dinsdag 6 oktober 2009

In Memoriam: Nicole van den Hurk

Arrestatie in moordzaak Nicole van den Hurk
Lichaam Nicole opgegraven

De Mavo-scholiere Nicole van den Hurk (15) verdween vandaag precies veertien jaar geleden. Haar lichaam werd pas weken later gevonden. Haar ouders weten tot op de dag van vandaag nog steeds niet hoe hun dochter aan haar einde is gekomen.
Nicole van den Hurk werd waarschijnlijk van haar fiets gesleurd toen zij in de vroege ochtend van 6 oktober 1995 op weg was naar haar bijbaantje in een supermarkt in Woensel.

Haar verdwijning werd snel opgemerkt omdat de chef van de bakkerijafdeling opbelde met de vraag waar zijn hulp bleef. Twaalf uur later werd haar fiets in het riviertje De Dommel bij het Eindhovense Wasvenpad gevonden, maar Nicole bleef zelf nog zeven weken lang spoorloos.

Haar lichaam werd op 22 november bij toeval door gevonden door een automobilist die even de benen wilde strekken in een bosperceel in de buurtschap Hersel. De vindplaats is zo'n 20 kilometer verwijderd van de plek waar haar fiets in het water lag.

Na enige tijd werden haar stiefvader en haar halfbroer verdacht van het misdrijf. De stiefvader van Nicole is Ad van den Hurk, die enige bekendheid geniet als zanger Andy de Witt. Hij is getrouwd geweest met de moeder van Nicole, maar is dus niet de biologische vader (zij had een Duitse vader). De halfbroer zou in gesprekken met derden blijk hebben gegeven van bepaalde daderkennis, onder meer over de omstandigheden waaronder het stoffelijk overschot was toegedekt (met dennetakken).

Na de moord wezen velen in het Brabantse geruchtencircuit al direct naar de zingende stiefvader. Hij zou ‘een versierder zijn’, die ook ‘op jonge meisjes’ viel. Toen een getuige meldde dat hij Van den Hurk op de dag van Nicoles verdwijning in het bos had gezien waar ze later werd gevonden, werd hij gearresteerd. Van den Hurk ontkende iedere betrokkenheid en kon aan de hand van een alibi aantonen dat de getuige zich moest vergissen. Na een paar dagen werd Van der Hurk weer vrijgelaten. Ook zijn zoon  Andy zat trouwens maar enkele dagen vast. Justitie moest publiekelijk erkennen dat de twee op geen enkele manier met het misdrijf konden worden gelinkt en sindsdien is de zaak onopgelost.

In oktober 2005 komt de kindermoord opnieuw in de belangstelling. Pas dan komt naar buiten dat op 22 november 1995 een opmerkelijk telefoontje is binnengekomen bij het inmiddels opgeheven radiostation Radio 221. Presentatrice Anja Toetenel wordt gebeld door een man met een Brabants accent:

"Ze gaat gevonden worden."

Op diezelfde dag werd Nicole inderdaad gevonden. Anja heeft meerdere keren contact gehad met de anonieme beller, maar laat deze fragmenten nooit in haar radioprogramma horen.

Uit politietaps is vastgesteld waar één van de telefoontjes vandaan kwam.

Ad van den Hurk heeft op grond hiervan een vermoeden over een mogelijke dader: "In de loop der jaren heb ik zelf ook veel nagedacht en onderzoek gedaan. Ik heb het idee dat iemand uit mijn vroegere vriendenkring de dader zou kunnen zijn. Naar mijn mening heeft de politie dit onvoldoende nagetrokken. Dat vind ik slecht, want die persoon past in veel opzichten in het plaatje. Zolang er geen bewijzen zijn, noem ik geen namen, want zeker weten doe ik het natuurlijk niet.

Wat ik de afgelopen tien jaar heb meegemaakt, wil ik een ander niet aan doen. Maar het vermoeden blijft."

Niet alleen het merkwaardige telefoontje doet stof opwaaien. Anja Toetenel doet nog een andere bijzondere onthulling: "Kort na de vermissing van Nicole maakte ik een radio-reportage bij Ad en Jolanda thuis. Voordat ik het interview opnam, maakte ik een praatje met ze. Jolanda vertelde me dat Nicole die middag een afspraak had bij de gynaecoloog. Ik stond er eerst niet bij stil. Het leek me vrij normaal voor een meisje van die leeftijd. Later ging ik verbanden leggen. Misschien was ze zwanger. Dat zou een motief voor de dader kunnen zijn."

Volgens Ad is dit verhaal onzin: "Nicole moest werken die dag en zou daarna naar school gaan. Van een afspraak met een gynaecoloog was geen sprake."

Even leek er weer beweging in de zaak te komen in 2008 met de arrestatie van Peter H. voor de doodslag op de Geldropse Melanie Sijbers. Het bleek echter dat H. –net uitgeleverd door Joegoslavië- in de cel zat op het moment dat Nicole verdween.

Update 8 maart 2011: Andy van den Hurk wordt in Engeland gearresteerd nadat hij op Facebook bekende zijn stiefzusje Nicole te hebben vermoord.


Grotere kaart weergeven

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook