maandag 14 september 2009

Video moordaanslag Regi Koenders is terecht

De videobeelden van de bewakingscamera die april 2000 de moord op de Eindhovense crimineel Reginald Koenders filmden, zijn terecht. Justitie had jarenlang volgehouden dat ze vermist waren maar onlangs gelastte de rechter justitie om nog eens goed te zoeken.

De videobeelden zijn van belang voor Danny van den H (25) die –waarschijnlijk onterecht- op 17 jarige leeftijd voor de moord werd veroordeeld. Tegen de jongen was geen enkel technisch bewijs, enkel een gerucht en getuigen spraken elkaar tegen. Justitie distilleerde vervolgens een theorie dat de toen 16 jarige van den H., Koenders vermoord had omdat Koenders zijn moeder geschoffeerd zou hebben. De rechters die de video nooit te zien hadden gekregen gingen daar in mee en veroordeelden de jongen tot 5 jaar en TBS.

Dat Koenders volgens ooggetuigen op professionele wijze werd omgebracht op een manier die meer op een liquidatie door een beroepskiller leek scheen niks uit te maken.

Toen Koenders opgebaard lag in het Mortuarium van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven werd één van de bezoekers in het mortuarium doodgestoken door de broer van H, die toen al deze man verdacht achter de moord te zitten.

Advocaat Knoester: "Volgens justitie lag de videoband in een oude kast in een tbs-kliniek. Ik ben blij dat het ding boven water is, maar vind het absurd hoe justitie met bewijsmaterialen omspringt. Steeds weer blijkt bij herzieningen van strafzaken dat stukken zijn verdwenen. Dat kan niet langer: de overheid dient materiaal uit zulke zware misdrijven gedocumenteerd te bewaren zoals dat bijvoorbeeld in de VS gebeurt." Zodra Knoester de band binnen heeft, komt er een reconstructie die meer over de Eindhovense liquidatie aan het licht moet brengen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook