woensdag 10 februari 2010

Ex-raadsheer Wedzinga 'licht verminderd toerekenbaar'

Wicher Wedzinga (52), een voormalig raadsheer bij het Hof in Leeuwarden, die in hoger beroep terechtstaat voor onder meer het schenden van zijn ambtsgeheim en oplichting, lijkt licht verminderd toerekeningsvatbaar. Dat staat in een psychologisch rapport over Wedzinga, dat vandaag ter sprake kwam tijdens de strafzaak bij het gerechtshof in Arnhem.

Wedzinga raakte in 2006 zijn baan als raadsheer kwijt toen hij werd vervolgd en veroordeeld wegens de mishandeling van zijn Oekraïnse vriendin Tatjana (Tatyana) Sagizly . De beschuldigingen aan het adres van de ex-rechter zijn nu dat hij zich zonder titel heeft voorgedaan als advocaat, oplichting, chantage voor 40.000 euro en schending van zijn ambtsgeheim.

Wedzinga schreef volgens justitie in 2007 aan een advocaat dat hij in 2003 als rechter bij het hof twijfelde aan de schuld van Danny Kuiters, verdachte van een ramkraak, maar in gesprek met collega's overstag ging. De verdachte werd tot 12 jaar veroordeeld. Zulke beraadslagingen van rechters zijn echter geheim. Wedzinga stond voor het breken van het ambtsgeheim al terecht in 'eerste aanleg' en werd vorig jaar veroordeeld tot 2500 euro boete (eis 6 weken)

Later vandaag formuleert het Openbaar Ministerie een strafeis"

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook