dinsdag 10 maart 2009

Orde der Transformanten voor de rechter

transformantenVolgens het OM zit de Orde der Transformanten achter de moordaanslag op de Rotterdamse zakenman Frits Bebelaar in augustus 2008.

De Orde wilde volgens het OM afrekenen met een vijand, zo stelden twee officieren van justitie vandaag voor de rechtbank in Rotterdam.

Voor dit misdrijf zitten momenteel drie mannen vast. Twee verdachten moesten voor de tweede maal voor de rechters verschijnen. De verdachten uit Hoeven ontkennen iets met de schietpartij te maken te hebben. Hun advocaat Inez Weski vindt dat het Openbaar Ministerie de daders te eenzijdig in de richting van de orde zoekt.

Het OM presenteerde vandaag een lijst vol argumenten die zouden moeten bewijzen dat de mannen wél achter de aanslag zitten. Een van de bewijsstukken is een leidraad hoe een beginnend kerkgenootschap dient om te gaan met bedreigingen van binnenuit en van buitenaf. Bovendien stond in een notitieboekje van een van de verdachten een instructie over hoe hij zou moeten handelen als hij zou worden aangehouden.

Het OM verwacht nog meer arrestaties te verrichten. Justitie denkt dat zeker vijf leden van de groep uit Hoeven met het misdrijf te maken hebben.

De zakenman overleefde vorig jaar de aanslag in de Julianalaan in Kralingen. Direct nadat hij werd neergeschoten, riep hij dat de orde erachter zou zitten. Hij was ooit getrouwd met een lid. Volgens het OM hadden het slachtoffer en de Hoevense groepering al langer problemen met elkaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Katwijkse agent vast na ontucht met vrouwen

Een 57-jarige agent uit Katwijk is aangehouden, omdat hij tijdens diensttijd met meerdere vrouwen seksueel contact zou hebben gehad.

Twee vrouwen hebben aangifte tegen hem gedaan wegens ontucht.
De agent zou vanaf 2003 met mogelijk zeven vrouwen tijdens diensttijd seksuele contacten heeft gehad. Hij kende de vrouwen door zijn werk. De zaak kwam aan het rollen door de aangifte van een van hen. De vrouwen waarmee de agent ontucht pleegde zijn geen agentes.

De agent is begin maart aangehouden en zit in voorarrest. Plaatsvervangend korpschef Petra Bakker van politiekorps Hollands-Midden, waar Katwijk onder valt, liet weten dat zij de agent nog deze week wil ontslaan

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Levenslang voor Ryan Pietersz wegens gekwalificeerde doodslag

rayan-p Ryan Pietersz (27) (foto) is door de rechtbank in Kralendijk veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor het ombrengen van Marlies van der Kouwe. De rechtbank acht moord niet bewezen, maar wel een zware vorm van doodslag (gekwalificeerde doodslag). De eis van Officier van Justitie van Delft was eveneens levenslang.

De verkrachting van Van der Kouwe die het Openbaar Ministerie hem verweet, is volgens de rechtbank ook niet bewezen. Pietersz werd wel veroordeeld voor bedreiging en beroving van een andere vrouw.

De rechtbank rekent het Ryan Pietersz zwaar aan dat hij na de dood van Marlies haar tas heeft meegenomen en haar spullen aan een vriend van hem heeft gegeven om te verkopen.

Hoewel ik Pietersz elke dag van zijn straf gun, ben ik er van overtuigd dat de straf mede bepaald is door de hype rondom de verdwijning van Marlies.

Onwillekeurig vraag je je af wat nu het verschil is met de zaak van een vrouw die levend onthoofd werd en waarvoor iemand gisteren slechts 10 jaar gevangenisstraf kreeg.

In Nederland is volgens artikel 288 de maximumstraf 20 jaar of levenslang.

Voor een overzicht van gekwalificeerde doodslag, zie "Kreeg Ryan Pieters een eerlijk proces"

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Seks met 14 jarige moet kunnen

nabokov Lolita_ Politierechter Michiel Severein uit Leeuwarden wil dat de politiek aangezet wordt om de minumumleeftijd van 16 voor vrijwillige seks te verlagen. Hij vindt het huidige ondergrens achterhaald en niet meer van deze tijd omdat jongeren op steeds jongere leeftijd beginnen met seks. Hij vond hier in bijval van een officier van justitie. Ze komen hierbij door een zaak waarin een 26-jarige man was aangeklaagd vanwege seks met een 14-jarig meisje.

Zowel de rechter als officier van justitie voelden zich maandag tijdens een ontuchtzaak bezwaard om de 26-jarige man uit Dokkum te bestraffen omdat hij seks had gehad met het 14-jarig meisje. Volgens de rechter en de officier was er sprake van wederzijdse verliefheid en vrijwilligheid. Desondanks werd de man veroordeeld tot twintig uur voorwaardelijke werkstraf met een proeftijd van één jaar.

Hoewel ik de gedachtengang van de rechter wel kan begrijpen is het toch een beetje een vreemde gedachtengang. Als de seks in dit geval nu beiderzijds vrijwillig was, maar er was zowel bij het meisje als bij de man geen verliefdheid maar gewoon lust? Maakt dat het dan plots erger? Als een 14-jarige zich geeft als verliefdheid dat moet kunnen, maar als ze het gewoon doet omdat ze er zin in heeft dan niet? Lijkt me een heel kromme redenatie.

Zie ook Taakstraf voor agent na sex met 14 jarige

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Rechtbank botst met verdediging in de bunker

De rechtbank in Amsterdam is vandaag hard in botsing gekomen met een deel van de advocaten van de verdachten in het grote liquidatieproces het zgn 'Passage' proces. Vandaag stond het getuigenverhoor van de kroongetuige Giuseppe (Peter) la Serpe. (Alias 'vieze Peter'),  op de agenda. Daar is het echter mede door de strubbelingen tussen rechtbank en advocaten nog niet van gekomen.

De advocaten hadden onder andere kritiek op de ruimte die zij geboden kregen om de verdediging te voeren. Rechtbankvoorzitter Frits Lauwaars schorstte aan het begin van de middag het proces zelfs wegens de onenigheid. Hij wil zich met de andere rechters beraden hoe nu met de ontstane situatie om te gaan.

Lauwaars sprak met name van een „schandalige suggestie”, na een uitlating van advocaat Marnix van der Werf dat hij vond dat het Openbaar Ministerie (OM) meer ruimte van de rechtbank kreeg dan de verdediging. „Wij voelen de onbevangenheid in ons wegvloeien”, zei een andere rechter.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Onderzoeksteam Hurwenen maakt blunder bij dubbele moordzaak

De blunders van politie en justitie zijn soms zo doldriest dat je er om zou kunnen lachen als het niet zo ernstig was. In het onderzoek naar de dubbele moord in het Gelderse Hurwenen hebben de politie en het OM  een enorme blunder gemaakt.

Het onderzoeksteam was vergeten vingerafdrukken te nemen van de slachtoffers.  . Daardoor moest het lichaam van de textielhandelaar Aart de Lang (52), een van de slachtoffers, weer worden opgegraven om alsnog vingerafdrukken af te kunnen nemen.

Het lichaam van Bas de Lang (23), het andere slachtoffer, werd met rust gelaten omdat de man zo zwaar verbrand was dat het onmogelijk was om nog vingerafdrukken af te nemen. De politie erkende gisteren de fout. "Het is spijtig dat dit is gebeurd", aldus een woordvoerster van het korps Gelderland-Zuid. Voor de gruwelijke dubbele moord heeft de politie drie verdachten op de korrel.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook