donderdag 19 maart 2009

Ossenaar vrij ondanks bekentenis

Olaf van Fulpen (25) uit Oss, die achter het stuur zat toen zijn kameraad Hans van Geenen op de A73 geliquideerd werd, is door de rechtbank in Den Bosch vrijgesproken van een aanrijding in Oss waarbij iemand gewond raakte. De Ossenaar heeft weliswaar bekend, maar volgens getuigen stapte Van Geenen na de aanrijding aan de bestuurderskant uit.

Het slachtoffertje liep een gebroken been op.

De officier van justitie vroeg twee weken geleden zelf al vrijspraak. De rechtbank volgde nu die eis.

De Ossenaar was twee weken geleden op de zitting niet aanwezig. Hij was voor justitie onvindbaar. Dat is opmerkelijk omdat het rechercheteam dat de liquidatie op de A73 onderzoekt nog steeds contact met hem heeft.

De Ossenaar werkte deze week ook mee aan Opsporing Verzocht. In het opsporingsprogramma bleek dat de politie rekening houdt met een afrekening in de hennepwereld, maar andere scenario's niet uitsluit. De uitzending leverde tot nog toe vijfentwintig tips op.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Arrestatie voor moord Hans Lijesen

hans lijesen Linda V. , de echtgenote van de in September 1999 vermoorde Rotterdammer Hans Lijesen (foto) is door de marechaussee op Schiphol de aangehouden. Zij wordt ervan verdacht tien jaar geleden haar man te hebben omgebracht.

Hans Lijesen werd vermoord in een elektronicawinkel in de Rotterdamse Benthuizerstraat. Lijesen was eigenaar van de winkel.

Linda V, vertrok na de moord naar Costa Rica. Begin 2008 vroeg het Openbaar Ministerie het Midden-Amerikaanse land om uitlevering van V. Met dat land heeft Nederland geen uitleveringsverdrag.

Eind 2008 trok het OM het verzoek in, maar stuurde V. wel een dagvaarding voor het medeplegen van moord.

Afgelopen dinsdag kwam V. aan op een Duitse luchthaven. Op grond van een Europees aanhoudingsbevel werd ze opgepakt en donderdag aan Nederland uitgeleverd. Vrijdag verschijnt ze al voor de rechter tijdens een pro-formabehandeling van deze zaak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Acht jaar cel voor poging tot moord

Y.M. (47) en haar  H.B. (53) (beiden uit Almere) zijn door de rechtbank in Lelystad  veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. De rechtbank achtte bewezen dat zij op 5 september 2008 tevergeefs hadden getracht de man van M. te vermoorden. Justitie had tien jaar cel geëist.

Ze drogeerden het slachtoffer volgens de rechters door het poeder van dertig tot veertig pillen antidepressiva door zijn eten te mengen.

Toen hij buiten bewustzijn was, sloeg B. hem meerdere keren met een zwaar voorwerp op zijn hoofd. M. hield ondertussen een doek om het hoofd van het slachtoffer.

Getuigen waarschuwden de politie toen B. het slachtoffer in zijn auto probeerde te slepen. Uiteindelijk liet hij hem zwaargewond achter op straat.

Het slachtoffer lag dagenlang in coma. Hij is daaruit ontwaakt, maar is waarschijnlijk niet in staat om ooit nog een zelfstandig leven te leiden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vier jaar cel voor vuistverkrachter

Manno K.(38) uit Leeuwarden, is door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot vier jaar celstraf voor het met zijn vuisten verkrachten van zijn ex-vriendin.

K. moet van de rechter direct de gevangenis in, omdat volgens de rechtbank de rechtsorde ernstig geschokt zou zijn wanneer hij eerst nog een tijd op vrije voeten blijft.

Het slachtoffer is door K. in december 2006 in haar woning in Leeuwarden vastgebonden en met twee vuisten tegelijk in zowel de vagina als de anus gepenetreerd.

Daarbij raakte het slachtoffer ernstig gewond in de schaamstreek en was zij tot voor kort afhankelijk van een stoma. Manno K. moet het slachtoffer ruim 33.000 euro betalen voor de schade die zij opliep.

De Officier van Justitie had 2,5 jaar celstraf geëist. Deze straf vindt de rechtbank niet hoog genoeg omdat de verkrachting op "buitengewoon gewelddadige wijze'' heeft plaatsgevonden.

De rechters vinden de verkrachting voldoende bewezen omdat de verklaringen van het slachtoffer consistent zijn en door bewijs worden ondersteund.

Het DNA-onderzoek werd door de rechtbank betrouwbaar gevonden, in tegenstelling tot wat de advocaat van K. beweerde.

Een goed vonnis, hoewel nog iets aan de korte kant. Geen goed woord voor de OvJ met zijn 2,5 jaar eis.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Agent geschorst voor schending ambtsgeheim

Een agent (46) van het politiekorps Midden en West Brabant is geschorst wegens schending van zijn ambtsgeheim.

De agent uit Tilburg wordt verdacht vorig jaar een dief te hebben getipt over zijn op handen zijnde aanhouding. Justitie beschuldigt hem ook van bezit van een kleine hoeveelheid cocaïne.

De agent moet maandag 24 maart voor de rechtbank in Breda verschijnen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook