dinsdag 27 september 2011

Uitspraak: Vrijspraak voor Anita C. in kindermoordzaak

Anita C. uit Geleen is vandaag door de rechtbank in Maastricht vrijgesproken van moord dan wel doodslag op drie van haar pasgeboren baby's. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden nog 8 jaar gevangenissstraf voor eenmaal kinderdoodslag en twee keer kindermoord.
Volgens de rechtbank is niet te bewijzen dat de kinderen na de geboorte hebben geleefd en dat hun moeder Anita hen heeft gedood.

De vrouw heeft gezegd dat ze niet wist dat ze zwanger was. Volgens deskundigen is ze zwakbegaafd en licht verminderd toerekeningsvatbaar.

Drie deskundigen hebben in deze zaak onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak van de baby's. De stoffelijke overschotten waren echter te ver vergaan om daarover conclusies te kunnen trekken, zo vinden twee van de pathologen. Een derde patholoog, de Zwitserse arts Danny Spendlove, meent dat in ieder geval de laatste baby heeft geleefd en is gewurgd of gesmoord.

De rechtbank vindt zijn conclusies echter niet overtuigend. De bloeduitstortingen waarop Spendlove zich baseert, zijn niet alleen in de hals en aan het hoofd van de pasgeborene gevonden, maar ook elders op het lichaampje. Voor die laatste heeft de patholoog geen goede verklaring, aldus de rechtbank.

Anita C. was niet bij de uitspraak aanwezig. Haar advocaat René Corten heeft haar direct nadat het vonnis was uitgesproken gebeld, zei hij, en ze reageerde opgelucht. „Ze is door deze zaak alles kwijtgeraakt. Ze had al niet veel contacten, maar nu al helemaal niet meer. Het is nu zaak haar leven weer op te bouwen.” Corten bepleitte twee weken geleden al voor de rechtbank dat niet te bewijzen was dat de baby's van het leven zijn beroofd en dat zijn cliënte daarom moest worden vrijgesproken.

Het OM overweegt in hoger beroep te gaan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook