vrijdag 9 oktober 2009

15 jaar cel in Puttense moordzaak

Advocaat Ruud van Boom in P&W 8 okt 2009
Ron Pieper (33) is door de rechtbank in Zutphen veroordeeld tot 15 jaar voor de moord op Christel Ambrosius op 9 januari 1994 in de zogenaamde Puttense moordzaak. Dit is gelijk aan de eis van het OM.

Er van uitgaande dat hij schuldig is, is het natuurlijk vreemd dat hij voor hetzelfde feit een veel hogere straf heeft gekregen dan destijds Viets en Dubois, of, om het om te draaien, dat Viets en Dubois destijds een veel lagere straf kregen.

In Pauw &Witteman gisteren, wees Ruud van Boom. advocaat van Ron Pieper op de grote onzekerheden in de zaak die door het OM in de berichtgeving nogal onderbelicht zijn. Hij wees hierbij onder andere op (in het schaamhaar van Christel Ambrosius) gevonden schaamharen die niet van Ron Pieper waren.

Van Boom hekelde het beeld dat het OM van het bewijsmateriaal en de verdachte gegeven heeft. Hij noemde onder andere dat er geen sperma gevonden is maar sperma gemengd met vaginaalvocht: een schijnbaar haarkloverig onderscheidt maar in verband met de opdroogsnelheid van groot belang. Ook sprak hij het beeld tegen dat Ron Pieper niets heeft willen zeggen, Pieper heeft aanvankelijk vrijelijk en uitgebreid verklaart wat honderden pagina’s aan procesverbaal heeft opgeleverd. Op een gegeven moment echter bleek dat de recherche nadat het verhaal verteld was er alleen nog maar op uit was om hem tegenstijdigheden te laten verklaren. Een bekende truuk van politie want dat wordt dan een ‘leugenachtige verklaring’ genoemd en dat geldt als bewijs van schuld (Editor). Van Boom heeft Ron Pieper toen aangeraden verder maar zijn mond te houden.

Peter de Vries in P&W 9 okt 2009

Over het feit dat Ron Pieper zich de kleur van Christel Ambrosius’ ogen niet kon zeggen, hetgeen tegen een relatie zou pleiten zei van Boom dat het niet ongewoon is dat mensen zich na 15 jaar zo’n detail niet meer kunnen herinneren en dat er ook mensen zijn die desgevraagd zich de oogkleur van hun huidige partner niet voor de geest kunnen halen. Wel wist Ron Pieper details van het bovenlichaam accuraat te beschrijven, terwijl de verkrachting en moord op Christel hebben plaatsgevonden met alleen haar broek en slip verwijderd maar haar bovenlichaam bedekt.

Van Boom noemde voorts dat hij geen inzage kreeg in de dossiers van de eerste zaak in deze (tegen ‘de twee van Putten’). Volgnes van Boom zijn Viets en Dubois lange tijd door de politie en justitie als dader gezien (zelfs na hun vrijspraak. Editor) en kon hij hun niet uitsluiten als dader juist omdat hem geen inzage in het dossier werd gegund.

Vanavond is Peter de Vries gast bij P&W om over de Puttense Moordzaak te praten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook