maandag 14 april 2008

Levenslang veroordeelden

Alle ná 1970 onherroepelijk tot levenslang veroordeelden zitten nog vast. Gratie verzoeken werden zonder uitzondering afgewezen. Weliswaar werd op 7 juli 2009 een gratieverzoek ingewilligd wegens terminale ziekte, maar dat betrof een man die in Duitsland was veroordeeld maar in Nederland zijn straf uit zat.

Levenslang veroordeelden in 2010
10 juni 2010
De Bosnisch Servische kolonels Ljubisa Beara en Vujadin Popovic worden tot levenslang veroordeeld wegens hun rol in de volkerenmoord rond Srebrenica in juli 1995. De veroordeling vindt plaats onder auspiciën van het Joegoslavië tribunaal. het is nog niet bekend in welk land zij hun straf zullen uitzitten.

2 februari 2010
Thuishulp Monique B. (38) voor de moord op mevrouw Schermer. De eis was 18 jaar.

Levenslang veroordeelden in 2009
26 Oktober
Marco de Kok krijgt levenslang opgelegd voor de moord op Kelly Balmaakers op 14 januari 2009 in Tilburg

10 Maart
Ryan Pieters krijgt levenslang voor gekwalificeerde doodslag op Marlies van der Kouwe. Dit wordt 25 juni 2009 in hoger beroep omgezet in 30 jaar.

13 Februari
Robbie E . krijgt levenslang opgelegd voor de moord op zijn ex Edwina en poging tot moord op 2 anderen.
Op 3 februari 2010 wordt hij in hoger beroep veroordeeld tot 20 jaar en TBS

Levenslange veroordelingen in 2008:

7 maart
Rotterdammer Marcel Teunissen krijgt van de rechtbank levenslang opgelegd voor de moord op activist Louis Sévèke. T. schoot Sévèke in november 2005 op straat in Nijmegen neer. Hij zou dat hebben gedaan uit wraak op de manier waarop hij in de Nijmeegse krakerswereld was behandeld.

26 februari
Julien Constanza (23) krijgt in hoger beroep levenslang voor de moord op het jongetje Jesse Dingemans (8) in een school in Hoogerheide op 1 december 2006. De rechtbank had hem 20 jaar cel en tbs gegeven, maar het Hof oordeelt dat C. nooit meer mag terugkeren in de maatschappij. Op 17 november 2009 bepaalt de Hoge Raad in cassatie echter dat de rechtszaak over moet.


Levenslange veroordelingen in 2007:

4 september
De hoofdverdachte in de 'metselmoordenzaak', Soenil Debi, krijgt levenslang voor de moorden op de 24-jarige Jeroen Dekkers en de 25-jarige Rob Mahabier in augustus 2004. Hun lijken werden ruim een maand later ingemetseld aangetroffen in een woning in Den Haag. D. heeft bekend de moorden te hebben gepleegd, maar zegt dat hij uit noodweer handelde. Zijn vader krijgt 20 jaar cel opgelegd voor het medeplegen van de moorden.
Op 15 April 2009 wordt de straf van Soenil in hoger beroep omgezet naar 18 jaar. Zijn vader wordt vrijgesproken.

26 juli
De Rotterdamse rechtbank veroordeelt Fernando Pires, Elmer Pinto e Neto Brito en Zé Carlos Borges de Brito, drie Rotterdammers van Kaapverdische afkomst, tot een levenslange celstraf voor de drievoudige moord in het Rotterdamse café Inn & Out op 19 november 2005. De mannen hebben op een extreem gewelddadige wijze drie bezoekers van het café -Alberto Jose Frances (34), Naomi Verheul (26), Jan van Zon (43)-  omgebracht.. De straf is conform de eis van justitie. Hun straf wordt 17 juli 2009 in hoger beroep bevestigd. Elmer Pinto zou eerder veroordeeld zijn geweest voor moord (de aanklacht was voor een dubbele moord, vrijgesproken voor één moord)

18 april:
Tbs'er Frans Boons (47) krijgt van het gerechtshof in Arnhem levenslang opgelegd voor de moord op een medebewoner van de Pompekliniek. In december 2003 bezorgde hij zijn slachtoffer met een schop een schedelbreuk en begroef hem daarna levend. B. kreeg een tbs-behandeling omdat hij in 1994 zijn 15-jarige nichtje wurgde en in een park verstopte. Boons was in eerste instantie al door de rechtbank op 11 maart 2005 tot levenslang veroordeeld. Dat vonnis is dus nu bevestigd. Cassatie beroep (Anker&Anker) wordt op 16 juni 2009 verworpen.

17 april:
Renato Z (23). wordt veroordeeld tot levenslang voor moord op een 31-jarige man uit Dordrecht. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Het slachtoffer werd in april 2004 in de Hart Nibbrigstraat in Dordrecht in de rug geschoten. De verdachte heeft een strafblad. Hij pleegde op 15-jarige leeftijd reeds een roofmoord in Stockholm en zat daarvoor in Zweden een gevangenisstraf van drie jaar uit. Ook werd hij ooit veroordeeld omdat hij in Dordrecht met een pistool een Turks buurthuis had beschoten. Na de moord vluchtte Z. naar Italië. Daar is hij opgepakt voor een drugsdelict. De rechtbank in Dordrecht acht levenslang gerechtvaardigd, omdat de kans op herhaling nog steeds aanwezig is. De rechters vinden het onaanvaardbaar dat hij terugkeert in de maatschappij.
Op 29 april 2008 wordt in hoger beroep de straf omgezet in 18 jaar.


Levenslange veroordelingen in 2006:

12 december:
Mehmet Alkan kreeg in hoger beroep levenslang voor een drievoudige moord op Jurriaan Dehne (30), Amar Fathi (33) en Ricardo Selder (28) op 26 februari 2003 in zijn huis aan de Statenlaan 49 in Helmond, nadat hij aanvankelijk was veroordeeld tot 18 jaar cel. De slachtoffers werden tijdens een ripdeal door Ischa Magaev met een nekschot om het leven gebracht. Alkan was zijn handlanger. Magaev kreeg op 25 maart 2004 al levenslang voor zijn betrokkenheid.

14 november:
Hasèn Aksema, werd bij verstek tot levenslang veroordeeld voor de op 9 augustus 2004 gepleegde moord op zijn ex-vrouw Marisse van den Burg (25) in haar woning in Goor en ontvoering van hun 2-jarige dochter Isra. Isra werd begin augustus 2007 teruggevonden in Tripolie, Hasèn zat in Libië inmiddels in de gevangenis voor een ander vergrijp. Pas in november 2013 komt Hasèn op de lijst van meest gezochte misdadigers. Isra is dan nog steeds in Libië.

8 augustus:
De rechtbank in Utrecht veroordeelt  Alduino ('Aldo')  Giannotta (44) tot een levenslange gevangenisstraf voor betrokkenheid bij de moord op twee Braziliaanse drugshandelaren - Paulo Roberto de Avilla Garrido (35) en Jose Paulo Davi (54) in februari 2002. De straf is conform de eis van justitie. Aldo G. wordt echter veroordeeld op zeer rammelend bewijs: de verklaring van maffiabaas Cerfeda, die als 'pentito' voordeel heeft bij het noemen van zoveel mogelijk namen en het feit dat hij geen onbesproken verleden heeft. Dat is voor rechter Bueno echter al genoeg om Aldo te veroordelen. Het blijft een vreemde zaak Cerfeda beweert samen met Aldo de opdracht tot de moorden gegeven te hebben. Dat zou zijn getuigenis waardeloos maken immers medeverdachten in dezelfde zaak kunnen niet tegen elkaar getuigen, om te voorkomen dat men elkaar de schuld geeft. Cerfeda wordt echter als spijtoptant niet voor de moordopdracht vervolgd.
Aldo Gianotta werd in hoger beroep door het Hof op 21 April 2008 vrijgesproken. Gezien de afwezigheid van enig hard bewijs, had de man in eerste instantie niet eens veroordeeld mogen worden. Hij wordt na vrijkomen uitgeleverd naar Duitsland en daar wegens drugssmokkel veroordeeld.

19 juli:
Gerrie Musch (45) wordt door het Hof in Leeuwarden veroordeeld voor de moord op Math Huren (55) in 1997. Hij verbrandde vervolgens het lichaam van de man in een zelfgemaakte oven, waardoor de stoffelijke resten nooit zijn teruggevonden. Vanuit de gevangenis probeerde hij een ander te bewegen een getuige van de moord en verbranding om te brengen. Kreeg in de eerste aanleg 20 jaar.

13 juni:
Rudolf Kasebier (50), alias de dierenbeul van Twente, wordt door het hof in Arnhem opnieuw veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De straf is conform de eis van justitie. K. verminkte en doodde tussen 2000 en 2004 tientallen dieren in Twente, vooral schapen, pony's en paarden. Ook vermoordde hij in 2003 een Enschedese zwerver. Kasebier werd in eerste instantie op 25 november 2005 door de rechtbank tot levenslang veroordeeld. De Hoge raad bevestigde het vonnis op 4 december 2007.

31 maart
Richard Harteveld werd tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op zijn vrouw Claudia (31) en dochters Charlotte (3) en Marieke (5). Op 13 april 2007 werd deze straf in hoger beroep omgezet in 20 jaar cel en tbs.

20 februari:
Het hof in Den Bosch veroordeelt de Sunil Manuhar (37) uit Eindhoven tot levenslang voor de moord op zijn buurjongens Baris (8) en Bircan (14) en een poging tot moord op hun ouders Selami en Ayse Kaya. Hij gaf opdracht om het huis van het Turkse gezin in de brand te steken. Hij was 14 april 2005 reeds door de rechtbank veroordeeld. De brandstichters, drugsverslaafden, Chris F. en Erik F. kregen 12 tot 15 jaar.

9 februari:
Het gerechtshof in Den Haag veroordeelt twee mannen tot levenslang voor de moord op een 72-jarige vrouw en haar 52-jarige zwakbegaafde zoon in de Haagse Retiefstraat in januari 2004. De rechtbank legde één van de mannen -Manodjkumar Hanoewant- eerder ook al levenslang op; de andere man kreeg aanvankelijk 15 jaar cel.


Levenslange veroordelingen in 2005:

25 november:
Voormalig tbs-patiënt R. Kasebier, bekend als 'de beul van Twente' wordt tot levenslang veroordeeld in verband met de moord op een zwerver, die hij gruwelijk heeft verminkt.

Tussen 2000 en 2004 mutileerde en doodde hij ook tientallen paarden, pony's en schapen. In 2002 probeerde hij drie willekeurige mensen te vermoorden.

26 juli:
De rechtbank in Amsterdam heeft Mohammed Bouyeri tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Volgens de rechters is de 27-jarige Amsterdammer van Marokkaanse afkomst schuldig aan de moord op Theo van Gogh op 2 november.

Ook is B. schuldig bevonden aan poging tot moord op een aantal politieagenten en twee omstanders en heeft hij het Tweede-Kamerlid Hirsi Ali belemmerd haar werk als parlementariër te kunnen doen. Volgens de rechtbank zijn alle misdrijven gepleegd met terroristisch oogmerk.

22 juli:
Het gerechtshof in Amsterdam volgt de uitspraak van de rechtbank in 2003 om Louis Hagemann (49) levenslang op te leggen voor de moord op de kinderen van zijn vriendin Corina Bolhaar op 4 maart 1984. Op 20 November 2006 werd in cassatie het vonnis bevestigd.

Ook Bolhaar zelf werd toen om het leven gebracht, maar het bewijs dat ook zij met vooropgezet plan is gedood, achtte het hof niet geleverd. Omdat dit daarmee doodslag werd, was dit inmiddels verjaard.

Er bestaat twijfel aan zijn schuld. Corina zou nog met een vriendin gesproken hebben op een tijdstip dat het OM al volhoudt dat zij en de kinderen omgebracht zijn en de veroordeling berust grotendeels op de verklaring van een ex-vriendin van Louis H. die zich vlak voor de verjaringstermijn 'plots herinnert' dat H. gezegd zou hebben: "ik heb al eens eedrer een wijf en twee koters vermoord".

14 juli:
Olaf Hamers (32) wordt in hoger beroep veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. In april 2004 veroordeelde de rechtbank in Maastricht H. ook al tot een levenslange celstraf.

De man is schuldig bevonden aan de moord op Jo en Ine Zwakhalen (beiden 59) en het neerschieten van hun toen 9-jarige kleindochter op 12 juli 2003 in Sittard.

7 juli:
Voor de moord op de Groninger Gerard Meesters in november 2002 wordt levenslang gegeven aan de Engelsman Daniel Sowerby (47).

Meesters werd in de deuropening van zijn woning doodgeschoten. De dader maakte deel uit van een internationale drugsbende. Hij was op zoek naar de zus van het slachtoffer, die volgens de bende een grote partij softdrugs had gestolen in Spanje. Meesters had daar niets mee te maken. Hij had al jaren geen contact meer met zijn zus. (Update: 19 december 2008 werd bekend dat Daniel S. in beroep gaat bij het Europese Hof voor de rechten van de Mens)

12 april:
De Duitser Roedolf B. (45) krijgt van de rechtbank in Almelo levenslang opgelegd voor het doodschieten van de Enschedese politieagent Jan Wind.
De agent werd gedood op 30 september 2004 toen hij Roedolf B. wilde fouilleren. Een andere agent, Rogier Fledderus, raakte zwaargewond door een schot in zijn hoofd. Een derde agent werd net niet geraakt.
Op 22 juni 2006 werd zijn straf door het Hof in Arnhem omgezet in 20 jaar celstraf.

24 maart:
De rechtbank in Den Haag legt de  Hagenaar Manodjkumar Hanoewant (42) levenslang op voor een dubbele moord in januari 2004 in de Haagse Retiefstraat.

De man wilde samen met een medeverdachte een 72-jarige vrouw en haar zwakbegaafde 52-jarige zoon beroven, maar dit liep uit de hand waarna de slachtoffers werden gewurgd. Het OM had twintig jaar celstraf geëist.

De veroordeelde wordt door de rechtbank van Den Haag ook verweten dat hij ‘jonge en kwetsbare meisjes’ de prostitutie in heeft gedreven en ‘vergaande’ seksuele handelingen heeft gepleegd met minderjarige meisjes. Hij was al eens veroordeeld voor geweldsdelicten en zedenmisdrijven. Tbs lijkt de rechters zinloos. Met celstraf tot de dood moet de samenleving ‘blijvend’ tegen Manodj H. worden beschermd. Op 9 februari 2006 werd het vonnis in hoger beroep bevestigd.

13 maart:
Frans Boons (45), tbs-patiënt van de Nijmeegse Pompekliniek, wordt door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot levenslang voor de moord op mede-tbs'er Henny Klein Overmeen in december 2003.

Het slachtoffer werd levend begraven nadat hij een paar klappen op zijn hoofd en lichaam had gekregen. De veroordeling was conform de eis van het OM.


Levenslange veroordelingen in 2004:

6 oktober:
Conform de eis van het OM krijgt Paul de R. (60) uit Baarn levenslang voor de moord op het Baarnse echtpaar Hans en Ria Müller.

De stoffelijke resten van het echtpaar, dat in 1999 verdween, werden in januari 2004 aangetroffen op de kinderboerderij in Baarn, die door De R. werd beheerd. In oktober 2005 zet het hof in Arnhem de straf om in zestien jaar cel en tbs.

18 juni:
Het gerechtshof in Den Haag bepaalt dat de verpleegkundige Lucia de B. (42) levenslang de cel in moet voor zevenvoudige moord en drie pogingen tot moord. Ze krijgt tevens tbs met dwangverpleging opgelegd.

Lucia werd er van beschuldigd tussen 1997 en 2001 patiënten in vier verschillende ziekenhuizen in Den Haag vermoord te hebben. Volgens het OM doodde ze zelfs dertien mensen en deed ze vijf pogingen daartoe.

Begin April 2008 wordt zij echter in voorlopige vrijheid gesteld wegens grote twijfels aan haar schuld.

1 juni:
Voor het gerechtshof in Den Haag wordt de Hagenaar Birol C. (47) veroordeeld tot levenslang wegens de moord op de Azerbeidzjanen K. Guliev (24) en E. Azizov (34). Het OM denkt dat de mannen ruzie hadden over de verdeling van een geldbedrag na oplichting van de Postbank. Met een vals paspoort werd 45 duizend gulden geleend. C. had de helft al vergokt in een casino.
C. executeerde het duo in november 2001 op het Kaapseplein in Den Haag. Een aantal mensen was getuige van de dubbele moord. Eén getuige pleegde in Bulgarije zelfmoord uit angst voor Birol. In 2003 had Birol C.  van de rechtbank 20 jaar gekregen.
De advocaat van C. gaat tegen het vonnis in cassatie.

8 april:
De vrachtwagenchauffeur Olaf Hamers (31) uit Sittard krijgt van de rechtbank in Maastricht levenslang voor de moord op het echtpaar Jo en Ine Zwakhalen.
De slachtoffers (beiden 59 jaar) werden op 12 juli 2003 door het hoofd geschoten in hun woning in Sittard. Hun 9-jarige kleinkind kreeg eveneens een kogel door haar hoofd, maar overleefde de aanslag.
Jo Zwakhalen was autohandelaar. Waarschijnlijk was roof het motief.

25 maart:
Ischa Magaev, een Tsjetsjeen (41), wordt conform de eis veroordeeld tot levenslang voor drievoudige moord.

Na een mislukte drugsdeal zou hij in een woning in Helmond drie mannen in koelen bloede hebben neergeschoten. Op 12 December 2006 blijft in hoger beroep de straf ongewijzigd.


Overzicht van overige levenslange veroordelingen:

2003:
Dawanpersad S., voor onder meer doodschieten 80-jarige Piet van Harpen. Dader bood aan boodschappen van de man te dragen, drong zijn huis binnen en schoot het slachtoffer dood.
2003:
Amsterdammer Louis Hageman voor doodslag ex-vriendin Corine Bolhaar en moord op haar twee kinderen.
2003: Willem van Eijk, oftewel 'Beest van Harkstede', voor moord en twee keer doodslag op Groningse prostituees.
2003: Schiedammers Ugur U. en Edwin Z. voor geweldadige beroving in Dordrecht, waarbij Wilma van Griensven, haar dochter Linda van Helden (16) en diens vriendje Ismaël Yilmaz (16), omkwamen.
2002: Turks-Koerdische bendeleider Hüseyin Baybasin voor drugshandel, huurmoorden en gijzelingen. Kreeg in eerste instantie 20 jaar cel, wat in hoger beroep levenslang werd. De veroordeling was omstreden, wegens gebruikmaking van telefoontaps bij het bewijs. De zaak Baybasin is gelinkt aan de vermeende pedofiele activiteiten van Justitie topman Joris Demmink. De veroordeling zou door de Tukse autoriteiten zijn afgedwongen door Demmink te chanteren.
2002 Ugur U.(33) en Edwin Z.(29) worden tot levenslang veroordeeld voor de zgn. 'Playstationmoorden' op Wilma van Griensven, haar dochter Linda van Helden (16) en diens vriendje Ismaël Yilmaz (16).
2001 Martin van de Pol (36) voor de viervoudige moord in Sexclub Esther in Haarlem. In hoger beroep wordt hij echter veroordeeld tot 15 jaar
2000: Assenaar Jan Stoffers (het Monster van Assen). voor verkrachting en moord van 7-jarig buurmeisje Chanel Naomi Eleveld.
1998: Bredanaar Juan N. (58). voor moord op ex-vrouw in haar kapperszaak. Hij schiet op 26 juni 1997 in Rijen zijn ex- vrouw Maja Goeijen (54) met jachtgeweer onder paraplu dood in haar kapsalon. Kon scheiding niet verkroppen en bedreigde haar al lange tijd. Hij kreeg levenslang ook in hoger beroep. De man had eerder in Spanje acht jaar gezeten voor de moord op zijn broer.
1998: Almeloër Benny Sopacua voor moord op hoofdagente Allegonda Gremmer uit Groningse Farmsum.
1998: Amsterdammer Harold Hong H. voor vermoorden van zijn vriendin (28), in aanwezigheid van haar twee zoontjes (3 en 9) op 8 november 1993. Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde hem op 9 juni 1998 voor moord tot levenslange gevangenisstraf. De rechtbank veroordeelde de man eerder tot een gevangenisstraf van 10 jaar, na een eis van 15 jaar. De officier van justitie ging tegen dit vonnis in hoger beroep. Voor het hof werd vervolgens 12 jaar cel geëist. De Hoge Raad verwierp het cassatieberoep op 9 maart 1999. Volgens het Pieter Baan Centrum vertoont H. psychopatische trekken. Het hof oordeelde echter dat hij voor zijn daden volledig toerekeningsvatbaar is.  De Surinaamse autoriteiten hielden de man eind 1997 aan wegens een ander delict en stuurden hem vervolgens als ongewenst vreemdeling naar Nederland terug. De man zat in 1998 een gevangenisstraf  van 8 jaar uit voor andere delicten, onder andere een poging tot doodslag. Mmede omdat hij al eens eerder 8 jaar had gezeten kreeg hij levenslang. Harold Hong A had op 7 april 1987 ook al Scapino ballet danseres Marja B. gedrogeerd en zijn naam op haar buik getatoeeerd.
1998: Khalid Salah, leider van een bende die verantwoordelijk was voor de ontvoering, verkrachting en roofmoord op een jong Frans stelletje dat in Nederland op vakantie was.
1996: Frenkie Peeters, leider van de Bende van Venlo. Veroordeeld voor moord op bejaard echtpaar en drie Turken.
1995: Bussummer Appie Abbenhuis voor dubbele roofmoord op personeelsleden van een Albert Heijn-filiaal in Oosterbeek.
1994: Amsterdammer Edwin S. voor onder meer doodschieten het bejaarde echtpaar Frans Suy (66) en diens vrouw Janny (51) in Badhoevedorp.
1993: Errol Kabak voor overval, pogingen tot doodslag en doodschieten politieagent in Wilnis. Vóór zijn veroordeling al ontsnapt. Dook op in gevangenis in Istanbul, waar hij werd doodgeschoten door medegedetineerde.
1989: Chinees Loi Wah C. voor viervoudige moord op het Chinese gezin Tang in Rotterdam. Onder de slachtoffers is een baby van zes weken oud. Er bestaat twijfel of C., inderdaad de dader is hoewel hij wel met het misdrijf te maken heeft. Deze twijfel wordt gedeeld door de behandelend AG, zo blijkt uit een notitie inzake een gratieverzoek van C. uit 1996, aanwezig in het dossier van de advocaat van C. Zijn gratieverzoek uit 2002 is in 2004 afgewezen. Ook al luidde het oordeel van de medisch adviseur na afloop van dit onderzoek dat verdere tenuitvoerlegging van de sanctie ‘medisch onverantwoord’ moest worden geacht, bleef C. zitten waar hij zat, in een gewone gevangenis met een gewoon regiem. Dat betekent in zijn geval het regiem voor een ongewenste vreemdeling, zodat hij slechts cursussen Engels en Nederlands mag volgen, talen die hij goed beheerst en in beginsel uitgesloten is van alle andere opleidingen.
1984: Turk Cevdet Yilmaz voor doodschieten zes bezoekers van een Delftse bar. Update 24 Aug 2009: Vandaag werd bekend dat Yilmaz al enige tijd op vrije voeten is.
1983 Het echtpaar Ton P (33) en Johanna 'Hannie' P. voor de sexmoord op Digna van der Roest (9). In hoger beroep werd hun straf omgezet in achttien jaar plus tbs. In 1991 gaat Ton de TBS in. Hannie is in de gevangenis overleden. In 2004 komt Ton uit de TBS en krijgt een nieuwe vriendin. Die mishandeld hij zodat hij in 2005 weer de TBS in gaat  
1982: Hagenaar Koos Hertogs voor marteling, seksueel misbruik en moord op drie meisjes. Hertogs zit van alle tot levenslang veroordeelden in Nederland nu het langst vast. Op 4 april 2010 werd bekend dat hij in de TBS zat. (In feite was dit al langer bekend, het stond in 2005 al in Elsevier)

Alle vóór 1970 tot levenslang veroordeelden zijn of dood of kregen gratie
1969: Hans van Zon uit Utrecht voor drie roofmoorden. Gratie in 1986 omdat hij inmiddels was getrouwd met een therapeute.
1960: Een 24 jarige psychiatrisch patient die ontsnapt is uit de Willibrordus Stichting in Heiloo krijgt aanvankelijk 20 jaar en daarna levenslang voor de moord op Joke van Groenendaal uit Venlo. Ze wordt 10 mei 1960 in een bos bij Tegelen gevonden.Uiteindelijk kwam de dader na 15 jaar vrij.
1960 J.J.T (28), een los werkman uit Kattenburg in Amsterdam wordt veroordeeld voor de moord op PTT telefoniste Engelina Feenstra (17) uit Leeuwarden, notabene in het huis van een politieman (hoofdinspecteur Schipper) bij wiens dochter zij logeerde, in de ter Gouwstraat 16 in Amsterdam. JJT was een voyeur en had door het openstaande raam zijn kans schoon gezien. In 1961 kondigde hij hoger beroep aan. De straf bleef gehandhaafd. In eerste aanleg had de OvJ 18 jaar en TBR geëist. (TBR=ter beschikkingstelling van de regering. De 'voorloper' van de TBS)
8 juni 1954: Huisarts John F. A. M. Opdam (de gifmenger van Berkel), krijgt twee keer levenslang voor vergiftigen van zijn vrouw en van zijn celgenoot Arie Lodder (op 4 februari 1957). Dit laatste vonnis wordt uitgesproken 30 maart 1961. Hij gaat 21 mei 1962 hier vruchteloos tegen in beroep. Gratie in 1975. Overleden in 1983.
10 juni 1954: Arie L. Lodder (29) uit Gouda, krijgt van het Hof in Den Haag levenslang wegens het vergiftigen van zijn echtgenote Maaike van Waardenburg in Oud-Beijerland met arsenicum. Het motief zou zijn relatie met een andere vrouw zijn. In eerste aanleg had de rechtbank hem veroordeeld tot 18 jaar. Cassatieberoep wordt op 22 februari 1955 verworpen. Hij wordt op zijn beurt weer vergiftigd door Dr. Opdam.
18 december 1953 Metselaar Chris Blanken (27) voor de moord op politieagent A. van Eck die hem en zijn broer betrapte op diefstal in de nacht van 13 op 14 november in Woerden, waarop Blanken de agent doodschoot. Hij bekende uiteindelijk de daad en ging niet in hoger beroep. Hij ontsnapte twee keer uit de gevangenis, in 1955 en in 1965. Beide keren werd hij binnen een dag weer opgepakt. Een aantal jaren na zijn laatste ontsnappingspoging kreeg hij gratie. Zijn broer Johannes Blanken (25) kreeg 6 jaar.
19 februari 1953: Loswerkman G.Luyer (39) uit Laren en grondwerker T.J.W.Vogelenzang (27) voor de moord op de bejaarde tuinder M. Verheul uit Naarden op 30 augustus 1952. V. was eerder veroordeeld voor diefstal met poging tot moord, waarvoor hij tbr kreeg. Tijdens een proefverlof pleegde hij de moord met Luyer.
Krantenbericht4 augustus 1952: Landbouwer Derk Jan Lammers (53) krijgt levenslang voor het vergiftigen van 3 leden van de familie Te Lindert (zijn buren) op wiens geld hij aasde.
1949: Henk Barendsen voor de moord en overval op een taxichauffeur. Zijn ook aanwezige minderjarige broer werd vrijgesproken. In 1959 kreeg hij gratie en werd zijn straf omgezet in 16 jaar. Hij kwam vrij in 1961
1945 Geesje Bleeker, voor het verraden van de verzetsradiozender in Drijber in 1944. Drijber. In 1944 werd de radiozender verraden en de aanwezige verzetslieden opgepakt en gevangen gezet. Onder hen bevond zich Geesje Bleeker. Na afloop van de oorlog werd zij er van verdacht de radiozender in Drijber te hebben verraden. Zij kreeg de doodstraf wegens 'verraad'. Een vonnis dat later in levenslang werd omgezet zodat Geesje Bleeker uiteindelijk in 1960 vrij kwam. In 2001 ontdekte de Historische Vereniging Beilen in het archief materiaal waaruit blijkt dat Bleeker het verraad van de radiozender niet op haar geweten had.
1943 Johan Bemond (31) en Johan M. Woltering (49) voor de moord op 3 Joodse vrouwen in Schiedam die onder wilden duiken.
1942 F.A.F. Slont (36) en J.H.J. Dils (49) voor de moord op winkelier Petrus van Aart (47) uit Den Bosch op 12 november 1940.
1940 R. Albers voor de roofmoord op veehandelaar C.G. van der Horst (43) uit Stompwijk (Leidsendam) op 27 oktober 1939 te Leidschendam. Van der Horst werd met afgesneden hals ontdekt in een sloot aan de Oostvlietweg door een visser. Van der Horst was teruggekomen van een veemarkt in Leiden maar werd zonder geld gevonden. In Leidschendam was inmiddels een met korporaal gezienwiens gezicht en handen met bloed waren besmeurd. Het vonnis wordt in hoger beroep bevestigd. Deze korporaal bleek Albers, die zich bij het huis van van der Horst aan de Kniplaan in Leidsendam had gemeld om over een levering vlees aan het leger te praten. Toen van der Horst om 4 uur van de markt thuis kwam, was hij met de korporaal 'naar zijn kapitein' meegereden om over deze levering te praten. Om half vijf werd hij vervolgens dood gevonden. Albers werd begin november gearresteerd. Albers verzocht verschillende malen om gratie en werd uiteindelijk in 1956 vrijgelaten.
1935 Emanuel Polak (21) voor moord en verkrachting van Sara Beugeltasch (8) op 27 augustus 1934 in een bananenpakhuis aan het Waterlooplein te Amsterdam. Polak had al twee veroordelingen wegens zedendelicten achter de rug. Hoewel Polak een Jood was, overleefde hij de Tweede Wereldoorlog en stierf in 1964 in de Van der Hoevenkliniek te Utrecht.
1931 Leidekker J. Maring vermoordde zijn compagnon Arkenbout op 29 maard 1929 op de Majellatoren en streek hierna verzekeringsgeld (Fl. 50.000) op. Een treffen tussen Maring's derde en tweede vrouw leidde tot praatjes waarna men onraad rook en hem oppakte Maring had inmiddels geprobeerd ook zijn knecht Westendorp te verzekeren. Hij probeerde terwijl hij vastzat de kroongetuige te laten vermoordden. Maring overleed in de gevangenis. Maring was 3 x getrouwd. Zijn 2e vrouw scheidde van hem toen zij een verhouding ontdekte tussen Maring en de vrouw van Arkenbout. Ook Arkenbout scheidde Ogenschijnlijk had dit geen invloed op hun zakelijke samenwerking. De afgesloten verzekering op Arkenbout stamt uit de tijd na de scheiding, toen het minder ging met het bedrijf. Zowel de rechtbank in Amsterdam alswel het Hof in Den Haag veroordelen Maring tot levenslang. In juni 1932 bevestigd de Hoge Raad het vonnis.
Mei 1931 Gerrit Maliepaard (22) uit Oss voor roofmoord met een bijl op zijn schoonzus in de Willebrordusstraat te Rotterdam in September 1930. Maliepaard werd dezelfde dag op het station van Den Bosch opgepakt met in zijn koffer het gestolen geld (fl 4000,-) en een bebloede bijl. Hij bekende de moord onmiddellijk. Maliepaard probeerde in de gevangenis zelfmoord te plegen. In eerste aanleg kreeg Maliepaard op 17 februari 1931 20 jaar. In hoger beroep kreeg hij in Mei 1931 levenslang. Beide partijen hadden beroep aangetekend. Op 22-06-1931 verwerpt vervolgens de Hoge Raad de cassatie en wordt de uitspraak definitief.

Jan Hoek uit Ede, blijft ontkennen maar wordt herkend door mevrouw J. Boerwinkel (een van de getuigen)
24 juni 1930 Jan Hoek (34) uit Ede voor moord (eigenlijk gekwalificeerde doodslag) en verkrachting van verpleegster Tine Koperberg (21) in een bos bij Bennekom. Hoek was al eerder veroordeeld wegens aanranding. Hoek gaat in hoger beroep. Op 20 november 1930 komt ook het Hof tot levenslang. Hoek gaat in cassatie, maar de hoge raad verwerpt het cassatieberoep op 2 maart 1931.
21 november 1929 J.P. Douwma (33) en D. van Pietersen (34) (ook wel: 'van Pietersom'), wegens wurging van huishoudster Johanna Wesseling (66) bij een inbraak bij de boer J.A. Hoogeveen op 16 mei 1929 in Rietwijkeroord bij Amstelveen. Op 18 maart 1930 wordt de straf in hoger beroep bevestigd. De echtgenotes van beide mannen krijgen 8 maanden wegens heling van het gestolen gouden horloge, een 60 gulden bankbiljet en een zilveren beursje (eis was 1 jaar, in eerste aanleg kregen zij 4 maanden).
6 mei 1929 Eije Wijkstra uit Grootegast voor de doodslag op Mient van der Molen, chef-gemeenteveldwachter te Grootegast, Herman Hendrik Hoving, rijksveldwachter te Opende en Jan Werkman, rijksveldwachter te Sebaldeburen en de moord op Aldert Meijer, gemeente-veldwachter te Opende, op 18 januari 1029 te Grootegast. Op 26 mei 1929 maakt het Hof er 4x doodslag van en krijgt hij 20 jaar. Wijkstra overlijdt aan TBC in 1941 in een krankzinnigengesticht in Eindhoven.
26 juni 1925 Jan Capelle (38) wegens roofmoord op zijn moeder Aaltje Capelle ten Berge (74) in Peperga in September 1923. Zij werd door zoon jan met een houten hamer doodgeslagen en daarna in een put gegooid. De zaak kwam uit doordat een ruzie iemand de politie tipte. Capelle werd aangehouden in de gevangenis, waar hij voor een ander vergrijp zat. Aanvankelijk was Capelle door de rechtbank tot 20 jaar veroordeeld. Het Hof veroordeeld hem tot levenslang, ondanks een eis van 20 jaar.
30 september 1924 Jacobus van Munster wegens roofmoord op de boer W. Willems (75) en diens zuster Trui (68) in de nacht van 4-5 mei 1924. Van Munster verkrachtte de vrouw en vermoordde beiden met een houten hamer. Hij kreeg levenslang van de rechtbank hetgeen op 11 juni 1925 werd bevestigd in hoger beroep. Wel had het hof nog psychisch onderzoek geboden. Van Munster zou tijdens zijn hoger beroep psychisch reeds zeer verslechterd en zou zich van het feit bijna niets meer kunnen herinneren (NRC 19 mei 1925 onder aan kolom 3), hoewel de getuigen deskundigen elaar op dit punt tegenspraken. Van Munster ontkende overigens.  Jacobus van Munster overleed uiteindelijk in 1937 in een rijkskrankzinnigengesticht. Medeplichtige C. vd Broek kreeg 7 jaar.
2 februari 1895 Klaas Boes (17) voor de 'dubbele moord in Schagen' op de Weduwe Bute (35) en haar pleegkind/nichtje Anna Beijers (17) op  11 augustus 1894. Hij gaat niet in hoger beroep. De straf wordt op 7 juli 1908 (Boes is dan 35) door de koningin omgezet in een tijdelijke straf van 25 jaar. Boes kwam april 1922 vrij. Zijn moeder, een caféhoudster te Schagen, aan wie Klaas de moord bekende, had zich uit schaamte reeds voor het proces om het leven gebracht. Klaas Boes overleed in 1956 op 83 jarige leeftijd. De familieboes  kwam oorspronkelijk uit Edam. Klaas grootvader was naar Schagen gekomen en daar een bakkerswinkel begonnen.
25 nov 1893 Gijsbertus 'Gijp' van Gelder voor de moord op Wachtmeester der Kon. Marechaussee Geerard Hoekman op 26 maart 1893. De veroordeling wordt in Hoger Beroep bevestigd op 12 juni 1894. Van Gelder wordt bij het 25 jarig huwelijk van Kon. Wilhelmina (1923) gratie verleend. Hij heeft dan 32 jaar gezeten. Hij mag niet terug naar Oss, maar moet in Zwijndrecht wonen. Hij overlijdt op 72 jarige leeftijd. Hij heeft tot zijn dood toe ontkent en wijst een andere crimineel, de eveneens beruchte Antonius van Berkum (alias 'de Baron') aan als de dader. (De bende bestond uit Piet de Bie, Cis de Bie, Adriaan van Galen, Gijp van Gelder, Roel Westerveld, Jef Vos, L.Vos (Bijs de Sijp), Anton J. Hendriks ('Toon de Soep'),  Frans Hendriks. Hun hoofdkwartier was de herberg van Van Berkum op de Berghemschenweg).
De moord zou nooit opgelost zijn vanwege de angst bij de Osse bevolking voor de bende, ware het niet dat Van Gelder en zijn bende besloten het graf van de wachtmeester te openen en zijn lijk op de trappen van het gemeentehuis te leggen. Zij werden hierbij gestoord en de daad wekte zoveel verontwaardiging  dat een Ossenaar, W. Hendriks, het stilzwijgen doorbreekt en getuigt. Van Berkum is dan al naar Amerika gevlucht. Piet de Bie en Cis de Bie krijgen 15 jaar.
Literatuur:
"De affaire Oss. Van lokaal conflict tot nationale rel." geschreven door Jos Smeets (2001) met een inleiding door prof. Cyrille Fijnaut (ISBN 9028419403).
Van minder gehalte is het boekje "De zaak Oss" door Martin Schouten (1982), ISBN 9023452887.
In 2011 komt een film uit over de bende van Os. Hierin wordt een iets ander licht op de moord geworpen. Hoekman werd feitelijk gehaat door de Ossche bevolking omdat hij weigerde een verklaring van goed gedrag af te geven aan mensen die -die verklaring nodig hadden voor een baan- tenzij zij hem inlichtingen wilden geven over de bende. Het stilzwijgen in Os wordt in deze documentaire ook meer gebracht als zijnde veroorzaakt door een afkeer van autoriteiten in het algemeen en Hollanders in het bijzonder.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook