woensdag 1 december 2010

Mager bewijs in zaak rond grenslijk

Het nieuwe bewijs dat is gevonden in de strafzaak tegen Robert-Jan Breukel (39) die zijn Wit-Russische echtgenote  Katrina Khanyak (26) zou hebben vermoord, bestaat met name uit DNA-sporen en een vergezochte mogelijke doodsoorzaak.

Volgens het Nederlandse Independent Forensic Services (IFS) is  Katrina Khanyak mogelijk gestorven door 'een snee in haar been', zegt advocaat Jan-Hein Kuijpers. Kuijpers is daarvan niet overtuigd omdat zij in dat geval heel veel bloed moet hebben verloren en er geen bloedsporen zijn gevonden. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft de snee eerder niet eens als mogelijke doodsoorzaak onderzocht, zegt Kuijpers.

Op de houten kist en op het purschuim waarin het lijk van de vrouw lag verborgen is weliswaar DNA-materiaal van Robert-Jan Breukel gevonden maar volgens de advocaat past dat in het verhaal van zijn cliënt die heeft verklaard dat hij het hout en isolatiemateriaal heeft gekocht voor de verbouwing van zijn seksclub.

Justitie verdenkt Robert-Jan Breukel van betrokkenheid bij de dood van zijn vrouw, die sinds april 2007 werd vermist. De zaak werd bekend als die van het grenslijk, omdat haar lichaam werd gevonden in een kist in de voormalige Femisbank aan de Hoogbraak 1, dat precies op de grens staat tussen het Nederlandse Baarle-Nassau en het Belgische Baarle-Hertog. De man werd eind oktober voor de tweede keer aangehouden vanwege de nieuwe ontwikkelingen.

Het Openbaar Ministerie in Breda gaat niet in op de beweringen van de advocaat maar ontkent ze niet. De officier van justitie geeft zijn visie op zitting, zei een woordvoerster woensdag desgevraagd.

De raadkamer van de rechtbank in Breda bepaalt volgende week of Robert-Jan B. langer vast blijft zitten. Een eerste openbare zitting staat gepland op 11 februari.

Al met al lijkt het OM de zaak toch verkeerd aan te pakken. Voor vervolging wegens moord of doodslag is het weten van de doodsoorzaak niet nodig, er is zelfs geen lijk (nodig zoals de moordenaar van Angela Zwaan ondervond).

Feit is dat Katrina Khanyak dood gevonden is in purschuim, in een kist die gemaakt is met hout dat door de verdachte is aangeschaft, op de kamer van de dochter van de verdachte in het huis van de verdachte. Dat is tamelijk overtuigend bewijs. Breukel heeft tot nog toe geen enkele verklaring gegeven over hoe zijn vrouw in die kist is gekomen en het is tamelijk onwaarschijnlijk dat je een kist maakt, die op de kamer van je dochter zet en het je nooit opvalt dat daar plots het lijk van je vrouw in it terwijl je dacht dat ze in het buitenland zat.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook