zaterdag 21 februari 2009

Arrestatie in de zaak van de vermoorde prostituee

wallen-19jarige prostituee-2 De politie heeft vanavond een man (46) gearresteerd wegens verdenking van betrokkenheid bij de moord op Beatrix Szabo (19), de prostituee die in de nacht van donderdag op vrijdag in haar peeskamer op de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam werd gevonden. Zij was met messteken om het leven gebracht. Over de verdere toedracht van de steekpartij doet de politie nog geen mededelingen.

De moord leidde vrijdag tot  beroering in de Amsterdamse rosse buurt. Omdat niet duidelijk werd wat de aanleiding voor de steekpartij was, waren veel prostituees bang, en ging een deel van hen ging vrijdag niet aan het werk. Bij Beatrix' peeskamer werden door verscheidene mensen bloemen neergelegd.

Volgens Metje Blaak van belangenvereniging voor prostituees De Rode Draad is mogelijk sprake geweest van een roofoverval op de 19-jarige omdat Beatrix volledig gekleed was en op het punt stond om naar huis te gaan toen zij werd aangevallen. De politie wilde zulks niet bevestigen.

Bernadett was moeder van een slechts 3 maanden jong zoontje. Zij groeide op in de sloppenwijken van de Oost-Hongaarse stad Nyiregyhaza in een omgeving van intense armoede en uitzichtloosheid. Zoals veel Roma-meisjes moest ze het van jongs af aan alleen zien te rooien. Zeker is in ieder geval dat Betty, toen nog Bernadett, nog maar net 18 was toen ze in Amsterdam op de Oudezijds Achterburgwal als prostituee kwam werken.

Betty was populair. Misschien wel mede door de enorme tatoeage die ze op haar lichaam had laten zetten. En ook kreeg iedereen die voorbijkwam een vriendelijk woordje en een lieve lach toegeworpen. Pas 19 jaar oud was Betty toen zij dood werd gevonden, maar ze had in haar korte leven meer meegemaakt dan de meesten van haar Nederlandse leeftijdsgenoten zich zelfs maar kunnen voorstellen. Ze werkte achter het middelste raam op de Oudezijds Achterburgwal 38.

Bernadett had geblondeerd half lang haar en was een beetje mollig. Wat vooral aan haar opviel was de grote tatoeage die van haar hals tot aan haar onderbuik liep.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook