vrijdag 16 juli 2010

Eis: 15 jaar voor Linda V. voor moord Hans Lijesen

Tegen Linda V. (47) is vandaag vijftien jaar gevangenisstraf geëist wegens de moord op haar man, multimiljonair Hans Lijesen op 9 september 1999 in de kelder van zijn zaak in de Benthuizerstraat in Rotterdam. Zij zou zo zijn miljoenen (ca 4,5 miljoen euro) op hebben willen te strijken. Ook wil het OM de miljoenen terug die zij kreeg na wat officier van justitie R. Lambrichts “een kille liquidatie” noemde.

De aanklager sprak zijn eis vandaag uit bij de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen de verdachte.

Sjaak Maas Het OM vervolgde Linda al in 1999, maar de rechter-commissaris liet haar vrij omdat er niet genoeg bewijs was. Justitie heropende de zaak in 2006, nadat Sjaak M. (foto), man met wie V. na de dood van Leijsen trouwde, vanuit Costa Rica  tegenover journalist Peter R. de Vries had verklaard dat Linda het brein achter de moord was. Op het moment van zijn verklaring was de relatie al voorbij.

Sjaak M. heeft in het verleden wisselende verklaringen afgelegd over de betrokkenheid van Linda V. Aanvankelijk vertelde hij tegenover Peter R. de Vries dat de Rotterdamse vrouw de moord had beraamd. Toen hij vervolgens zelf werd gearresteerd wegens mogelijke betrokkenheid bij het misdrijf, trok hij zijn verklaring weer in.

Sjaak M. werd in 2007 tot 2 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het voordeel trekken uit een misdrijf (de miljoenen erfenis van Lijesen). Sjaak gaat in hoger beroep en wordt op 24 september 2008 vrijgesproken. Het Gerechtshof in Den Haag acht het niet bewezen dat hij heeft geprofiteerd van de erfenis van Hans Lijesen.

Vorig jaar meldde hij echter weer telefonisch vanuit Costa Rica aan Radio Rijnmond dat Linda V. wel degelijk achter de moord zat. De rechter in Rotterdam besloot daarop zelf naar het Midden-Amerikaanse land af te reizen om Sjaak M. te ondervragen.

Op 23 juni 2010 is Sjaak M. daaromNed verhoord in Costa Rica door neerlandse en Rogatoire Commissie (rechter, aanklager, advocaten).

Zie ook: Linda V. blijft vastzitten voor moord op Hans Leijesen.
Uitspraak 30 juli 2010. Het werd 12 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook