woensdag 1 december 2010

Willekeur justitie bij drugtest haren

De advocaten die betrokken zijn bij de zaak tegen militair Marco Kroon en de zaak tegen politieman Sander Vreeswijk vinden dat justitie meet met twee maten door in de zaak tegen Kroon wél haaronderzoek op harddrugs in te brengen, maar dat per se niet te willen tegen Vreeswijk.

Het OM verrichtte bij Sander Vreeswijk geen haartest op harddrugs, hoewel op Milly’s trui xtc- en urinesporen zitten die vrijwel zeker van de politieman afkomstig zijn. Volgens justitie bleef een haartest bij V. achterwege omdat die 'geen indicatie zou geven voor het moment waarop xtc werd geslikt'. In de uitspraak tegen Vreeswijk voegde de rechtbank daaraan toe dat een haaranalyse evenmin uitwijst hoeveel xtc is gebruikt.

Maar in de zaak tegen Marco Kroon, eerder deze week in Arnhem, voert hetzelfde openbaar ministerie wél haartesten aan als bewijs voor harddrugsgebruik. Het OM gaat zelfs zover om te stellen dat de aangetroffen hoeveelheid xtc in haarmonsters van de militair neerkomt op een gebruik van twee à drie tabletten per maand.

“Onbegrijpelijk dat het OM de gegevens in de zaak-Kroon als waarheid presenteert, terwijl justitie in de zaak tegen Vreeswijk een totaal andere schijn ophoudt”, vindt advocaat Geert-Jan Knoops, raadsman van Kroon. “Om nog maar niet te spreken over het oordeel van de rechters die in de uitspraak tegen Vreeswijk aan haaronderzoek geen enkele waarde toekennen. Justitie spreekt duidelijk met twee tongen en handelt al naar gelang dat in haar straatje te pas komt.”

Ook advocaat Frank van Ardenne die de ouders van Milly bijstaat, wil de kwestie tot op de bodem uitgezocht zien. Eerder verklaarden forensisch experts tegenover deze krant dat haaronderzoek wél zin heeft. “De informatie uit de Kroon-zaak is aanleiding voor Fred en Tineke Boele om dit aan de orde te stellen in een aanstaand gesprek met justitie.” Als Vreeswijk xtc innam, zet dat zijn zaak en de betrouwbaarheid van zijn verklaringen in een compleet ander daglicht. De xtc in urine kan bovendien passen bij het sporenpatroon van een vorm van misbruik waarvan justitie Vreeswijk verdenkt, maar waarvan hij eerder werd vrijgesproken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook