vrijdag 20 augustus 2010

Peter R. de Vries gearresteerd | Huilie-huilie 'Het is niet eerlijk'

Volgens de West Australische politie waren Peter en zijn collega herhaaldelijk gewaarschuwd van het erf van de man te blijven. Toen zij in de dagen daarna steeds terugkwamen werd de politie gebeld. Die maande de Vries om door te lopen. Dat weigerde hij waarop hij en de collega werden gearresteerd.
Op het bureau weigerden zij een borgsom te betalen zodat zij in hechtenis blijven tot een hun zaak voorkomt, komende zaterdag.
Peter R. de Vries is vrijdagmiddag rond 16.15 uur lokale tijd samen met medewerkster Chantal van Schuylenburgh gearresteerd in de Australische stad Perth.

De Vries werd opgepakt nadat hij een verdachte van de moord op de destijds 23-jarige Mariska Mast in Honduras had opgespoord. De misdaadverslaggever wilde in Australië de verdachte volgens Van der Spek een brief overhandigen. De politie nam de de Vries en zijn collega mee wegens negeren van een ‘move on order’ (een bevel van de politie om weg te gaan).

Mariska Mast werd volgens autoriteiten op 22/08/2008 omgebracht op het eiland Roatan in Honduras door haar Brits-Australische duikinstructeur Daniel Ian Ross, die eerst volhield dat het om een ongeluk ging: Mariska zou zijn uitgegleden in de badkamer. Na 2 maanden bleek het volgens de autoriteiten toch moord te zijn. In verband met haar dood is toen de duikinstructeur aangehouden. Hij werd korte tijd later echter weer vrijgelaten, maar moest zijn paspoort inleveren zodat hij Honduras niet zou kunnen verlaten. Omdat de instructeur over twee nationaliteiten beschikte, had hij echter twee paspoorten. Hij wist te vluchten en stond sindsdien internationaal gesignaleerd.


Ji Soon Han (25) zit nog altijd gevangen in Honduras, zij het nu onder huisarrest. Zij volgde een cursus voor duikinstructeur op Roatan, zoals ook een aantal anderen. Zij had inwoning gekregen bij Daniel Ross. Zij heeft verklaart dat Mariska onwel werd en dat er geen misdrijf is gepleegd. Haar familie en vrienden in Korea vechten voor haar vrijlating.
Update:Ji Soon Han is in oktober 2010  vrijgesproken
In Augustus 2009 werd in Egypte al een verdachte aangehouden, het ging om de Koreaanse Ji Soon Han de huisgenote van de australische duikleraar Dan.  Klaarblijkelijk is nu ook Dan zelf getraceerd. Mooi dat hij gevonden is, maar waarom niet gewoon arrestatie aan de australische politie gevraagd? Ji Soon Han werd 22 September 2009 uitgeleverd naar Honduras. In December 2009 werd zij uit de gevangenis ontslagen en onder huisarrest geplaatst. Haar proces zou oorspronkelijk in januari dit jaar plaats vinden, maar dat is nog niet gebeurd.

Op zijn website klaagt Peter weer over 'de omgekeerde wereld: "Een moordverdachte wordt door de politie in bescherming genomen en iemand die hem opspoort en vragen wil stellen wordt gearresteerd". Nou, het ligt wel even anders. Een verdachte is een verdachte en heeft gewoon rechten net als iedereen. Ook de Vries staat niet boven de wet en dient geen huisvredebreuk te plegen. Dat is nu eenmaal de wet Peter.

De juiste weg was geweest de man aangeven bij de politie en hun het werk laten doen.

Van der Spek werd niet gearresteerd omdat hij op enige afstand in de auto zat.

Update 21 augustus 2010: De Vries en Schuylenburg zijn vandaag op borgtocht vrijgelaten. Hun zaak komt waarschijnlijk de 24e voor. Enigszins misplaatst vergeleek De Vries Australië met  ‘Noord Korea of China’ omdat ze ‘een journalist arresteren omdat die met een moordverdachte wil spreken’. De Vries weet heel goed dat dat niet de reden van zijn arrestatie is. Hij werd gearresteerd wegens het negeren van een politiebevel, omdat de man die hij wilde spreken al 3 dagen lang te kennen had gegeven dat niet te willen.
Australië doet dus niets anders dan de rechten van hun burgers beschermen. Ware Australië wekelijk Noord Korea dan was de Vries  al veroordeeld tot 6 jaar werkkamp.

Zie ook: Daniel Ross ontkent. Dat artikel bevat eveneens een update met een nieuwe sectie die in maart 2011 in Antwerpen is gedaan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook