vrijdag 26 juni 2009

4 jaar cel voor Nederlander in België wegens pooierschap

hij-vernederde-zijn-vrouw-tien-jaar-lang Louis ‘Loek’ van der Poel (63) (foto) een in België wonende Nederlandse zakenman, is door de rechtbank in Antwerpen veroordeeld tot vier jaar cel. Van der Poel had zijn Slowaakse vrouw jarenlang gedwongen tot prostitutie.

Loek van der Poel filmde bovendien de verkrachtingen van zijn vrouw. Hij moet haar nu 3000 euro schadevergoeding betalen.

Van der Poel, die in Berchem, Antwerpen woont, is een bekend lid van de liberale partij Open VLD. Hij is in België vooral ook bekend wegens de introductie van de Segway, waarvan hij de rechten in 2004 verwierf.

In 2006 stapte Maria, de Slowaakse vrouw die van der Poel in 1993 leerde kennen en met wie hij in 1997 trouwde, naar de politie met een verward verhaal. Ze was meerdere keren verkracht, zowel door haar echtgenoot als door andere mannen met goedvinden én medewerking van haar partner. Dat gebeurde is 'Noble House', de seksclub in het Nederlandse grensdorp Putte, waar ze elkaar hadden leren kennen toen zij nog zeventien was.  Van der Poel kocht de bar en dwong haar de volgende jaren mee te draaien in de vunzigste seks.

"Van der Poel gaf haar instructies en nam soms zelf ook deel aan de orgieën. Naar eigen zeggen vond hij het vooral opwindend om alles te filmen. Hij bevredigde zichzelf terwijl hij zijn partner de liefde zag bedrijven met klanten in de bar", citeert het vonnis een getuige. Enkele keren drong hij aan op een triootje.

"Dat zijn echtgenote daar niet mee gediend was, blijkt uit de beelden", aldus het vonnis: "De beklaagde neemt de penis van de klant in de hand en duwt hem in de vagina van Maria. Ook verplicht hij haar tot orale seks met de klanten. Van de beelden druipt de walging af. Zo is duidelijk te zien hoe ze er apathisch bij blijft, maar dan bedreigt hij haar: 'Je zuigt hem af of het is gedaan met jou'. Zij faket dan dan enig genot, maar spert de mond wijd open om toch maar zo weinig mogelijk contact te hebben met de penis".

De zaak werd, omwille van de beelden, achter gesloten deuren behandeld. De uitspraak van het vonnis moet echter openbaar zijn en in hun vonnis lieten de rechters niets aan de verbeelding over. Zij hadden geen goed woord over voor van der Poel en beschrijven hoe alles in detail te zien is op de in beslag genomen dvd's. "Tien jaar lang heeft hij de vrouw, van wie hij nog altijd niet officieel gescheiden is, vernederd. Het is opmerkelijk dat twee eerdere partners gelijkaardige getuigenissen aflegden over de seksuele wanpraktijken van Loek van der Poel", aldus het vonnis.

Hij hield haar financieel, sociaal en emotioneel volkomen onder controle door haar gratis te laten werken in het bordeel en de taverne, door haar documenten achter slot te bewateren en deinsde er zelfs niet voor terug hun zoontje Loek Junior te gebruiken als pressiemiddel.

Bij de behandeling van de zaak had de verdediging nog gepleit voor opschorting van straf, maar dat vond de rechtbank een brug te ver. In het vonnis wordt zwaar getild aan de perverse feiten. De deskundige die de Nederlander onderzocht noemt hem stelt 'hysteropsychopate trekken' vast, en de kans op herhaling wordt heel groot genoemd, en doordat er geen greintje schuldinzicht is, heeft geen enkele therapie zin.

De 'zakenman' kwam begin deze eeuw al voor de rechter op verdenking van souteneurschap met een vorige echtgenote als beweerd slachtoffer, maar werd toen vrijgesproken. Hij beweegt zich in de kringen van de Open Vld in Antwerpen. In 2000 kwam hij op voor de districtraadsverkiezingen in Berchem, maar raakte niet verkozen. De Nederlander wilde graag een rol spelen binnen de liberale partij, maar kreeg nooit een functie. Midden de jaren negentig was van der Poel wel betrokken bij de voorbereiding van VLD-congressen. Maar toen Guy Verhofstadt lucht kreeg van zijn achtergrond, werd hij met stille trom afgevoerd.

Van der Poel was enige tijd eigenaar van de brasserie 'Hof van Nauwelaerts' in Berchem. Dit restaurant kwam recentelijk in het nieuws na een faillissement. Van der Poel baatte ook een tijd taverne Erasmus in Borgerhout uit. Dit café haalde de nationale pers omdat Britney Spears er naar het toilet zou zijn geweest. Dit gerucht is nooit bevestigd.

De Antwerpse liberale schepen Ludo Van Campenhout reageert terughoudend op de zaak. "Ik ken Loek uit de partij en omdat onze kinderen soms met elkaar omgaan. Het klopt dat Loek lid is van de Antwerpse Open Vld. Maar hij heeft geen enkel mandaat en zit ook niet in het bestuur. Wat dat betreft, moeten we dus geen maatregelen nemen. Verder is dit een zaak van het gerecht en daar heb ik niets over mee te delen", aldus de schepen. Er circuleert echter een recente foto waarop kan blijken dat het water tussen die twee niet erg diep was.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Tot 3,5 jaar cel voor mensensmokkelaars

In de omvangrijke mensensmokkelzaak 'Lorry' heeft de rechtbank in Arnhem vandaag straffen tot 3,5 jaar cel opgelegd.  Tegen tien verdachten uit Den Haag, Oss, Oosterhout, Huissen en Minnertsga had het Openbaar Ministerie straffen geëist tot zes jaar cel. Het betrof een bende die mensen uit Irak via Griekenland en Italië naar Nederland smokkelde van medio 2007 tot het voorjaar van 2008.

De hoofdverdachten kregen geen vijf en zes jaar, maar 2,5 en 3,5 jaar cel opgelegd, omdat de rechtbank niet bewezen achtte dat er werd witgewassen. Bovendien werden de gesmokkelde personen gewoon in personenauto's vervoerd en kregen zij onderweg voedsel en onderdak. Eén keer werd iemand een stuk van de reis in de kofferbak vervoerd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Neersteken overblijfopa Leo van Trappe lijkt voorbereid

Mohammed B. (31) die wordt verdacht van het doodsteken van overblijfopa Leo van Trappe (69) op een Amsterdams schoolplein, heeft twee maanden voor de moord op internet gezocht naar basisscholen in Amsterdam- Zuid.

Hij blijkt op 19 januari met Google Earth naar scholen in het stadsdeel te hebben gespeurd.

Dat bleek tijdens de pro-formazitting in de rechtszaak tegen de verdachte. Daarmee komt de bewijsvoering voor moord i.p.v. doodslag toch wel erg dichtbij. Het voorarrest van B., die ontkent, is verlengd. Vóór de behandeling van de zaak, in september, moet B. nog psychiatrisch worden onderzocht.

Van Trappe werd op 24 maart doodgestoken vlakbij het gezamenlijke schoolplein van de Willemsparkschool en de Montessorischool in Amsterdam-Zuid. Op dat moment was de pauze aan de gang, waardoor kinderen het misdrijf zagen gebeuren.

Een dag later werd B. aangehouden als verdachte. Volgens justitie is er veel bewijs voor dat de man de dader is. Dat zou onder meer blijken uit camerabeelden, getuigenverklaringen en technisch onderzoek.

Afbeelding kaart

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Hoge Raad bevestigt geen verbod Hell’s Angels

De Hoge Raad heeft vandaag beslist dat de Hells Angels in Harlingen niet mogen worden verboden en ontbonden. Hiermee bevestigt het hoogste rechtscollege van Nederland het oordeel dat het gerechtshof in Leeuwarden eerder velde.

Het Openbaar Ministerie had om het verbod van deze afdeling van de Hells Angels gevraagd, omdat het vindt dat de motorclub een criminele organisatie is. Justitie probeerde op deze manier ook andere afdelingen verboden te krijgen, maar slaagde daar eveneens niet in.

In de jarenlange strijd tegen de Hells Angels in Nederland heeft het OM tot nu toe alleen maar in het stof gebeten. Het OM had dan ook al reeds aangekondigd dat als de Hoge Raad het oordeel van het hof bevestigt, het voorlopig de handdoek in de ring gooit wat betreft de strijd tegen de Hells Angels.

Deels was dit door stommiteit van het OM zelf dat in een grote zaak tegen de Hell’s Angels ‘vergat’ vertrouwelijke telefoongesprekken te wissen, waarop zij niet ontvankelijk werd verklaard.

De poging om de Hells Angels te verbieden was gebaseerd op een artikel uit het Burgerlijk Wetboek. Dat maakt het mogelijk om een organisatie verboden te verklaren en te ontbinden wanneer die in strijd met de openbare orde handelt.

De rechtbank en het hof in Leeuwarden wezen in 2007 het beroep hierop af, omdat de aangevoerde gedragingen en omstandigheden „niet voldoende ernstig” waren om het zogenoemde chapter Northcoast te verbieden.

Het hof vond destijds dat er wel gedragingen zijn geweest die voor een deel kunnen worden aangemerkt als maatschappelijk ongewenst en soms ook strafbaar, maar die hadden volgens het hof echter niet zo'n ernstige inbreuk op de openbare orde gemaakt, dat daarmee het verbieden en ontbinden van de Hells Angels in Harlingen werd gerechtvaardigt.

De Hoge Raad volgt nu die redenering. Het rechtscollege tekent erbij aan dat misdragingen van clubbroeders elders in Nederland of de wereld de Friese Angels niet kan worden aangerekend. Het verband tussen de chapter Northcoast en Angelafdelingen in binnen- en buitenland is daarvoor te mager, oordeelt de raad.

De Hoge Raad vindt voorts dat een verbod op een vereniging of stichting alleen in het uiterste geval kan worden uitgesproken. Een verbod is een ernstige inbreuk op de vrijheid van vereniging en vergadering, een grondbeginsel van de democratische rechtsstaat. Alleen als er sprake is van activiteiten die de samenleving ontwrichten, kan zo'n verbod noodzakelijk zijn.

De Hells Angels in Harlingen zijn tevreden over de uitspraak van de Hoge Raad vrijdag dat zij niet verboden mogen worden. „We zijn er blij mee”, zo reageerde een van hen vandaag op het nieuws.

Het OM haastte zich te verklaren dat de Hell’s Angels ‘echt niet onaantastbaar zijn’. Nou, als dat zo is lullo’s, waarom hebben julie dan zo in het stof gebeten?? O ja, telefoontaps vergeten te wissen. Geen onaantastbaarheid van de Angels dus maar gewoon incompetentie van het OM.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Tano Jansen gestikt na opsluiting in zeecontainer

Tano Jansen (16) is om het leven gekomen door verstikking. Tano kreeg ruzie met een aantal vrienden, waarop zij besloten hem op te sluiten in een container. Later kwamen ze terug om hem te bevrijden, maar toen was de slechthorende jongen al overleden.

Dat zeggen althans familieleden van de vijf jonge verdachten die vastzitten tegen Omroep Gelderland . Tano heeft in een poging zichzelf te bevrijden, of om de aandacht te trekken, brand gesticht in de container, aldus de familieleden. Mogelijk is hij gestikt door de rook.

"Het was echt een tragisch ongeluk. Ze wilden hem een lesje leren, omdat hij wat had uitgevreten. Ze hebben hem opgesloten in die container en hij heeft daar brand gesticht. Toen ze 1,5 tot 2 uur later terugkwamen, was hij dood. Dat is nogal wat. Onze gezinnen zijn kapot."

Overigens ontkent het familielid dat er sprake zou zijn van arrestatie van de verdachten, want zij hebben zichzelf aangegeven. Daar zit het familielid overigens verkeerd want arrestatie is arrestatie. Of je je nu aan komt geven of niet.

De politie wil nog niet reageren op deze nieuwe ontwikkelingen. De vijf verdachten worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die zal vervolgens besluiten of ze blijven vastzitten of dat ze vrijkomen. (Update: Het 15 jarige meisje is vandaag vrijgelaten, bij de overige daders is het voorarrest verlengd met 2 weken)

Op basis van artikel 282 lid 3 kan de OvJ 12 jaar eisen maar dat zal wel niet gebeuren.

Wetboek van Strafrecht (Sr)

Artikel 282 | Sr, Boek 2, Titel 18

  1. Hij die opzettelijk iemand wederrechtelijk van de vrijheid berooft of beroofd houdt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste acht jaren of geldboete van de vijfde categorie.
  2. Indien het feit zwaar lichamelijk letsel ten gevolge heeft, wordt de schuldige gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste negen jaren of geldboete van de vijfde categorie.
  3. Indien het feit de dood ten gevolge heeft, wordt hij gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twaalf jaren of geldboete van de vijfde categorie.
  4. De in dit artikel bepaalde straffen zijn ook van toepassing op hem die opzettelijk tot de wederrechtelijke vrijheidsberoving een plaats verschaft.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook