donderdag 17 maart 2011

Arrestatie in moordzaak Nicole van den Hurk

In de Engelse plaats Stevenage is op verzoek van de Nederlandse politie op 8 maart Andy van den Hurk (36) aangehouden wegens verdenking van betrokkenheid bij de dood van Nicole van den Hurk (15) uit Eindhoven. Hij zou de moord hebben bekend, maar dat wil de politie niet bevestigen.

De verdachte is de stiefbroer van Nicole. Hij heeft zichzelf aangegeven bij de politie in Stevenage, waar hij sinds enige tijd woont. Op Facebook had hij berichten geplaatst over een naderende arrestatie.

Tegenover de Engelse recherche zou hij dusdanige verklaringen hebben afgelegd dat de Nederlandse justitie hem graag aan verder verhoor wil onderwerpen. Wanneer en of de hij naar Nederland wordt overgebracht, is niet duidelijk. Morgen vindt in Engeland hierover een zitting plaats.Volgens Andy's vader Ad, is de bekentenis van zijn zoon niet waar, maar is het een schreeuw om aandacht. Of Andy's bekentenis waarde heeft, is niet zeker, omdat hij eerder stelde dat hij lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis, een meervoudige persoonlijkheid. Update 21-3-2011: Inmiddels is Ad wél overtuigd van de schuld van zijn zoon en sprak de hoop uit dat hij -indien schukdig-  nooit meer vrij zal komen. Volgens Ad was Andy vreselijk verliefd op zijn zusje, maar zij was vreselijk bang voor hem. (Andy's homosexuele gevoelens zouden pas later naar boven zijn gekomen.) Update 22-3-2011 Stiefmoeder Jolanda van der Weijden zegt niet in Andy's schuld te geloven.

Nicole van den Hurk verdween op 6 oktober 1995. Zij vertrok die dag 's morgens met haar fiets bij de woning van haar oma aan de Van der Helststraat 9 in Eindhoven. Ze ging op weg naar een supermarkt in het winkelcentrum Woensel, waar ze werkte, maar is daar nooit aangekomen.
Vrijdagavond 6 oktober rond zes uur werd haar fiets gevonden in de Dommel, vlakbij het Wasvenpad in Eindhoven. Op donderdag 19 oktober 1995 rond zeven uur ‘s avonds werd het rugtasje van Nicole aangetroffen in een greppel langs de Kanaaldijk Zuid in Eindhoven.

Anderhalve maand later werd haar lichaam gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop. Zij was met geweld om het leven gebracht. Na een half jaar rechercheonderzoek werden Nicoles stiefvader Ad en stiefbroer Andy aangehouden. Beiden moesten binnen enkele dagen worden vrijgelaten. Nu is laatstgenoemde dus opnieuw gearresteerd.

Andy heeft na de scheiding van zijn moeder enige tijd bij Ad in zijn nieuwe gezin gewoond. Later kwam hij in homo-kringen en zou het contact verwaterd zijn. Andy zou langere tijd een zwervend bestaan hebben geleid totdat hij in Engeland terecht kwam.In 2002 probeerde hij tevergeefs door te dringen tot de LPF.

Huwelijken Ad van den Hurk:
  • Eerste huwelijk met Elly: dochter Peggy; tot begin '70
  • Tweede huwelijk met moeder van Andy: zoon Andy; van 1974-­1978
  • Derde huwelijk met Debbie: zoon Boy: van 1979-­1981
  • Vierde huwelijk met Angelika: zoon Tommy: van 1982-­1989. Nicole is dochter van Angelika met een Duitser. Oorspronkelijk heette zij Tegtmeier. Nicole kreeg pas de naam Van den Hurk toen Ad haar op het gemeentehuis van zijn toenmalige woonplaats Veldhoven als 'zijn eigen kind' erkende. Biologisch gezien was zij echter geen zusje van de nu aangehouden zoon van Van den Hurk.
  • Vijfde huwelijk met Jolanda van der Weijden: van 1991­ tot heden dochter Debbie van Jolanda
Afkomst Nicole
Nicole werd op 4 juli 1980 in Erkelenz (Duitsland)(20 km ten Z.O. van Roermond) geboren als dochter van Angelika Tegtmeier. Angelika's vader heeft de geboorte destijds aangegeven bij de burgerlijke stand van de gemeente Erkelenz. Op dat moment was onduidelijk wie de vader van Nicole was. Twee jaar later trouwde Angelika met Ad van den Hurk.

Via een vaderschapstest kwam op 21 juli 1981 vast te staan dat een gehuwde ondernemer uit de buurt van Erkelenz de natuurlijke vader van Nicole was, hetgeen van rechtswege op 7 april 1982 aan de geboorte­akte van Nicole werd toegevoegd.

Medio 1982 vertrok Angelika met haar nieuwe vriend Ad van den Hurk naar Nederland. Zij trouwden kort daarna in Eindhoven. Zij gingen wonen in Veldhoven, waar Ad van den Hurk Nicole Tegtmeier als zijn wettige dochter erkende.

Die erkenning is volgens de Nederlandse wet legaal geschied. Dat er in haar geboorteakte een biologische vader vermeld stond deed er voor de Nederlandse wet niet toe.

Tegtmeier was niet de juridische vader, omdat Angelika op dat moment de ouderlijke macht in haar eentje bezat. Juridisch gezien bestond er voor Van den Hurk geen belemmering om Nicole als zijn kind te erkennen.'

Op die manier kreeg Nicole in feite twee vaders, dat kon door de verschillen in Duitse en Nederlandse wetgeving.

Vanaf 1982 heeft haar Duitse vader maandelijks geld betaald voor de opvoeding van Nicole. De Duitse vader wist nìet dat Van den Hurk in Nederland voor de wet Nicole's vader was. Dat vernam hij pas in oktober 1995 van de Eindhovense politie na de vermissing van Nicole. Tot op dat moment had hij trouw elke maand betaald. De laatste jaren bedroeg zijn alimentatie 843 mark per maand.

In 1989 zijn Angelika en Ad gescheiden en werd Nicole aan Ad toegewezen. De betalingen gingen gewoon door, ook nadat Angelika in april 1995 in Tilburg een einde aan haar leven maakte.

'Andere daders'
Volgens het programma TROS 'Deadline' in 1996 zou de moordenaar van Nicole ook Manuela van Beek (15) uit Eindhoven hebben omgebracht. De onthullingen hadden destijds niet veel om het lijf.

Manuela van Beek werd in 1994 vermoord. Hiervoor is haar oom Frans Boon in 1995 tot 6 jaar cel + tbs veroordeeld. In hoger beroep werd dat 8 jaar en tbs. Frans is op 11 maart 2005 veroordeeld tot levenslang wegens het levend begraven van mede tbs-er Henny Klein-Overmeen. Op 18 april 2007 werd dat vonnis in hoger beroep bevestigd.

Celine Hartogs, het Eindhovense meisje dat volgens haar wegens haar kennis over de Nicole­zaak tot drugssmokkel zou zijn gedwongen en tot 21 maart 1996 in een gevangenis in Miami verbleef, beweerde dat ene Theo de moordenaar was. Ze zou toen ook door die Theo bedreigd zijn haar kennis niet over te dragen aan de Eindhovense politie. Ad vd Hurk zei haar te geloven. De Eindhovense politie zag destijds in haar verhaal geen nieuwe aanknopingspunten.

In 2005 zegt Ad vd Hurk dat aan de hand van een in 1995 nagetrokken telefoontje, hij weet wie de dader is. Die komt uit zijn vriendenkring', maar omdat hij geen bewijs heeft wil hij niet zeggen om wie het gaat.

Update 30 maart 2011: Andy is uitgeleverd naar Nederland
Update 1 april 2011: De rechtbank in Den Bosch heeft bepaalt dat Andy niet langer in voorarrest hoeft te blijven. Het OM gaat tegen deze beslissing in beroep.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook