, de woonplaats van de broers R.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook