dinsdag 6 oktober 2009

Eis levenslang om moord Utrecht

Het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht heeft dinsdag een levenslange gevangenisstraf geëist tegen Leonard S. (27) wegens moord. Tegen medeverdachte Cartney K. (21) werd zestien jaar geëist.

Het 30-jarige slachtoffer werd op 13 januari vorig jaar zwaargewond gevonden op de Dickenslaan in Utrecht. Volgens de officier van justitie is hij die avond met de twee verdachten van een koffiehuis naar zijn huis gereden om een zakje cocaïne op te halen. Korte tijd later werd hij buiten de auto ernstig mishandeld en zou de 21-jarige man hem hebben beschoten. Het slachtoffer overleed later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat een van de verdachten de auto van het slachtoffer heeft bestuurd. In het voertuig zijn bloedsporen gevonden. Onderzoek naar het wapen, afgeluisterde telefoongesprekken en overige telecomgegevens brengen de verdachten in verband met het misdrijf. De beide verdachten hebben er het zwijgen toe gedaan.

De hoofdverdachte Leonard S. was nog maar elf dagen vrij, na het uitzitten van een straf van zes jaar voor diverse geweldsdelicten die hij in 2003 had gepleegd. Drie weken na de moord in Utrecht zouden de twee verdachten hebben geprobeerd een gewapende overval te plegen in een woning in Eindhoven. Een week later zouden zij wederom een overval hebben gepleegd in Breda. De verdachten zijn volledig toerekeningsvatbaar. Op basis van al deze gegevens meende de officier geen andere keus te hebben dan een eis tot levenslang tegen de hoofdverdachte, die het dodelijke pistoolschot zou hebben gelost.

De advocaten van de beide verdachten pleiten op 13 oktober.

Update 18 november 2009: De wrakingskamer heeft bepaald dat de rechtszaak over moet

Update 28 april 2010: Uiteindelijk werd het 30 en 16 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook