dinsdag 20 april 2010

Vrouw neergestoken in Hema in Uden door TBS-er

Een vrouw (61) uit Boekel is vanmiddag rond twee uur neergestoken in een HEMA-filiaal in Uden door Kurt K. (49), een TBS-er die op begeleid verlof was.

Een verwarde TBS-er mag naar buiten met een schaar op zak om een mes te kopen. Leg dat maar es uit
De verwarde Kurt K. pakte haar vast en stak haar in de nek. Haar slagader werd hierbij niet geraakt. De vrouw is volgens de politie aanspreekbaar, maar met een flinke steekwond opgenomen in het ziekenhuis. De man is opgepakt en overgebracht naar het politiebureau.

De politie vermoedt dat de vrouw een willekeurig slachtoffer was. Zij is buiten levensgevaar. De politie vond het gebruikte mes in het warenhuis. De dader komt uit tbs-kliniek de Corridor in het Brabantse plaatsje Zeeland. De man deed boodschappen in de Hema toen hij de vrouw neerstak.

Alle verloven van tbs'ers in longstaykliniek De Corridor in Zeeland worden opgeschort tot de afronding van een intern onderzoek naar het begeleid verlof van de "cliënt". Volgens een zegsman loopt de kliniek de interne procedures na. Over de duur van het interne onderzoek kon hij niks zeggen. De woordvoerder legde uit dat longstaypatiënten op individuele basis onafhankelijk worden beoordeeld of zij geschikt zijn voor zogenoemd incidenteel begeleid verlof. Verlof kan bedoeld zijn voor een boodschap of voor familiebezoek en duurt nooit langer dan een paar uur.

Je kunt je inderdaad afvragen hoe een TBS- er die verward is op proefverlof mag en hoe hij op begeleid verlof aan een mes kan komen. Dat laatste is echter al duidelijk: Hij kocht het bij de Hema. Toen hij de cassiere vroeg de verpakking er af te halen zei zij dat niet te mogen. Hierop haalde de TBS-er een schaar (!!) uit zijn zak en opende zelf de verpakking en stak de vrouw uit Uden neer.

Volgende Vraag: Wat doet een TBS-er op begeleid proefverlof met een schaar in zijn zak?? Waarom liet de begeleidster toe dat hij een mes kocht?? Waarom greep ze niet intoen hij dat uit de verpakking wilde halen? Wat doet een 'verwarde' TBS-er überhaupt op verlof??
Vragen vragen vragen, maar gelukkig komt er 'een onderzoek'


Update 21 april 2010: Volgens Monique Kager, de dochter van het slachtoffer, liep de TBS-er zónder begeleider rond. Volgens de kliniek was de man op begeleid verlof, maar de dochter heeft de begeleidster nooit gezien, niet voor, niet tijdens en niet na de steekpartij.
Update 22 april 2010: in ieder geval een gedeeltelijk antwoord van woordvoerder Jochgem van Opstal: "Het gaat om een verlof op humanitaire gronden. Verlof vanwege de kwaliteit van leven en dus niet om te resocialiseren. Winkelen kan daar bij horen".

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook