woensdag 21 april 2010

Redmar Smedema slachtoffer dorpsvete

It plysjeteam dat ûndersyk docht nei de dea fan Redmar Smedema (16) fan Burgum is flink útwreide. Snein waarden dalik al fyftjin resersjeurs op de saak set en dat is moandei útwreide mei nochris tsien.
It slachtoffer is snein ferstoarn oan de gefolgen fan in klap dy’t er sneontenacht krige yn in diskoteek yn Burgum. In tsjûgeoprop hat oant no ta mear as fyftjin tips opsmiten. Seksje op it lichem moat oan it ljocht bringe wêroan’t Redmar no krekt ferstoarn is.
Op ynternet binne hûnderten reaksjes op de gewelddiedige dea fan it slachtoffer te finen. Sa binne der ferskate kondoleânsesites iepene en ek op nijssites binne in soad reaksjes binnenkaam. Yn ien fan dy reaksjes stiet dat fan moandeitemiddei trije oere ôf yn jeugdsoos De Foarikker yn Burgum in tinkplak ynrjochte wurdt om jongeren de kâns te jaan nei te praten oer wat bard is.
Redmar Smedema (16), die afgelopen zondag bij een café ruzie in Burgum omkwam is volgens de politie hoogstwaarschijnlijk het slachtoffer van een vete tussen groepen jongeren uit verschillende Friese dorpen.

Het blijkt bovendien dat enkele uren ná de ruzie waar Smedema het slachtoffer was er rondom de disco Club Q ook een zwaargewonde is gevallen. Hierbij raakte Gerard Dijkstra (20) uit Damwoude zwaargewond en hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis vervoerd

In Club Q is volgens diverse getuigen die nacht gevochten tussen stappers uit Burgum en jeugd uit Kootstertille, Damwoude en De Westereen. De politie heeft de laatste dagen verschillende jongeren verhoord om een beeld te krijgen van de daar blijkbaar sluimerende spanningen. "We willen graag in contact komen met jongeren die deel uitmaken van de groepen en weten waarom die spanning er was", aldus de politie.

"De agressieve sfeer ontstond toen een groep zich nadrukkelijk op de dansvloer manifesteerde. In dit tumult is het 16-jarige slachtoffer geslagen." Gerard Dijkstra lag volgens een bron tot maandag in coma en is nadien inmiddels een aantal malen wakker gemaakt. Zijn situatie was volgens de politie gisteren 'nog steeds zeer ernstig'.

De Damwoudster werd bewusteloos langs de kant van de weg gevonden. Hij zou zwaar ten val zijn gekomen bij een vechtpartij op een parkeerplaats. Hij was naar verluidt niet in de disco. De politie ging er eerst nog van uit dat de twee vechtpartijen toevalligerwijze zo kort op elkaar plaatsvonden, maar houdt er nu dus toch rekening mee dat onderlinge strijd tussen dorpsjeugd er mogelijk achter zit.

Een zegsman van Club Q wil niet reageren op alle gebeurtenissen om zo het politieonderzoek niet in de weg te zitten. De gemeente laat in een persbericht weten geen noodzaak te zien om de veiligheidsmaatregelen rondom de discotheek te verscherpen en stelt dat er relatief weinig incidenten bij Cl

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook