maandag 5 april 2010

Dode vrouw gevonden in woning Wassenaar

Jan en Reineke de Lange in gelukkiger tijden
jan de lange-reineke de lange
Reineke de Lange (37) (foto) is dood gevonden in haar woning, Villa Nijenhorst aan de Koekoekslaan 3 in Wassenaar. Zij was doodgestoken. Om half 1 kwam er een melding binnen, gedaan door haar echtgenoot, self-made miljonaire Jonkheer Jan H. de Lange (49) (foto). Jan de Lange is aangehouden.

Wat er precies is gebeurd is onduidelijk. Jonkheer de Lange heeft enkel de politie gebeld met de mededeling 'dat er iets vreselijks is gebeurd' in de villa Nijenhorst.

Update: Reineke is de 2e vrouw van Jonkheer de Lange, die net een bittere scheiding achter de rug had.
De Lange had onenigheid met zijn ex-partner over de te betalen alimentatie. De Lange vond dat hij door de hoogte er van te veel geld uit zijn B.V. (Pink & Nelson) moest halen. Een poging om de BV als belanghebbende in de alimentatiebepaling op te laten treden is eind 2009 door de Hoge Raad afgewezen.

Jan de Lange leek daarentegen juist erg gelukkig met zijn nieuwe huwelijk, dat ruim een halfjaar geleden werd gesloten.

De Lange is één van de sponsors achter de website ‘geenonschuldigenvast.nl’, opgericht door Maurice de Hond vanwege de Deventer moordzaak. Ook was de jonkheer degene die de 120.000 euro schadevergoeding wegens smaad voldeed, die De Hond in deze zaak aan de klusjesman moest betalen.
Ook financierde de Jonkheer andere projecten om fouten bij het OM en de rechtspraak aan de kaak te stellen.

Tenzij de Lange al bekend heeft, is nog helemaal niet zeker dat de Jonkheer zijn vrouw heeft omgebracht: hij heeft alleen de politie gebeld ‘dat er iets ergs was gebeurt’.

Op 6 april is de Turk A.A. voor de tweede keer (hoger beroep) vrijgesproken van moord op zijn vrouw Cevriye, bij gebrek aan bewijs: Zijn verhaal: “Ik was een stukje gaan fietsen en toen ik terugkwam was mijn vrouw dood”. Negen keer met een broodmes in de rug gestoken. Rechtbank en Hof: “tja, dat is niet onmogelijk”.

Als de Jonkheer zijn mond houdt en een goeie advocaat neemt, komt hij weer vrij. “Al zijn buren bevestigen immers dat hij gelukkig was met zijn nieuwe vrouw. Welke reden kan hij gehad hebben om haar om te brengen edelachtbare?”


Zie ook: Jan de Lange deed zelfmoordpoging na dood Reineke.

Update 21 april 2010: Jan de Lange heeft bekend Reineke omgebracht te hebben.

Update 23 maart 2012: De Lange krijgt 5 jaar en TBS
Update 15 november 1013: De Lange wordt door het Hof Den Haag in hoger beroep vrijgesproken van moord dan wel doodslag wegens ontoerekeningsvatbaar en krijgt daarom geen straf.

Het hof legde hem wel tbs met voorwaarden op, omdat er een kans is dat hij zonder hulp opnieuw de fout ingaat. Het Openbaar Ministerie vroeg in hoger beroep 8 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. Het hof vindt dwang niet nodig.

De jonkheer onderging een elektroshocktherapie waardoor de psychotische depressie is verminderd, zei het hof. Hij slikt ook medicijnen.

De psychose begon na de scheiding van zijn eerste vrouw. De L. zou gedacht hebben dat mensen een complot tegen hem smeedden en dacht dat zijn huidige vrouw in dat complot betrokken was. In die “allesomvattende paniek” zag de jonkheer nog maar oplossing; zijn vrouw wurgen. De psychose was zo sterk dat hij niet anders kon handelen, meent het hof.

*Jonkheer is géén adelijke titel maar een predikaat, behalve in de familie Oranje Nassau waar het in strijd met de regels wél als titel wordt gevoerd (door de kinderen van jhr. Claus von Amsberg).

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook