vrijdag 15 mei 2009

Advocaat: “Joanne Noordink was verliefd op mijn client”

Volgens Pieter Pel, advocaat van Ehsan B. (32), de man die bekend heeft Joanne Noordink (27) uit Aalten omgebracht te hebben,  was Joanne verliefd op zijn client. Een gesprek tussen beiden over hun relatie op de dag van de moord escaleerde, waarop Ehsan in paniek Noordink  heeft gewurgd.

Noordink werd op 11 december in het huis van de verdachte om het leven gebracht. De verdachte heeft het lijk daarna in zijn achtertuin begraven, op circa 400 meter van het appartement waar Noordink woonde.

Pel verklaarde voorts dat zijn cliënt tijdens dat gesprek duidelijkheid wilde hebben over een fotocamera die hij voor Noordink wilde verkopen omdat ze in financiële nood zat. Namens zijn cliënt liet de advocaat weten dat Noordink de camera als gestolen heeft opgegeven bij de verzekering om deze te tillen.Volgens Pel heeft de verdachte in paniek Noordink gewurgd en even later het lijk in zijn achtertuin begraven.

Het Openbare Ministerie (OM) in Zutphen onthoudt zich van commentaar op het relaas van de advocaat. Justitie vindt wel dat de details van een strafzaak pas op een zitting van de rechtbank naar voren horen te komen. Volgens Pel komt hij met de informatie naar buiten omdat er maandenlang ‘een eenzijdig beeld is geschetst van de moord op Joanne Noordink. Er is in de maatschappij een grote behoefte ontstaan te weten hoe dit heeft kunnen gebeuren. Daar probeer ik namens mijn cliënt met terughoudendheid inzicht in te geven.’Tijdens een volgende pro-formazitting, op 23 juni, behandelt de rechtbank een mogelijke verlenging van de voorlopige hechtenis van de verdachte.

Het OM onthoudt zich zoals gezegd van comentaar maar ik zal dat niet doen. Het verhaal dat via Pel naar buiten wordt gebracht is natuurlijk bijzonder ongeloofwaardig. Een ieder zal wel eens een gesprek over een relatie hebben gehad en in mijn ervaring lijkt het me raar dat je daarvan zo in paniek raakt dat je iemand wurgt. Bovendien… relatie?? Gisteren werd bekend dat zij eigenlijk 2x contact hebben gehad: tijdens een bijbelstudie en later toen Ehrsan Joanna’s huis schilderde en daarna niet meer.

Klaarblijkelijk ging het gesprek ook nog over een camera –want ja, dat die bij een bevriende heler opdook moet ook nog even verklaard worden. Wat brengt een 2 hands digitale camera tegenwoordig op??

Toch moest dat klaarblijkelijk de financiele problemen van Joanne – zoal die al bestaan- oplossen. Duidelijkheid krijgen?? Wat moet er nog uitgelegd worden aan: “kun jij die camera voor mij verkopen?” Waarom deed Joanne dat trouwens zelf niet? Via marktplaats.nl? zal meer opleveren dan het via iemand aan een heler verkopen.

Toch ook nog een veeg uit de pan voor de OvJ: “Justitie vindt dat details van een moordzaak pas op een zitting naar voren horen te komen”. Laat me toch niet lachen. Details van moordzaken zijn al ver van te voren bekend omdat de pers info krijgt van de politie en justitie, maar dan wel hún versie. Daarin heeft de advocaat gelijk.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

FTD sleept stichting Brein voor de rechter

ftd-header FTD, de grootste Nederlandstalige community van Usenet-enthousiastelingen, heeft antipiraterijstichting Brein gedagvaard vanwege haar uitlatingen dat FTD illegaal zou zijn.

Via het FTD-platform informeren gebruikers van Usenet elkaar over de nieuwste films en muziek die ze op het downloadnetwerk zien. Brein beschuldigt FTD van het "faciliteren van illegaal uploaden" en noemt FTD's activiteiten zelfs "zonder meer strafbaar". FTD eist een publieke rectificatie van deze uitlating en wil bovendien een verklaring van de rechter dat zij gewoon legaal handelt.

Meer nieuws en informatie, waaronder een korte FAQ en de complete dagvaarding, is te vinden op de actiesite.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Zestien jaar eis voor woonbootmoord

De Hagenaar (56)die in een woonboot aan de Van Maanenkade in Den Haag 30 oktober 2008 zijn (ex)vriendin Antoinette Akkermans (50) heeft doodgeschoten, terwijl de 5-jarige kleindochter van de vrouw in de buurt was heeft vandaag 16 jaar celstraf tegen zich horen eisen wegens moord.

Toen de Hagenaar werd aangehouden, bekende hij onmiddellijk zijn daad. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij met voorbedachten rade gehandeld. De verdachte zei dat alles in een vlaag van verstandsverbijstering is gebeurd. Hij ging naar Antoinette Akkermans toe om „de keiharde confrontatie aan te gaan”. Hij wilde weten hoe het nu zat met hun relatie nadat zij hem de vorige avond de deur had gewezen.

In een tas had hij drank, munitie en een pistool bij zich. „Die nam ik mee omdat ik in de grond wilde schieten, zo van: tot hier en niet verder.” De man had eerst in een café gedronken waar hij had gezegd dat hij „even iets ging regelen”. Toen ging hij naar zijn huis om het pistool te halen. Volgens het OM blijkt hieruit dat hij het plan had om Antoinette Akkermans te vermoorden.

Na een woordenwisseling in de woonboot mishandelde hij Antoinette Akkermans tot zij op de grond lag. De verdachte dacht dat ze dood was en kwam door geschreeuw van het kleinkind weer terug in de realiteit. Maar opeens stond het slachtoffer naast hem in de keuken. „Ik schrok en pakte mijn pistool.”

De Hagenaar haalde minstens acht keer de trekker over. Haar kleinkind stond inmiddels op de kade om haar oma te schreeuwen. „Toen ik dat hoorde, bracht ik haar naar de buren.” Daar zou hij hebben gezegd dat hij zijn vriendin had doodgeschoten. Toen hij terugliep, schoot hij zijn pistool leeg op de boot.

Een wijkagent was na meldingen over het incident als eerste ter plaatse. Hij trof de verdachte bij de ingang van de boot aan, met het pistool nog in zijn hand. Toen de agent zijn dienstwapen trok, gaf de man zich over.
Vuurwapengevaarlijke verdachten worden meestal door een arrestatieteam aangehouden. Dat de wijkagent de schutter in zijn eentje in de boeien sloeg, is volgens de politie een samenloop van omstandigheden.

Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat de man volledig toerekeningsvatbaar was. De verdachte zei dat het een opwelling was. „Ik was woedend. Ik ben nog nooit zo beledigd door een vrouw. En ik heb er honderd gehad.”

Zijn advocaat stelde dat het niet zo vreemd was dat de man een pistool bij zich had, omdat hij ook met zelfmoordplannen rondliep. Volgens haar knapte er iets bij de verdachte voordat hij handelde. De man betuigde vrijdag spijt. Eerder hij geen spijt te hebben van zijn daad, maar het wel te betreuren dat het meisje op de boot aanwezig was.

Akkermans, moeder van twee kinderen, was volgens een kennis ‘een bloem midden in het grasveld’. ,,Ze had allure, was hartstikke alternatief. Ze ging altijd prachtig gekleed en hield erg van dansen.’’

Uitspraak 29 mei 2009 (het werd 16 jaar)

Een eerdere ‘woonbootmoord’ die op Jan Popke Karsten, werd in 2008 ook met 16 jaar bestraft. De verlaten woonboot van Akkermans is op 6 februari dit jaar gezonken. Mogelijk als gevolg van een bevroren waterleiding.


Update 8 februari 2012: Het hoger beroep dient.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook