vrijdag 9 mei 2014

Moordpoging in gevangenis

De tot levenslang veroordeelde Geert M. (52) is in de gevangenis waarschijnlijk slachtoffer geweest van een moordpoging. Vier medegedetineerden worden ervan verdacht dat ze een moordaanslag hebben voorbereid op M. Onder hen is ook de beruchte Ajax-hooligan Rick H.

Rick H., Kezey Z., Cartney K. en Mark K. staan vrijdag voor de rechtbank in Leeuwarden. Zij hebben M. vorig jaar in de PI De Marwei ernstig toegetakeld. Hij liep drie gebroken ribben, een ingeklapte long en beschadigde ruggenwervels op.

Het viertal wordt verdacht van poging moord of zware mishandeling en gijzeling. Twee van de vier zijn beruchte criminelen die net als M. een straf uitzitten voor een moord. Ajax-hooligan Rick H. werd in februari 2013 veroordeeld tot 16 jaar cel voor het doodschieten van Bilal Oulad L'Haj op 29 oktober 2011. Cartney K. kreeg in 2012 in hoger beroep 16 jaar cel opgelegd voor een drugsmoord in Utrecht op 13 januari 2008.

M. zit in de gevangenis voor de 'moord zonder lijk' op Matt Hüren uit Heerlen in Veelerveen in 1997. Het slachtoffer zou zijn doodgeschoten na een ruzie over drugs en geld. Van het lichaam zijn nooit resten teruggevonden.

Gerrie M. is een oude bekende van de politie. Hij was in 1985, op z'n vierentwintigste, al veroordeeld tot een gevangenisstraf van vierenhalf jaar wegens een overval op een geldloper die hij door de knie schoot. In 1988, net vrij, werd hij opgepakt op verdenking van afpersing, wat hem opnieuw in de cel deed belanden, nu voor drie jaar. In 1993 kreeg hij een jaar celstraf, in 1995 anderhalf. Dat is tien jaar in tien jaar tijd.

In juni 1999 wordt Gerrie M. door het Crown Court, Southwark, Londen veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens drugssmokkel.

Hij komt in beeld voor de moord op Matt Hüren als hij vanuit Engeland een brief schrijft naar een kennis met het verzoek ene Koos Beerta te liquideren omdat Kaas Beerta de enige getuige is geweest van de moord op Hüren.

Saillant detail... de politie wist helemaal niet dat Hüren vermoord was. Hij stond gewoon te boek als verdwenen drugshandelaar.

In zijn cel worden ook de namen van een officier van justitie en een politieman gevonden. Het OM  legt dit uit als 'hitlist' en eist  levenslang. De rechtbank geeft hem echter twintig jaar. In hoger beroep krijgt hij op 19 juli 2007 wel levenslang. Hij is dan 45 jaar oud.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook