maandag 26 juli 2010

Smalhout niet verder vervolgd, oh toch wel, oh nee toch niet

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft besloten professor Bob Smalhout niet te vervolgen, nadat hem 'per abuis' een brief is gestuurd waarin stond dat zijn zaak werd geseponeerd. Dat heeft een woordvoerster van het OM gezegd.

De emeritus hoogleraar anaesthesiologie werd 5 juni gearresteerd omdat hij in verband werd gebracht met de vondst van een grote hoeveelheid zware wapens bij zijn schoonzoon, KLM gezagvoerder Robert van G. (55) in Reeuwijk en vervolgens in Smalhout's woning in Zeist. Het onderzoek daarnaar was volgens justitie nog niet afgerond, maar door een 'interne fout' bij het OM kreeg Smalhout afgelopen week een brief dat hij niet zou worden vervolgd. Het OM onderzoekt nog hoe de fout tot stand is gekomen.

Onder de wapens die bij Robert van G. in Reeuwijk in beslag werd genomen zaten onder meer een kalasjnikov en een uzi. Bij Smalhout thuis werden een automatisch vuurwapen en drie handvuurwapens gevonden.

Smalhout liet eerder al weten dat hij een wapenverzamelaar is en lid van een schietvereniging. Hij heeft tientallen wapens van de achttiende eeuw tot heden. Een deel kreeg hij cadeau van dankbare patiënten. Het gaat daarbij volgens hem om wapens uit de Tweede Wereldoorlog van oud-verzetsmensen waarvoor hij de nodige vergunningen zou hebben.

Smalhout zei zich door de arrestatie “diep beledigd, bezoedeld en vernederd“ te voelen. De professor werd op de dag van zijn aanhouding weer vrijgelaten wegens gezondheidsproblemen.

Het verloop van deze zaak is tamelijk opmerkelijk. Het OM dat 'per ongeluk' een brief stuurt dat iemand niet meer vervolgd wordt? Hoe kun je dat 'per ongeluk' doen?
Veel mensen die ooit als verdachte worden aangemerkt, maar tegen wie geen enkel bewijs blijkt te bestaan, krijgen nooit en te nimmer een brief van het OM waarin staat dat ze niet langer vervolgd zullen worden nadat het OM die beslissing heeft genomen en moeten via hun advocaat zo'n brief afdwingen en dan zal Smalhout 'per ongeluk' zo'n brief krijgen terwijl het onderzoek 'nog loopt'?? Ik ben er van overtuigd dat de verdachten in het grote Liquidateproces Passage, nooit 'per ongeluk' zo'n brief zullen krijgen.

Volgens mij realiseerde het OM zich dat ze met de vlotte arrestatie van een 83 jarige professor op niet meer dan een beschuldiging van één persoon, gigantisch gemiskleund hebben want er bleek natuurlijk niets waar van de beschuldiging. Dus, wat doen ze: stuur hem een brief dat hij niet vervold wordt en zeg vervolgens dat dat een vergissing is. Daarna is het OM dan 'zo goed' om Smalhout dan maar niet meer te vervolgen en dan moet hij zijn handen dichtknijpen en verder niet meer zeuren want wie weet wat het onderzoek nog opgeleverd zou hebben.

Klaarblijkelijk probeert het OM een gigantische miskleun te ontkennen door middel van 'een abuis gestuurde brief.

De arrestatie van Smalhout was natuurlijk sowieso te dol voor woorden, waar biculturele kansjongeren herkenbaar op Youtube en Facebook staan te zwaaien en ongemoeid worden gelaten, moest Smalhout het ontgelden op basis van één beschuldiging. “Eerst die bejaarde knar maar es arresteren en daarna doen we wel onderzoek” zal justitie gedacht hebben.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook