maandag 15 september 2014

Nederlander mogelijk al 11 jaar ten onrechte in Spaanse cel

De Nederlander Romano van der Dussen (37) zit mogelijk door een gerechtelijke dwaling al elf jaar lang onterecht vast in Spanje. Hij zou zijn verward met de beruchte Britse verkrachter en moordenaar Mark Philip Dixie (44).

In 2003 werden er drie vrouwen in de Spaanse stad Fuengirola verkracht. Volgens twee slachtoffers en een aantal getuigen was Van der Dussen de dader. De Nederlander werd vervolgens vastgezet en uiteindelijk veroordeeld tot een celstraf van 15,5 jaar.

Er wordt echter al zeker sinds 2007 getwijfeld aan de schuld van Van der Dussen. Zo zouden DNA-sporen die werden gevonden op de plek van de misdrijven niet afkomstig zijn van de Nederlander, maar van de Britse verkrachter Mark Philip Dixie.

Het onderzoek naar de zaak stond jarenlang stil, maar een Spaanse rechter heeft nu het onderzoek nieuw leven ingeblazen. Zo is Groot-Brittannië gevraagd om DNA-materiaal van Dixie.

"Het kan toch niet zo zijn dat als blijkt dat er sprake is van een gerechtelijke dwaling, dat het onderzoek dan wordt verwaarloosd", stelt Van der Dussen's advocaat. De raadsman spreekt van "een grote schande".

Mark Philip Dixie is in Engeland veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf met een minimum van 34 jaar voor de moord op Sally Anne Bowman op 25 September 2005. Dixie wordt ook beschuldigd van de verkrachting van een Thaise vrouw tijdens een inbraak in haar huis in 1998 in Australië, waar een positive DNA match werd gevonden.

In 2006 werd hij gearresteerd na een vechtpartij: er bleek toen een match met het DNA dat gevonden was op het licahaam van Sally Anne Bowman.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook