woensdag 3 februari 2010

Geen levenslang meer voor Robby E.

Robby E. (36) is door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot 20 jaar en TBS voor de moord op zijn vriendin Edwina (27) in Utrecht en de pogingen tot moord op Edwina's stiefmoeder en dier vriend. Hiermee is de straf aanmerkelijk lager dan de levenslange gevangenisstraf die hem in februari 2009 door de rechtbank in Utrecht was opgelegd. Ook in hoger beroep was de eis levenslang. Die straf was wel geëist en opgelegd.

Volgens het hof is bewezen dat E. de Utrechtse Edwina doodde nadat hij eerst haar familie geld afhandig had gemaakt. E. nam de vrouw en haar zoontje mee naar haar pleegmoeder, toen bleek dat bij haar zelf geen geld te halen viel. Daar bond hij de pleegmoeder en haar huisvriend vast. De vriendin moest mee om geld te pinnen. Terug bij de pleegmoeder besloot E. alle drie de volwassenen om te brengen. Dat verklaarde E. zelf tijdens de eerste zitting bij de rechtbank. Edwina sneed hij in de keuken de hals door. De pleegmoeder en vriend probeerde hij zonder succes dodelijk te verstikken. Het zoontje was al die tijd in de woning.

Deskundigen oordeelden dat E. gestoord is, maar verschilden van mening of de stoornis doorwerkte op de moord en de moordpogingen. Vandaar dat hij volgens het OM en de rechtbank niet naar een tbs-kliniek gestuurd kon worden. Maar het gerechtshof ziet genoeg verband tussen de gepleegde feiten en de stoornis om dat - naast een flinke celstraf - toch te kunnen bevelen.

E. was al eens tot tien jaar cel veroordeeld wegens een roofmoord in 1999 op Francina Korsten (72). Ook toen waren gokschulden het motief.

Als er al ooit levenslang terecht is gegeven dan was het wel aan Robbie E. De beslissing van het hof is mijns insziens onbegrijpelijk. Hopelijk komt hij nooit uit de TBS.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook