dinsdag 6 april 2010

Uitspraak: Strafverlaging jachtongeval

Jager Johan K. (73), die op 22 november 2007 met zijn jachtgeweer Joska Gosens (39) uit Breda doodschoot bij de Bavelse Berg in Breda, is door het Hof vrijgesproken van doodslag.

K. is wel veroordeeld voor dood door schuld en kreeg daarvoor een celstraf van 360 dagen, waarvan 337 voorwaardelijk. Dat betekent dat de Bredanaar niet terug hoeft naar de gevangenis, want hij zat 23 dagen in voorarrest.

De rechtbank in Breda veroordeelde K. vorig jaar ook nog tot een werkstraf van 240 uur, maar het hof vindt een werkstraf niet passend bij de ernst van de zaak.

Het Openbaar Ministerie vindt dat K. schuldig is aan doodslag en had zes jaar cel tegen hem geëist.

K. loste op de betreffende dag een schot met munitie van een zwaar kaliber in de richting van bebouwing en ondoorzichtig struikgewas. Joska Gosens, die op het braakliggende industrieterrein haar honden uitliet, werd getroffen en overleed aan haar verwondingen.

Volgens het OM was sprake van een rechtstreeks schot, maar K. heeft steeds volgehouden dat hij op een duif schoot waarna de kogel via de grond zou zijn afgeketst. Een theorie die volgens het hof niet valt uit te sluiten. Daarom is er geen bewijs dat K. het slachtoffer met opzet doodschoot. Het hof vindt wel dat K. zich „zeer onvoorzichtig” heeft gedragen.

In januari bleek dat het OM het jachtgeweer per ongeluk heeft laten vernietigen, hoewel het zelf had gevraagd om aanvullende schietproeven. Hoewel het hof dit een ernstige fout vindt, leidt dit niet tot niet-ontvankelijkheid van het OM. De schietproeven hadden volgens het hof toch niet meer duidelijkheid kunnen geven over de vraag of sprake was van een direct of indirect schot.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook