vrijdag 3 december 2010

Eis: tbs voor moord tijdens inburgeringscursus

Tegen de Somalische asielzoeker Hasey T.H. (23) is tbs geëist voor het met een vleesmes doodsteken van zijn Irakese medecursist Karnik Sarkis (46), tijdens een inburgerinscursus in Goor op 13 april 2010.

Volgens gedragsdeskundigen handelde de Somaliër onder invloed van waandenkbeelden en lijdt hij aan schizofrenie van het paranoïde type. Door de ernstige stoornis acht het OM de man volledig ontoerekeningsvatbaar en vindt daarom een gevangenisstraf niet op zijn plaats.

Juridisch ligt de zaak echter complex. Hasey T.H. heeft een tijdelijke verblijfsvergunning. Bij een veroordeling voor een geweldsincident wordt zo'n vergunning gewoonlijk ingetrokken en volgt uitzetting. Nederland levert echter niet uit aan Somalië. Tbs met dwangverpleging is echter gericht op resocialisatie - terugkeer in de maatschappij - maar daar kan vanwege intrekking van de verblijfsvergunning in Nederland geen sprake van zijn. Mocht de rechtbank de eis van het OM volgen, dan zal het er in de praktijk waarschijnlijk op neerkomen dat de Somaliër de rest van zijn leven achter de deuren van een gesloten inrichting moet slijten.

De rechtbank doet op 17 december uitspraak. (Hasey krijgt dan TBS conform de eis)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook