zaterdag 18 oktober 2008

Lichaam Marlies gevonden

Updated: 19 oktober

Alle artikelen over Marlies op dit blog

marlies De politie van Bonaire heeft het lichaam teruggevonden van de 24-jarige Marlies van der Kouwe. Zij lag begraven in dicht struikgewas bij de wijk Ambuana in een zgn. 'mondi' (onontgonnen gebied). Forensisch onderzoekers van het NFI in Nederland hebben inmiddels haar lichaam veilig gesteld. (foto).

De ontvoerde apothekersassistente (24) verdween op de dag af vier weken geleden, toen zij op weg naar haar appartement van de fiets werd getrokken. Haar lichaam ligt in een ondiep graf, op ongeveer vijf kilometer van waar zij verdween.

Marlies is gevonden door ploeg met speurhonden en prikstokken. Enkele delen waren bloot gespoeld als gevolg van de recente orkaan Omar.marlies-antillen-voor Bij haar lichaam werden ook een slipper en haar pinpassen gevonden. De familie van Marlies is op de hoogte gesteld.

Gisteren werd gezien dat de politie rondreed met de nicht van hoofdverdachte Ryan Pieters (24). Zij leek de politie bij de wijk Ambuana vanuit een pickuptruck aanwijzingen te geven. Ter plekke was duidelijk een graf zichtbaar op enkele meters van de weg, tussen twee diepe plassen.

Het onderzoeksteam dat de verdwijning onderzoekt, heeft gisteren al een zogeheten lijkentransportkist vanuit Nederland naar Bonaire laten overvliegen.
De zorgvuldig in karton verpakte lijkkist arriveerde gisternacht om 3.15 u. per KLM-vlucht KL753 op Flamingo International, de luchthaven van Kralendijk.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bevestigde gisteren de kist naar Bonaire te hebben verzonden. Het afgeschermde KLM-transport veroorzaakte gisteren op het eiland een enorme geruchtenstroom, omdat het arriveren van de kist erop zou kunnen duiden dat stoffelijke resten van Marlies zijn teruggevonden.

Pieters zelf heeft niet bekend, zeggen bronnen bij de politie. Gisteravond werd begonnen met het uitgraven van haar lichaam. Het hoofd van Marlies is gescheiden geraakt van haar romp en is inmiddels veilig gesteld in het mortuarium.


Ryan Pieters
ryan pieters

Ryan Pieters (foto), die eerder jaren vastzat voor gijzeling en verkrachting, is vannacht om twee uur (lokale tijd) met een militair toestel naar de gevangenis van Curacao overgebracht. Dit is gebeurd omdat justitie op Bonaire het 'niet ethisch verantwoord' werd geacht om het lichaam van Marlies in hetzelfde gebouw te hebben als de verdachte, maar ook om veiligheidsredenen.

Pieters blijft de hoofdverdachte zijn 19 jarige vriend Siegmar Marchena (alias Kucho) (foto onder) wordt ervan verdacht een auto te hebben schoongemaakt waarmee het lichaam van Marlies zou zijn vermoord.

Update 21:00 uur

Inmiddels is door officier van justitie op Bonaire, David van Delft, bevestigd dat vandaag het lichaam van de verdwenen Marlies van der Kouwe is gevonden.

Van Delft gaf in een persconferentie aan dat op basis van gebitsgegevens voor 99,9 procent zeker is dat het gevonden lichaam Marlies van der Kouwe is.


Siegmar Marchena
SiegmarMarchena
Het lichaam werd vrijdagmiddag (lokale tijd) op Bonaire gevonden. Een DNA-test moet binnen twee dagen 100 procent zekerheid geven. De politie gaat verder met de zaak om zekerheid te krijgen over de daders.

Het lijk is volgens Van Delft gevonden op basis van 'briljant tactisch recherchewerk'.

Van Delft zei dat hij verwacht op korte termijn nog meer aanhoudingen te verrichten. "We hebben ons in eerste instantie gericht op het vinden van Marlies. Nu zij is gevonden, heeft de politie meer mankracht om zich te richten op het oplossen van de zaak.

Het is te hopen dat de dader -wie het ook is- lang mag wegrotten.

Minister van Justitie Hirsch Ballin heeft zich samen met zijn Antillaanse ambtsgenoot David Dick garant gesteld voor de kosten van het onderzoek op Bonaire naar de verdwijning van Marlies van der Kouwe.

Dat zei korpschef John Schagen tijdens de persconferentie over de vondst van de 24-jarige apothekersassistente. "Als Bonaire het onderzoek had moeten betalen, waren we al failliet geweest", aldus Schagen. Hoeveel het onderzoek tot nu toe heeft gekost, werd niet gezegd.

Video


Bonaire TV bericht het volgende (vertaling uit het papiamento):

Reportage BoTV

Kijkers van ‘BoTV’ (JouwTV) kanaal 24, nogmaals een goedenavond. Ik ben Aimed Ayubi.

We komen weer bij u met informatie van de laatste uren in zaak Marlies van der Kouwe. Zoals we al in een eerder bulletin gemeld hebben, heeft de politie laat in de middag praktisch een deel van de zaak van de verdwijning van Marlies van der Kouwe opgelost.

Waar we het eerder exclusief meldden kunnen we nu bevestigen dat de stoffelijke resten van het meisje Marlies van der Kouwe zijn gevonden. We tonen nu exclusieve beelden van de plek waar de autoriteiten na analyse van de plek hun onderzoek vanmiddag deden. Het onderzoeksteam heeft op de plek die u nu ziet op BoTV kanaal 24, de stoffelijke resten van Marlies van der Kouwe aangetroffen. Wij kunnen u als enigen al de details aan u laten zien en bevestigen, in afwachting van een persconferentie morgen.

Onder anderen kunnen we u via onze bron bevestigen dat de autoriteiten onder andere het hoofd van het meisje, praktisch los van haar lichaam met haar haar er nog aan, hebben ontdekt en daarnaast zijn ook enige botten ontdekt. Ook zijn er op de plek haar pinpassen aangetroffen. Daarnaast is ook een slipper ontdekt die vermist werd nadat ze was ontvoerd.

BoTVkanaal 24 kan bevestigen dat de resten die op deze plek gevonden zijn definitief van het meisje zijn dat is ontvoerd in de nacht van 20 op 21 september jongstleden. Op dit moment blijven we hard werken om u goed van informatie te blijven voorzien, zoals u alleen van ons gewend bent, en we doen het maximale om te zien wat de politie morgen op de persconferentie moet zeggen want er komt een persconferentie over de vondst, die ‘BoTV kanaal 24, samen met ‘Voz di Boneiru’ (Stem van Bonaire) in zijn geheel zal uitzenden.

Dus we kunnen zeggen dat een deel van het lichaam is gevonden en het hangt af van wanneer het verdere onderzoek en de technisch gedeelten die nog ontbreken klaar zijn op de plek wanneer de testen op de stoffelijke resten van het meisje Marlies van der Kouwe gedaan gaan worden. In ieder geval laten we de precieze plek nog een geheim om de politie in alle rust op de plek hun werk te kunnen laten doen. Daarnaast zullen de autoriteiten de plek deze avond scherp in de gaten blijven houden zodat niemand niet in de buurt van de plek kan komen. ‘BoTV kanaal 24 kan de vondst van de stoffelijke resten van Marlies van der Kouwe bevestigen.

Uiteraard zal het officieel morgen door het politiekorps worden medegedeeld. Tot hier de informatie en details van de laatste uren in een zaak waar we al de laatste weken aan gewerkt hebben. Vandaag konden we Bonaire toch een beetje bemoedigend nieuws brengen omdat langzaam maar zeker toch gelukkig een einde komt aan de met de oplossing van de verdwijning van het meisje, wiens stoffelijke resten laat in de middag op de specifieke plaats zijn gevonden.

In de loop van morgenochtend zullen ‘BoTV kanaal 24” en ‘Voz di Boneiru’ samen met de laatste ontwikkelingen in deze zaak komen. Ik ben Aimed Ayubi van ‘BoTV kanaal 24’ in samenwerking met ‘Voz di Boneiru’. Dank u en nog een prettige avond en morgen ochtend vroeg met Gods wil kunt u weer op ons afstemmen.

De Persconferentie van Zaterdag:

Interview Piero Cecilia (de bewaker bij WEB die het zag gebeuren)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook