dinsdag 20 januari 2015

Eis: vijf jaar voor moord op echtgenote

Tegen een man (84) is vandaag in hoger beroep een celstraf van vijf jaar geëist wegens moord op zijn echtgenote (86). De man wilde zijn zieke vrouw uit haar lijden verlossen, maar volgens het Openbaar Ministerie wilde de vrouw niet dood en had de man een andere oplossing moeten kiezen.

De man wurgde zijn vrouw in hun woning in Doorn, op 19 oktober 2013.

De advocaat-generaal in Arnhem meent dat er sprake is geweest van moord. De rechtbank in Utrecht legde de man vorig jaar 1,5 jaar cel op wegens doodslag. De rechter ging er vanuit dat hij zijn vrouw in een gemoedsopwelling heeft gewurgd en niet als finale van een vooropgezet plan. Ook voor de rechtbank kwam het OM met een eis van vijf jaar. Het tekende beroep aan tegen het vonnis.

De vrouw leed al geruime tijd aan Parkinson en in de maanden voor haar dood ook aan Alzheimer. Haar echtgenoot verzorgde haar. Het OM toonde begrip voor de zware last die dit voor de oude man betekende. Die werd te zwaar, aldus de aanklager. Dat neemt niet weg dat er alternatieven waren, zoals het zoeken van hulp of het in huis nemen van iemand, vindt het OM.

Daarbij tekende de advocaat-generaal aan dat de vrouw "op haar manier" genoot van dat wat het leven haar te bieden had. Van uitzichtloos en ondraaglijk lijden was geen sprake. Euthanasie was voor haar dan ook niet aan de orde." Een langere straf dan de 1,5 die de rechtbank oplegde, is volgens het OM "onontkoombaar", omdat anderen moeten worden afgeschrikt in vergelijkbare situaties het heft in eigen handen te nemen.

Het gerechtshof in Arnhem doet uitspraak op 3 februari.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook