vrijdag 30 juli 2010

Uitspraak: 12 jaar voor opdracht tot moord op Hans Lijesen

Linda V. is vandaag dor de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot 12 jaar voor de moord op haar man Hans Lijesen op 9 september 1999. Het OM had 15 jaar geëist.

Volgens de rechtbank heeft de vrouw “op koelbloedige wijze moordplannen gesmeed” om aan de 10 miljoen gulden van haar man te komen. Uiteindelijk heeft ze zich samen met een ander schuldig gemaakt aan een gewetenloze moord, waarbij het slachtoffer in de kelder van zijn winkel een kogel in het hoofd werd geschoten, aldus de rechters.

Leijesen werd op 9 september 1999 doodgeschoten in de kelder van zijn elektronicazaak aan de Benthuizerstraat in Rotterdam. Degene die de schoten zou hebben gelost, is inmiddels overleden. De vrouw werd weliswaar in 2000 al aangehouden, maar toen was er nog onvoldoende bewijs. De zaak werd heropend in 2006 toen zich een kroongetuige meldde.

V. verhuisde in 2004 naar Costa Rica met haar nieuwe echtgenoot, Sjaak M., een doelbewuste actie volgens de rechter omdat dat land geen uitleveringsverdrag met Nederland heeft. Toen haar tweede huwelijk op de klippen liep, openbaarde haar ex-man Sjaak M. tegenover de rechtbank in Rotterdam en voor de camera bij Peter R. de Vries dat zij de moord had beraamd vanwege het geld. De relatie met haar man was destijds slecht en bij een eventuele scheiding zou ze het geld dat hij bezat mislopen.

“Ze heeft haar man om laten brengen in haar kennelijk zeer vergaande belustheid op geld, en daarmee ook de vader van haar eigen kind. De verdachte heeft zich zeer berekenend en manipulatief getoond door kort voor de moord de winkelmedewerker van het slachtoffer voor een groot deel van de middag weg te lokken voor niet noodzakelijke opruimwerkzaamheden elders. Zo bleef het slachtoffer alleen achter en verschafte zij zichzelf een alibi”, stellen de rechters.

Vrijwel direct na de moord ging de verdachte naar Luxemburg om van de rekening van het slachtoffer omvangrijke bedragen op te nemen, de rekening op te heffen en het resterende saldo naar haar eigen rekening in Zwitserland over te maken. Kort daarna is ze met haar nieuwe geliefde verloofd en naar Costa Rica verhuisd. “Profiterend van het geld van het slachtoffer heeft ze daar een nieuw leven kunnen opbouwen.”

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook