donderdag 8 december 2011

Uitspraak: 2 maanden voorwaardelijk wegens laster

Dirk Barreveld (72) is door de rechter in Den Bosch veroordeeld tot 2 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en het betalen van een schadevergoeding van 500 euro wegens laster en smaad. De eis was 2000 euro voorwaardelijke boete. De rechter vond de feiten echter van dermate zware aard dat hij koos voor een voorwaardelijke gevangenisstraf.

Barreveld had in 2008 in een boek ("De wrede dood van Bebe Pana en Divin Urbi") de vrijgesproken echtgenoot van Bebe Pana beschuldigd van een groot aantal zware misdrijven waaronder diverse moorden en verkrachtingen.

Het boek was in 2009 al verboden middels een kort geding, maar er volgde tevens een strafzaak.

Tijdens de behandeling van de zaak waarin Barreveld zich afwisselend voor econoom, statisticus en gedragswetenschapper uitgaf, had hij toegegeven de belastende feiten verzonnen te hebben.

De rechters tilden hierbij vooral zwaar aan het feit dat Barreveld personen die volgens hem vermoord waren, compleet verzonnen had, maar desondanks zeer gedetailleerd beschreef waardoor het volgens de rechters niet mogelijk was om feit nog van fictie te onderscheiden.

De uitspraak trok redelijk veel bekijks. Aanwezig waren o.a. Chantal van Schuylenburgh (redactrice bij Peter de Vries) en ex-rechercheur Nanko Veenbrink.

Zowel Veenbrink als de Vries waren kort tevoren ook onderwerp van strafaangifte naar aanleiding van een uitzending waarin oude feiten in de zaak weer eens als 'nieuw' gepresenteerd werden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook