dinsdag 20 april 2010

Uitspraak: Zaak Kouwenhoven moet over

Guus Kouwenhoven en zijn advocaat Inez Weski reageren met onbegrip op het besluit van de Hoge Raad om de vrijspraak te vernietigen. Het onbegrip is vooral omdat de vaststelling van de Hoge Raad dat het hof in Den Haag onvoldoende ruimte zou hebben gegeven voor het ondervragen van twee anonieme getuigen, volgens Weski feitelijk niet klopt.

“Deze twee getuigen waren al lang in beeld bij het Openbaar Ministerie. Het OM heeft ze op een gegeven moment zelf uit de zaak teruggetrokken”, benadrukt de advocaat. “Het OM heeft er zelf voor gekozen om ze vervolgens pas weer op het allerlaatste moment weer in de zaak te brengen. Dit is echt ongelofelijk en ook onrustbarend.”

Kouwenhoven zelf kan de vernietiging van zijn vrijspraak niet geloven, zegt Weski.
De Hoge Raad heeft vandaag de vrijspraak van de van oorlogsmisdaden en wapensmokkel verdachte Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven vernietigd. Eerder sprak het gerechtshof in Den Haag hem vrij. De rechtbank had hem daarvoor veroordeeld tot 8 jaar (eis 20 jaar).

Kouwenhoven stond eerder bij de rechtbank en het gerechtshof terecht voor oorlogsmisdaden en illegale wapenhandel in het West-Afrikaanse Liberia in 2002 en 2003. Dat land werd toen verscheurd door een bloedige burgeroorlog. Milities van Kouwenhoven hadden volgens het Openbaar Ministerie (OM) daar aan meegedaan door te vechten voor de toenmalige machthebber van het land, president Charles Taylor.

Het gerechtshof in Den Bosch moet de hele zaak in hoger beroep opnieuw doen.

De zaak is te dol: Nederland levert wapens aan het buitenland, Amerika doet dat en veel andere landen doen dat en staan nooit terecht. oorlogsmisdaden door Nederland begaan in Indonesië worden afgedaan met "Grosso modo hebben onze jongens daar goed werk verricht"

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook