zaterdag 6 september 2014

Tandarts bekent moord

Mark van Nierop
​Jacobus Marinus 'Mark' van Nierop (50), de in het Canadese dorpje Nackawic opgepakte Nederlandse tandarts, heeft gezegd dat hij in 2006 zijn vrouw heeft vermoord. Dat zou destijds als een zelfmoord te boek hebben gestaan.

Hij bekende de moord tegenover de Canadese immigratiedienst, in de hoop dat hij wordt uitgeleverd aan Nederland, meldde de Canadese CBC News vrijdag (lokale tijd).
Van Nierop wordt gezocht, omdat in Frankrijk tientallen patiënten in een klein dorpje hadden geklaagd over zijn wanpraktijken. Zo zou hij onder meer gezonde tanden trekken, kaken breken en stukjes instrument in het tandvlees naaien.
Dat hij zijn vrouw zou hebben vermoord was niet bekend. "Niemand heeft daar informatie over, behalve dan dat hij het toegeeft", aldus de immigratiedienst.

Van Nierop was 18 december 2013 naar Canada gekomen toen hij in Frankrijk werd gezocht. Hij werd 1 september gearresteerd, zittend op de wc, bedekt met bloed. Het vermoeden is dat hij zelfmoord wilde plegen.

Van Nierop werkte als tandarts in Château-Chinon in Bourgogne in Frankrijk sinds 2008. In mei 2013 begon de Franse justitie een onderzoek naar hem in verband met de vele klachten.

Eerder had van Nierop een praktijk aan het Valkenbosplein in Den Haag. Ook toen startte er een onderzoek tegen hem wegens klachten. Dat onderzoek werd geschorst in 2009 toen bleek dat hij naar frankrijk was gegaan. In 2013 wedr hij alsnog een jaar geschorst.

Het tandheelkundig verleden van Van Nierop is veelbewogen:
Eind jaren negentig bezit Van Nierop drie praktijken in Den Haag, maar door slechte adviseurs, mismanagement en een leven op te grote voet, ging hij eind 2003 failliet.

Kort voor zijn faillissement komt Van Nierop in loondienst bij het bedrijf M.B.S. Finance van de zakenman Jos van Kleef, toen de eigenaar van de Haagse tandartspraktijk Valkenbosplein. Het patiëntenbestand was eind 2003 voor een euro overgedragen aan de stichting Welldent, waarvan Van Kleef bestuurder was. Toen Van Nierops praktijk in de zomer van 2004 de poorten sloot, konden de patiënten snel worden aangeschreven door een concurrent, IVM Nederland, Instelling voor Mondzorg, die het bestand eenmalig mocht gebruiken van eigenaar Van Kleef. Het Valkenbosplein ging dicht nadat Van Nierop zich ziek had gemeld.

'De praktijk liep als een zonnetje, maar Van Kleef betaalde de rekeningen niet', volgens Van Nierop. Maar volgens Van Kleef stak Van Nierop het geld voor contant betaalde behandelingen in eigen zak. Daarom zou hij hem hebben ontslagen.

Na de zomer van 2004 kregen de patiënten een brief van IVM, eigenaar van enkele praktijken in de regio Den Haag. 'Op verzoek van de bestuurder' van Valkenbosplein (Van Kleef dus) 'zijn wij aangewezen om u van tandheelkundige zorg te voorzien'. Drie weken later volgde een tweede brief: 'Het is weer tijd voor een bezoekje aan de tandarts!' Een afspraak was al ingeboekt, uiterlijk 48 uur van te voren te wijzigen via een centraal nummer. Veertig patiënten die niet kwamen opdagen, kregen een rekening en werden vervolgens bedreigd met een incassoprocedure. Pikant detail: IVM-patiënten die hun nota na een jaar niet hebben betaald, kunnen te maken krijgen met Jos van Kleef, tegenwoordig eigenaar van een bedrijf dat vorderingen opkoopt, onder meer van IVM. De inspectie voor de gezondheidszorg heeft op 14 februari een aantal klachten doorgestuurd naar FIOD/ECD.

Najaar 2004 verkoopt Van Kleef de praktijk Valkenbosplein aan LenK Dental Services, een andere bv van zakenman Lourens Slagter. Van Nierop is bij hem in loondienst. Maandelijks houdt hij naar eigen zeggen iets meer over dan een bijstandsuitkering, de rest gaat naar de schuldeisers.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook