maandag 12 april 2010

Steekpartij bij inburgeringscursus op ROC in Goor

De taal- en inburgeringstoetsen die veel Europese landen waaronder Nederland hanteren, dragen niet bij aan de integratie van immigranten maar leiden vooral tot uitsluiting. Dat stelde maandag een internationaal team van onderzoekers onder leiding van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Volgens de experts sluiten de toetsen met name bepaalde groepen uit van de mogelijkheid tot gezinshereniging of een betere rechtspositie. Migranten die weinig of geen onderwijs hebben genoten, worden afgeschrikt door de toetsverplichtingen. Migranten met een laag inkomen kunnen vaak de kosten voor toetsing niet betalen.

De wetenschappers vinden dat het toetsbeleid niet strookt met de liberaal-democratische principes die de lidstaten van de Europese Unie pretenderen aan te hangen. Ook zou het strijdig zijn met internationale mensenrechtenverdragen.
Op de ROC De Reggehof gelegen aan De Höfte 5 in Goor is vanmorgen de Irakees Karnik Sarkis (46) zwaargewond geraakt bij een steekpartij.

De politie heeft de Somaliër Hasey Tohob H. (23) aangehouden. Beiden waren cursisten bij een inburgeringscursus.
Karnik Sarkis is korte tijd later overleden.

Volgens ooggetuigen riep de Somaliër: "Je hebt mijn familie vermoord" om vervolgens op de irakees in te steken.

Iets zegt me dat de Somaliër niet zal slagen voor zijn inburgeringsexamen, maar je weet maar nooit. Alles is mogelijk in Nederland.

Het is wel extra wrang dat juist vandaag ook bekend werd dat inburgeringscursussen niet bijdragen aan de integratie (zie kader), iets wat de Somaliër vandaag duidelijk demonstreerde. (Update: Het OM eist tbs)

Geweldsincidenten op scholen:
13 januari 2004Murat Demir (17) schiet onderdirecteur van het Haagse Terra College Hans van Wieren dood in de kantine van de school. Murat Demir is een leerling van de school. Demir kreeg voor zijn daad vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd van de rechter.
1 december 2006Jesse Dingemans (8) wordt om het leven gebracht op zijn basisschool in Hoogerheide. De later veroordeelde Julien Constanza wandelt met een vleesmes op zak de school binnen waar hij in een verder leeg klaslokaal Jesse tegen het lijf loopt.
23 april 2007Havoscholier Nan van Wijk (16) van de Christelijke scholengemeenschap Jan Arentsz in Alkmaar overlijdt doordat hij klappen heeft gekregen bij de fietsenstalling voor het schoolgebouw. De politie houdt korte tijd later Pepijn V (17) aan.
20 maart 2007Op het ROC Zadkine in de Benthemstraat in Rotterdam wordt bij een vechtpartij een man (21) in zijn been gestoken. Elf mensen worden aangehouden. Een van de verdachten draagt een vuurwapen bij zich.
11 oktober 2007Hüseyin P. (14) steekt een klasgenoot (16) dood. Dat gebeurt buiten de hekken van het Technisch College (TeC) in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart waar de twee op school zitten.
28 januari 2008Een jongen (18) steekt op het schoolplein van het Florijn College in Breda een  medescholier (16) neer. De twee hebben al langere tijd ruzie met elkaar.De dader moest vervolgens bij de directie 'op het matje komen'
24 maart 2009Op het schoolplein van drie basisscholen in Amsterdam-Zuid wordt overblijfkracht Leo van Trappe (69) doodgestoken. De steekpartij vindt plaats tijdens de middagpauze.
12 april 2010Op het ROC De Reggehof in Goor overlijdt de Irakese inburgeraar Karnik Sarkis (46) als gevolg van een steekpartij.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook