woensdag 10 februari 2010

Eis 18 jaar voor kroegmoord R'dam

Het OM heeft tegen Louis A. (45), die vorig jaar 11 april in café Laurenshof aan het Poolsterplein in Rotterdam Terry Hoekman (46) doodschoot en vier mensen verwondde, achttien jaar cel tbs met dwangverpleging bij de Rotterdamse rechtbank.

Volgens de officier van justitie heeft A. na een ruzie in het café thuis een wapen gehaald en „in koelen bloede en op lafhartige wijze” voor de deur iemand doodgeschoten. Op zoek naar de man met wie hij ruzie had, zou hij de kroeg zijn ingegaan en daar vervolgens in het rond hebben geschoten. Daarbij raakten vier bezoekers gewond. Uiteindelijk wist een bezoeker A. te overmeesteren.

In het kleine café vond die bewuste avond een talentenjacht met karaoke plaats. A. was onderweg naar huis, maar besloot nog twee biertjes in het café te pakken. Daar kreeg hij naar eigen zeggen ruzie met een man die hem duwde, bespuwde en zijn moeder uitschold. A. wilde hem daarom bang maken met zijn wapen.

De verdachte houdt vol dat hij het wapen al de hele avond op zak had. Hij wilde zijn slachtoffer zoals hij zei bang maken met zijn vuurwapen, dat vervolgens in een worsteling per ongeluk af zou zijn gegaan. Het OM gelooft daar niets van.

De man is geen onbekende van politie en justitie. Zo kreeg hij in 2002 een gevangenisstraf van drie jaar voor de invoer van cocaïne. In 2006 kreeg hij eveneens drie jaar celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, voor een poging tot doodslag. Als A. over twee weken wordt veroordeeld, moet hij die voorwaardelijke straf alsnog uitzitten.

De man weigerde mee te werken aan een onderzoek door het Pieter Baan Centrum. De tbs is dan ook mede gebaseerd op onderzoeken die eerder werden afgelegd. Het herhalingsgevaar is volgens deskundigen groot, A. is minder toerekeningsvatbaar en is bovendien weinig intelligent.

Uitspraak 24 februari 2010 (Het werd 15 jaar en tbs)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook