dinsdag 2 februari 2010

Uitspraak Levenslang voor moordende Thuishulp

Monique B. (38) is vandaag door de rechtbank in Den Haag tot levenslang veroordeeld voor de moord op Maria Schermer (78) op 6 maart 2008 in Schermer’s woning op de Laakkade in Den Haag. Monique B. was de thuishulp van mevrouw Schermer. Tegen haar was 18 jaar geëist.

De rechtbank is van oordeel dat Monique B. op een afgrijselijke wijze geweld heeft toegepast tegen een weerloze en slechtziende vrouw. Het slachtoffer moet een vreselijke doodsstrijd hebben doorgemaakt.

Monique B. was werkzaam in de thuiszorg en heeft in het verleden ook aan het slachtoffer thuishulp verleend. Zij heeft volgens de rechtbank misbruik gemaakt van het vertrouwen dat in hulpverleners moet kunnen worden gesteld. De rechtbank gaat ervan uit dat dit vertrouwen het slachtoffer er waarschijnlijk toe heeft gebracht verdachte op de dag van haar dood toegang tot haar woning te verlenen.

Monique B. heeft ervoor gekozen gedurende het hele strafproces te zwijgen en aan geen enkel onderzoek willen meewerken. Daardoor heeft de rechtbank geen inzicht gekregen in haar motieven en beweegredenen en evenmin antwoord op de vraag of er sprake is van een geestelijke stoornis.

De aard van het misdrijf dat enerzijds blijk geeft van ongeremde agressie en anderzijds van zeer koelbloedig optreden, maakt dat Monique B. in staat moet worden geacht nogmaals een dergelijk feit te plegen. Dat brengt naar het oordeel van de rechtbank mee dat het belang van de beveiliging van de maatschappij zwaarder moet wegen dan het belang van verdachte, met name haar belang om een tijdelijke gevangenisstraf opgelegd te krijgen. Om te voorkomen dat verdachte nogmaals de gelegenheid krijgt een dergelijk feit te plegen heeft de rechtbank een levenslange gevangenisstraf opgelegd.
Zie ook Levenslang veroordeelden

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook