vrijdag 3 december 2010

Duitse neurochirurg verdacht van aanval op meisje

Het Openbaar Ministerie in Middelburg verdenkt de Duitse neurochirurg Ryan N. (28) uit Essen ervan dat hij in de nacht van 26 augustus tijdens zijn verblijf in Renesse een meisje (17) heeft geprobeerd te wurgen, te verdrinken en aan te randen.
Ryan N. ontkent in alle toonaarden, maar zit nog steeds in voorarrest. De rechtbank heeft een verzoek tot schorsing van zijn gevangenhouding afgewezen.

Op de bewuste nacht zagen twee fietsende meisjes een man met een lichaam zeulen. Ze spoedden zich terug naar Renesse en waarschuwden de politie.

De politie reed met een van de meisjes terug naar de aangewezen plek, maar trof niets aan. Op de terugweg zagen ze plotseling N. uit de bosjes springen. Hij deed volgens de politie nogal paniekerig en vroeg de politiemannen om hulp omdat er een meisje bewusteloos in een sloot lag. De neurochirurg werd direct als verdachte aangemerkt en zit sindsdien in voorarrest.

“Een bizarre zaak en ook volkomen onlogisch dat mijn cliënt de dader zou zijn”, vindt Mark Dunsbergen, advocaat van de chirurg. Hij is teleurgesteld dat het verzoek tot schorsing - zonder duidelijke motivatie - is afgewezen. “De carrière van mijn cliënt is nu vrijwel geruïneerd en hij is hoe dan ook besmet.”

Volgens Dunsbergen zijn er zoveel aanwijzingen en andere mogelijkheden dat het eenvoudig niet kan dat de chirurg de dubbele poging tot moord en aanranding kan hebben gedaan. “Het bewijs is flinterdun en het is allemaal erg onlogisch”, vindt Dunsbergen. “Zo zou N. in de tijd die is verstreken tussen de ontdekking van de meisjes en het contact met de politie ruim een kwartier lang in de bosjes of in de sloot hebben gezeten. En wie gaat nu in vredesnaam eerst iemand proberen te wurgen en aan te randen, om dan te wachten tot de politie komt om te worden aangehouden? Bovendien heeft N . ervoor gekozen om levens te redden, niet om ze te nemen.”

Bij de fotoconfrontatie heeft het slachtoffer N. wel herkend, maar zou hem niet als dader hebben aangewezen. Ook klopt het signalement van haar aanrander niet met dat van N., aldus de advocaat. Er zou tussen de dader en het slachtoffer Engels zijn gesproken. De vermoedelijke dader zou ene David uit Keulen zijn. Op verzoek van het OM gaat de Keulse politie daarom helpen met het onderzoek.

De zaak wordt op 3 en 4 februari 2011 inhoudelijk behandeld.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook