dinsdag 27 september 2011

Eis: 18 jaar in hoger beroep bij postcodeloterijmoord

Tegen Fransesco P. (51) is in hoger beroep 18 jaar geëist voor de moord op zijn echtgenote Lilian Pisani-Doesburg (48)  in de Haagse Theresiastraat in de nacht van 3 op 4 januari 2009.

De Haagse rechtbank veroordeelde P. eerder tot 16 jaar cel, maar daartegen ging P. in hoger beroep.
In de nacht van 3 op 4 januari schoot Fransesco P. zijn echtgenote neer. Aanleiding hiervoor is waarschijnlijk dat de vrouw enige maanden eerder had aangegeven van P. te willen scheiden. Zij zou aan haar baas verteld hebben dat zij een ander had. 

Het OM is van mening dat P. zijn vrouw met voorbedachte rade om het leven heeft gebracht. P. zou een wapen uit de kelder hebben gehaald en vijf schoten op zijn slapende echtgenote hebben afgevuurd. De vrouw werd door haar dochters gevonden. Vlak voor haar dood had de vrouw nog 40.000 euro in de Postcode Loterij gewonnen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

IFS en NFI hebben ruzie

Kubat: NFI-niet amateuristisch
In de strafzaak over het zogenoemde grenslijk is het dinsdag tot een keiharde confrontatie gekomen tussen het Nederlands Forensisch Instituut en het commerciële Independent Forensic Services (IFS). NFI-pathologe Bela Kubat kreeg van de rechtbank in Breda de kans om te reageren op een rapportage die IFS-oprichter Selma Eikelenboom ongevraagd opstelde en waarin ze de opleiding en scholing van NFI-pathologen in twijfel trekt. “Ik wil me stellig verweren tegen de indruk dat bij het NFI amateuristische, slechte pathologie wordt bedreven”, las Kubat dinsdagmiddag voor uit een verklaring.

NFI en IFS staan lijnrecht tegenover elkaar in hun conclusies over de cruciale oorzaak van de dood van de Wit-Russische vrouw Katrina Khanyak (26), die in 2008 werd gevonden in een villa in Baarle-Nassau. Op basis van de uitkomsten van IFS-onderzoek beschuldigt het Openbaar Ministerie haar echtgenoot Robert-Jan B. van moord.

IFS-onderzoekers zeggen op basis van alle aanwijzingen dat de vrouw zeer waarschijnlijk om het leven is gekomen door een snijwond in haar bovenbeen. Forensisch medisch onderzoeker Eikelenboom voegde daar dinsdag aan toe dat afgebroken, ingescheurde en losse vingernagels aanwijzing zijn dat ze zich nog heeft verweerd.
Eikelenboom: NFI amateuristisch

NFI-pathologe Kubat zegt dat de vorm en plaats van de wond het meest past bij een ontstaan ná het overlijden en dat er geen doodsoorzaak gevonden kan worden.
„Het is meer een haat- dan liefdeverhouding”, reageerde advocaat Jan-Hein Kuijpers dinsdag op de oorlogstaal tussen NFI en IFS. „Het wordt er allemaal niet duidelijker op.”

De rechtszaak gaat woensdag verder met het verhoor van de ingeschakelde, onafhankelijke arts-patholoog Frank van de Goot.Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Talitha van Zon gearesteerd door de Marechaussee

Talitha van Zon (39)  uit Papendrecht is gearresteerd door de Marechaussee. Van Zon wordt verdacht van betrokkenheid bij mensenhandel.
De Marechaussee wil het nieuws bevestigen noch ontkennen. Volgens een woordvoerder gaat de militaire politie nooit op individuele gevallen in om de privacy van verdachten te bewaren. Het Openbaar Ministerie wil het nieuws evenmin bevestigen.

Talitha van Zon kwam vorige maand in het nieuws omdat ze in Libië van een balkon was gevallen. Ze was op bezoek bij de familie Kaddafi. Zij is door een voormalige vriendin is ze van mensenhandel beschuldigd.
Van Zon werd destijds zonder weerwoord door de pers en publiek veroordeeld. Zelf heeft zij gezegd bij de familie van Kadaffi op bezoek te zijn om geld los te peuteren voor een liefdadigheidsstichting.


Update 28-9-2011
Na een verhoor van bijna twee volle dagen is Talitha van Zon vandaag weer vrijgelaten door de Koninklijke Marechaussee.

Ze blijft nog wel verdachte en moet zich beschikbaar houden voor het rechercheteam. Van Zon werd afgelopen dinsdag gearresteerd op verdenking van mensenhandel. Ze zou eerder dit jaar een vriendin hebben meegelokt naar Libië, zogenaamd voor een vriendschappelijke ontmoeting met een van de zoons van Kaddafi.

De vriendin stelt echter in Tripoli door de Kaddafi-telg te zijn verkracht en deed aangifte, op basis waarvan Talitha van Zon door de marechaussee werd opgepakt. Volgens het rechercheteam was er gisteren geen onderzoeksbelang meer om Van Zon langer vast te houden. De officier van justitie moet nu beslissen wat er verder met de Talitha gaat gebeuren

Update 17-11-2011
Talitha van Zon is ontslagen van rechtsvervolging. Bij totaal gebrek aan bewijs was dat ook wel te verwachten.

Update 3-1-2012
Talitha werd kort weer gearresteerd op Schiphol omdat ze niet op was komen dagen voor verhoor in een smaad/laster zaak. Na verhoor mocht ze weer gaan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Vrijspraak voor Anita C. in kindermoordzaak

Anita C. uit Geleen is vandaag door de rechtbank in Maastricht vrijgesproken van moord dan wel doodslag op drie van haar pasgeboren baby's. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden nog 8 jaar gevangenissstraf voor eenmaal kinderdoodslag en twee keer kindermoord.
Volgens de rechtbank is niet te bewijzen dat de kinderen na de geboorte hebben geleefd en dat hun moeder Anita hen heeft gedood.

De vrouw heeft gezegd dat ze niet wist dat ze zwanger was. Volgens deskundigen is ze zwakbegaafd en licht verminderd toerekeningsvatbaar.

Drie deskundigen hebben in deze zaak onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak van de baby's. De stoffelijke overschotten waren echter te ver vergaan om daarover conclusies te kunnen trekken, zo vinden twee van de pathologen. Een derde patholoog, de Zwitserse arts Danny Spendlove, meent dat in ieder geval de laatste baby heeft geleefd en is gewurgd of gesmoord.

De rechtbank vindt zijn conclusies echter niet overtuigend. De bloeduitstortingen waarop Spendlove zich baseert, zijn niet alleen in de hals en aan het hoofd van de pasgeborene gevonden, maar ook elders op het lichaampje. Voor die laatste heeft de patholoog geen goede verklaring, aldus de rechtbank.

Anita C. was niet bij de uitspraak aanwezig. Haar advocaat René Corten heeft haar direct nadat het vonnis was uitgesproken gebeld, zei hij, en ze reageerde opgelucht. „Ze is door deze zaak alles kwijtgeraakt. Ze had al niet veel contacten, maar nu al helemaal niet meer. Het is nu zaak haar leven weer op te bouwen.” Corten bepleitte twee weken geleden al voor de rechtbank dat niet te bewijzen was dat de baby's van het leven zijn beroofd en dat zijn cliënte daarom moest worden vrijgesproken.

Het OM overweegt in hoger beroep te gaan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook