woensdag 3 maart 2010

Politiejournaal in zaak Ina Post is gevonden

Een jarenlang zoek gewaand politiejournaal dat van belang is voor de herzieningszaak tegen bejaardenverzorgster Ina Post, is teruggevonden. Het politiejournaal bevat informatie over het verloop van het politieonderzoek in 1986.

De zaak van Ina Post, die in 1987 werd veroordeeld tot zes jaar celstraf voor de dood van een bewoonster van een verzorgingshuis in Leidschendam, werd vorig jaar heropend op advies van de zogenoemde twijfelcommissie CEAS. De Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken gaat in opdracht van justitie na of in onherroepelijke strafzaken grote fouten zijn gemaakt.

Advocaat Geert-Jan Knoops vraagt al jaren om toevoeging van het gevonden politiejournaal aan het dossier van de strafzaak. In het archief waar de stukken van de zaak waren opgeslagen werd het document niet teruggevonden. Een nieuwe zoektocht door de Rijksrecherche leverde onverwachts resultaat op, meldde een justitiewoordvoerster. Het politiejournaal is gevonden in een politiearchief, samen met niet nader omschreven bescheiden. Kopieën zijn verstrekt aan Knoops en aan het gerechtshof in Den Bosch, dat de zaak opnieuw bekijkt.

Er is onderzoek ingesteld naar de wijze van archivering van de stukken.

Knoops kon woensdag nog niet ingaan op de inhoud van het journaal. Hij hoopt dat het document informatie bevat over het verloop van de verhoren, liet hij desgevraagd weten. Post zegt dat ze haar betrokkenheid onder druk heeft bekend.

De zaak tegen haar gaat op 31 mei verder met het verhoor van deskundigen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook